Okuyucumuz Narkotik suçlarla mücadelede Polisinetkinliğini soruyor. İstatistiklere bakıldığında, Psikotrop maddeler ile ilgiligerçekleştirilen operasyonlarda büyük bir artış var. Türk Polisi maddeleri elegeçirmede tüm dünya ölçeğinde en başarılı Polis teşkilatı olarak gözeçarpıyor.( Birleşmiş Milletler Güvenlik Raporu)  Bunda Polisinvatandaşla gerçekleştirdiği işbirliğinin de etkisini görmek mümkündür. Elbetteki Polis gerekli istihbari ve operasyonel çalışmaları gerçekleştirmektedir. Amauyuşturucuyla mücadelede tüm sorumluluğu ve yükü sadece Polise yüklemek akla vevicdana da sığmaz. Çünkü uyuşturucuyla mücadele sadece Polise bırakılamayacakkadar ciddi bir konudur. ‘Kimyasal terör’ adını verdiğimiz uyuşturucu ve uyarıcımaddelerle mücadelede tüm kesimlere ( Ailelere, eğitim kurumlarına,Belediyelere, medyaya, STK’lara ) büyük görevler düşmektedir. Konuya ilişkinolarak, İstanbul İl Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan, madde bağımlılığının gelecek nesillerin sağlıklı ve güvenliyetiştirilmesinde en önemli sorunlarından biri olduğunubelirtiyor. Çalışkan, insanı merkezine alarak zihnini ve bedenini yiyipbitiren bu maddelerle mücadelenin topyekûn bir mücadele şuuruyla yapılmasıgerektiğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam ediyor: "Ülkemiz coğrafikonumu nedeniyle uluslararası uyuşturucu trafiğinin güzergâhları arasındadır.Hem bunu kontrol altına almak hem de ülke sınırlarımız içerisindeki maddekullanımını en aza indirmek amacıyla İstanbul polisi olarak çalışmalarımıza hızkazandırdık. Geride bıraktığımız 2017 yılını temel alırsak 2016 yılına göre ilgeneli operasyon sayısı 20 bin 494'ten 32 bin 340'a çıkararak, yüzde 57'lik birartış yakaladı. Yapılan bu operasyonlarda yakalanan uyuşturucu madde miktarını6 ton 718 kilogramdan 9 tona çıkarak, yüzde 34'lük bir artış yakaladı. Bununyanı sıra, yakalanan uyuşturucu hap miktarını da 1 milyon 265 binden 5 milyon768 bine çıkararak, yüzde 394'lük rekor bir artış kaydetti. Bir yıl içerisindetüm bu operasyonlarda 47 bin 213 kişiye adli işlem uygulayarak, geçen yıla göreyüzde 55'lik bir ilerleme kaydedildi. Tabii bu veriler yalnızca birer sayıdanibaret değil. Bu veriler sahada mücadele ederken her ayrıntınındeğerlendirilmesi, toplumun desteğinin kazanılması ve ulaşılabilir olmanınuyuşturucu ve uyuşturucu ile mücadelenin temel taşı olduğunun birgöstergesidir.

Çalışkan, uyuşturucu ile mücadelede yapılan başarılıoperasyonlar ve istatistikler ortada iken madde bağımlılığının azalmaeğiliminde olmayışına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Madde bağımlılığı ile mücadelenin bireysel birmücadele değil toplumsal bir mücadele olarak ele alınması zorunluluğunu gündemegetirmiştir. Ülkemizin gençleri ve çocukları adına gelecek kaygısı taşıyan herbirey ve her kurum uyuşturucu ile mücadele konusunda sorumlulukları olduğununfarkına varmalıdır. Aileler, eğitimciler, medya, siyasi partiler, belediyeler,sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler, muhakkak kendi alanları ile ilgiliolarak bu mücadeleye katkı sunmalıdırlar. 'Atık Sulardan Uyuşturucu ve diğerPsikoaktif Maddelerin İzlenmesi' projesi, bizim için önem arz etmektedir.Proje, elde edilecek verilerin doğru işlenmesi ile kanıttan suça ve suçluyaulaşma yolunda bizlere mekansal sorgulama, yasa dışı madde tüketimi ile ilgilibölge ve suç profilini oluşturma ve etkin üretim ve tüketim bölgelerini tespitederek, doğru şekilde müdahale edebilme imkanı sunarken, proje kapsamındaoluşturulacak uyuşturucu haritası sayesinde önleme ve bilinçlendirmefaaliyetlerini daha etkin ve verimli yapabilmek mümkün olacaktır." Aynıözverili mücadeleyi uyuşturucuya yönelik de verdiklerini belirten Çalışkan,“Uyuşturucu ile mücadele hızımız günden güne artmaktadır. Geçen yıl Türkiyegenelinde cezaevine gönderilen 15 bin uyuşturucu satıcısı veya kullanıcısının 5bini İstanbul’da yakalanmıştır. Her gün 14 kişi tutuklanmış ve bu süreçte 9 tonuyuşturucu ele geçirilmiştir. Organize suç örgütleri ile mücadelemiz enbüyüğünden en küçüğüne kadar aralıksız devam etmektedir. Bu süre zarfındabirçok projeyi de hayata geçirdik. Bu projelerden bir tanesi de METEprojesidir. Bu projeler bizim çocuğumuz gibidir. Bunları biz ortaya koyuyoruz.Biz yeşertip yaşamalarını sağlıyoruz. Kalıcı olacak şekilde deplanlıyoruz.’dedi.  Polis madde bağımlılığı ile mücadelede sadecesahada değil, bilinçlendirme ve farkındalık sağlamada da etkin olarak görevyapmaktadır. Eğitim kurumlarında ve diğer alanlarda vatandaşların medyaokuryazarlığı konusunda gece gündüz demeden görevi başındadır. Eğer bu alandatoplumsal olarak gerçek başarı sağlanmak isteniyorsa Polise olan destek artarakdevam etmelidir. Devletimiz maddeyle mücadelede kurumlar olarak üzerine düşengörevleri büyük bir ciddiyet ve özveri ile gerçekleştirmektedir. Bağımlılıklamücadele Polisiye tedbirlerin yanısıra eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarıylasürdürülüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Aile ve SosyalPolitikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığıbilinç ve farkındalık sağlamak üzere bağımlılıkla mücadele eden ve bu alandaproje üreten STK’lara maddi ve manevi destek sağlamaktadır.