Çocukları internet ortamında bekleyentehlikeler her geçen gün artış gösteriyor. Türkiye'deki internet kullanımı 2018yılı rakamlarına göre Türkiye'de internet kullanan bireylerin oranı yüzde72,9'a ulaştı. TÜİK rakamlarına göre bilgisayar ve internet kullanımı 2018yılında 16-74 yaş grubundaki bireylerde sırasıyla yüzde 59,6 ve yüzde 72,9oldu. Bu oranlar 2017 yılında sırasıyla yüzde 56,6 ve yüzde 66,8 idi.
  Bilgisayar ve internet kullanım oranları 16-74 yaş grubundakierkeklerde yüzde 68,6 ve yüzde 80,4 iken, kadınlarda yüzde 50,6 ve yüzde 65,5oldu.

  Hanehalkı bilişim teknolojilerikullanım araştırması sonuçlarına göre 2018 yılı Nisan ayında hanelerin yüzde83,8’i evden İnternete erişim imkânına sahip oldu. Bu oran 2017 yılının aynıayında yüzde 80,7 idi.

Öğrenciler günde 2 ila 4 saat arasındainternette gezinti yapıyorlar. 100 öğrencinin 47’si bir kez sanal zorba mağduruolmuş.

‘ Bir başkasının siber zorbalığa uğradığınatanık oldum’ diyenlerin oranı % 35  

‘ Son bir ayda siber zorbalığa uğradım’diyenlerin oranı % 41.

 “Birisi cep telefonuma messenger ilebeni tehdit etti.” Diyenlerin oranı %37’.

 “Birisi internet üzerinden beniutandıracak fotoğraflarımı ifşa etti.’ Diyenlerin oranı ” %17

Sanal zorbalık mağduru olma vakalarının göreceen fazla yaşandığı sanal ortam, %46,4 ile ‘facebook’

 Yüzde 9’u cep telefonuyla,

% 5’i başka sosyal paylaşım sitelerinde veoyun sitelerinde,

% 4’ü bilgisayardayken anlık mesajlar olaraksanal zorbalığa maruz kaldığını belirtmiştir.

 Öğrencilerin  %2’si sohbetodalarında sanal zorbalığa maruz kalmışlardır.

“Cep telefonuma mesaj göndererek tehditedildim.” Diyenlerin oranı “  %37’

“İnternet üzerinden beni rencide edecekdüzeyde resimlerimi gösterdi.” Diyenlerin oranı %15

  “Başkası benim hakkımda utançverici bir web sayfa açıldı” diyenlerin oranı  % 7

Katılımcıların %26’sı bir defa, siber zorbalıkyaptıklarını dile getirmişlerdir.

Katılımcıların %36’sı ‘facebook’da siberzorbalık yaptığını belirtmiştir.

Son bir ay içerisinde  “Birisihakkında sanal ortamda aşağılayıcı ve onur kırıcı yorumlar yaptım.” Diyenlerinoranı  %20

 “Birisini cep telefonundan mesajgöndererek tehdit ettim.” Diyenlerin oranı  % 5 

“Birisinin internet üzerinden onu utandıracakresimlerini gösterdim.” ifadesine ise katılımcıların % 14

“Birisi hakkında onu utandıracak ve küçükdüşürecek bir web sayfası yaptım.” ifadesine katılımcıların % 6

“Birisi hakkında internet üzerinde dedikoduyaydım.” ifadesine verilen cevaplar incelendiğinde; % 9 ’ünün bir defa böylebir davranışı yaptığı görülmektedir.

