Bulaşıcı bir hastalıkla ilgili temas zincirinin tarandığı ‘filyasyon’, vatandaşın hayatına koronavirüsle girdi. Türkiye bu işlemi tüm bulaşıcı hastalıklarda, enfeksiyon zincirini kırmak için kullanıyor. COVID-19 ile birlikte dünyada sadece Türkiye’nin uyguladığı filyasyonun ülkede başarısı ortada. Fakat güzide şehrimiz Kahramanmaraş’ta yeterli olup olmadığı hala tartışılıyor.
Kahramanmaraş’ta bir hastanede hekimin yanında çalışan bir sekreterin pozitif çıkması ve ardından hastanedeki çalışanların tamamına test yapılmaması bence filyasyonun iyi çalışmaması ile ilgili. Edindiğim bilgilere göre pozitif vakalar temas ettikleri kişileri ekiplere bildiriyor. Ekiplerde temaslı şahısları arayıp çalışmaları genişletiyor. Geçtiğimiz günlerde bir makyaj malzemesinden 35 kişiye virüs bulaştığını hesaba katarsak. Pozitif vakaların çalıştıkları alanlarında acilen karantinaya alınması şartı kaçınılmaz oluyor. Filyasyon ekiplerinin sadece temaslı kişileri değil temas ettikleri her yerin kapatılması yada izole edilmesi önemli bir gereklilik halini alıyor.
Gaziantep sayesinde şehrimizde hızla yayılan virüs hakkında valilik hariç açıklama yapan olmayınca vatandaşta haliyle merak ediyor. Oradan yapılan açıklamada insanları ne kadar tatmin ediyor emin değilim.
Valilikten yapılan son açıklamada: “Koronavirüs (Covid19) salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetmek, sosyal izolasyonu temin ile sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla ilimizde alınan tedbirlere ek olarak ilave tedbirler alınmıştır.”ifadeleri yer aldı.
Bu kapsamda;
Kaymakamlarımızca Birimler arasında koordinasyonun tesis edilerek, Covid 19 tanılı ya da temaslısı olması nedeniyle evde izolasyona alınan kişilerin Sağlık Bakanlığınca belirlenen izolasyon koşullarına uymalarının, elektronik imkanlarda dahil olmak üzere her türlü tedbir alınarak muhakkak sağlanmasına,
Salgınla mücadelede alınan tedbirlerin sahada etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla kurulan İl Salgın Denetim Merkezleri koordinasyonunda İlçe Salgın Denetin Merkezleri bünyesinde “Mahalle Denetim Ekiplerinin” oluşturulmasına,
Ekiplerin yaygın ve etkin şekilde mahalle bazlı izleme ve takip çalışmalarını yürütebilmesi için mahalle denetim ekiplerinde kaymakamlıklarımızca; kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve kolluk birimlerimizin personelinin yanı sıra okul müdürleri ve öğretmenlerin, din görevlilerinin, muhtarlar ve azalarının, apartman ve site yöneticilerinden temsilcilerin (mahalle veya idari birimin büyüklüğü dikkate alınarak 5, 7, 9 veya 11 temsilci şeklinde) ve kolluk personelinin görevlendirilmelerinin sağlanmasına,karar verildiği açıklandı.
Alınan bu kararlardan benim çıkardığım sonuç artık virüsün hastanelere sığmadığı yönünde. Zaten dünyanın her yerinde izolasyon süreci evde izleniyor. Burada en büyük rol filyasyon ekiplerine ve pozitif vakalara düşüyor.Küçük bir ayrıntıyı atlamak yada temas edilen bir kişiyi unutmak büyük felaketlere yol açabilir. Lütfen kurallara uyalım. Mesafemizi koruyalım…