Ülkemizde son yıllarda önemi artan ve üzerine durulan endüstriyel konuların başında, iş sağlığı ve güvenliği geliyor. İş sağlığı ve güvenliği denince akla gelen ilk çalışma alanlarından birinin de madencilik olduğunu aktaran Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, madencilik alanında gerekli olan koruyucu donanımları sıralıyor.

En zorlu çalışma ortamlarından biri olan madencilik, iş sağlığı ve güvenliği konusunun en kritik olduğu alanlardan. Sektördeki çalışma koşullarına yönelik kanun ve regülasyonlarla birlikte kişisel koruyucu donanımlarının gerekliliği ve öneminin madencilik alanında ciddi derecede olduğunu belirten Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, maden sahalarında yer alan çalışanların dikkat etmesi gereken 4 önemli koruyucu önleme ve kritik donanımlara dikkat çekiyor.

Madencilikte Meydana Gelen Birçok Yaralanma Önlenebilir!

İş sahası fark etmeksizin çalışan sağlığı ve güvenliğini sağlamak, doğru kişisel koruyucu donanımları kullanmaktan geçiyor. Öyle ki bu durum en zorlu çalışma şartlarını taşıyan madencilikte daha da yüksek seviyede önem arz ediyor. Yaralanmalara yol açan kazaların çoğunun çalışanın doğru KKD ürününe sahip olmaması ya da ürünü doğru kullanmamasından kaynaklı olduğunu belirten Murat Şengül, maden sahalarında çalışanlar için botlar, eldivenler, kasklar ve koruyucu birçok özel donanımın bulunduğunu ve bunların doğru kullanılması gerektiğini aktarıyor. Global ve yerel kuruluşların yoğun Ar-Ge süreçleri sonunda sektörel ihtiyaçlara dönük tasarlanan tüm KKD ürünlerinin madencileri günlük olarak karşılaştıkları tehlikelerden korumaya yardımcı olduğunun altını çizen Şengül, her maden sahasında çalışanlar için faaliyete uygun ve gerekli olan KKD ürünlerini 4 önemli koruma bölgesine göre sıralıyor.

1. Baş ve yüz koruması: Baretler, güvenlik gözlükleri, kulak tıkaçları ve yüz koruma maskelerinden oluşuyor. Maden alanında çalışırken, kafa bölgesinin en iyi şekilde korunmasını sağlamak için çene kayışlı ve kafaya doğru oturması için de iç kısmı ayarlanabilir baret kullanmak gerekiyor. Gözleri korumak için de tercihen buğu önleyici ve çizilmez özelliklere sahip güvenlik gözlükleri takılmalı. Maruziyet bölgesindeki gürültü ölçümleri sonrasında da madende takılacak uygun kulaklık belirlenebilir. Birçoğu kokusuz, tatsız olan ve potansiyel olarak tehlikeli gazlar içeren ortamlarda çalışırken de en doğru solunum koruyucu sistemlerin belirlenmesi ve bunların eğitimlerinin çalışanlara verilip doğru şekilde kullanılmasının takibi gerekir.

2. Üst vücut, boyun ve kol koruması: Bu alanın koruması için iki parça ve gerekli koruma normlarını karşılayan iş kıyafetlerinin seçilmesi gerekiyor. Yansıtıcı şeritleri içeren güvenlik göstergelerinin de kıyafet üzerinde bulunması kesinlikle önemli. Bu güvenlik göstergelerinin aynı zamanda düşük ışıklı veya karanlık alanlarda yansıtıcı veya görünür olmasına dikkat edilmeli.

3. El koruması: Farklı uygulamalar için çeşitli eldivenler mevcut olabiliyor. Madencilikte çalışanın keskin nesnelerden korunması için yırtılma ve delinme direnci yüksek, optimum korumayı sağlayabilen eldivenleri tercih etmesi gerekiyor. Ayrıca madende çalışanın yer aldığı sürece bağlı olarak ısı dayanımı yüksek eldivenler de tercih edilebilir.

4. Ayak ve bacak koruması: Optimum ayak ve bacak koruması için standart ayak koruyucular, dayanımı yüksek ve maden ortamına uygun botlardır. Kaymaz tabanlı, kompozit burun koruyuculu, antistatik ve delinmez ara tabanlı ayak bileğini koruyucu özelliğe sahip botlar şiddetle tavsiye edilir. Ek koruma için, yeraltında çalışırken dizlik de giyilmelidir.

Tehlikeli çalışma ortamına sahip olan madencilik ve diğer endüstriyel ortamlarda çalışanların iş sağlığı ve güvenliği çözümleri bakımından yerinde eğitim, saha analizi ve ürün tedariği gibi geniş bir çözüm yelpazesine sahip olduklarını aktaran Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, giriş seviyesinden birinci sınıf ürünlere kadar tüm portföylerini Türkiye’nin dört bir yanındaki maden müşterilerine sunabildiklerini aktarıyor.