 “Birisini internet üzerinden tehditettim.” Diyenlerin oranı yüzde 9

 “Birisi internette sanki ‘oymuşum’ gibiyaptım ve onu utandıracak ya da küçük düşürecek şekilde davrandım.” ifadesinekatılımcıların %16

Anketten çıkan mesaj bize şunuifade etmektedir. Çocuklar sosyal medyada güvenlik ve gizlilik ayarlarıkonusunda bilgi sahibi değillerdir. Çocuklar sosyal medyayı nasılkullanacaklarını bilmedikleri gözlemlenmektedir. Bunda ailelerin de yeterliderecede bilişim medya okuryazarlığına sahip olmadıkları ortaya çıkmaktadır.Siber zorbalığın en çok gerçekleştiği mecra facebook’tur. Okullarda siberzorbalığın ciddi bir tehdit olduğu görülmektedir. Çocuklara ve ebeveynlerebirlikte doğru ve bilinçli internet kullanımı konusunda bilinç kazandırılmalıdır.Eğitimcilerin ve rehberlik servislerinin bu konuda eğitilmesi gerekmektedir.Ebeveynlerin çocuklarıyla kaliteli vakit geçirmeleri ve sağlıklı iletişimkurmaları için etkinlikler ve projeler gerçekleştirilmelidir. Siberzorbalık heryerde meydana gelebilir ve söylentiler yaymak, uygunsuz fotoğraflar paylaşmakve birini tehdit etmek gibi pek çok farklı biçimlerde görülebilir. Başkalarınıkorkutan veya üzen şekilde yapılan acımasız veya incitici davranışlardır.

Zorbalığa maruz kaldıysanız, zorbalığa maruzkalan bir arkadaşınız varsa veya başka birine zorbalık yapmaklasuçlanıyorsanız, yardım alabileceğinizi unutmayın. Sorunu çözmenize yardımcıolacak sosyal medyadaki araçlar hakkında bilgi alın. Yardımınıza ihtiyacı olanbir arkadaşınız varsa, nasıl yardımcı olabileceğinizi düşünün.

Arkadaşınıza yardım etmeyi teklif etmek içinona yaklaşmadan önce, net düşünebilmek için birkaç derin nefes alın.

Kendi başınıza yardımcı olmak konusunda rahathissetmiyorsanız güvendiğiniz bir kişiden yardım isteyin. Herkesin emniyetteolması en öncelikli olandır.

Arkadaşınıza yalnız olmadığını ve olayıçözmesine yardım etmek istediğinizi söyleyin.

Arkadaşınıza bunu hak etmediğini ve hiçkimsenin ona zorbalık yapamayacağını hatırlatın.

Arkadaşınıza ona karşı zorbalık yapan kişiyleyalnız kalmamasını söyleyin.

Durumu daha da kötüleştirebileceği için,kendisinin olayı büyütmesini veya agresif hareketlerde bulunmasını engellemeyeçalışın. Arkadaşınız sizden istemediği sürece, onun adına konuşmayın.Arkadaşınızın desteğinizi hissetmesi için onunla vakit geçirmeye çaba gösterinve diğer arkadaşlarınızdan da aynısını yapmalarını isteyin.

Onu önemsediğinizi göstermek için zaman içindearkadaşınızı olayla ilgili kontrol edin.

Başka birine zorbalık yapmak asla doğrudeğildir. Birisi size ne söylerse söylesin veya ne yaparsa yapsın, kendisinekarşı nasıl davrandığınız her zaman sizin seçiminizdir. Başka birini neyinüzeceğini asla bilemeyeceğinizi unutmayın, bu yüzden risk almamak en iyisidir.

Söylediğiniz veya yaptığınız bir şey birini üzdüyseiçten bir özür dilemeniz önemlidir.

Özür dilemek veya ilişkiyi onarmak konusundakorkularınız varsa veya rahat hissetmiyorsanız, güvendiğiniz bir yetişkindenveya arkadaşınızdan yardım isteyin.

Söylediğiniz şeylerin karşınızdaki kişiyineden incittiğinden emin değilseniz özür dileyin ve kişiden duygularını açıkçaifade etmesini isteyin. Söz konusu kişiye bundan sonra daha dikkatliolacağınızı ve bunu tekrarlamayacağınızı söyleyin.

 

 SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİ (Facebook,instagram ve Whatsaap )  BU SUÇLARI İŞLEYENLERİN IP ADRESLERİNİCUMHURİYET SAVCILARINA BİLDİRİYOR

Gerçek dünyada maruz kalınacak zararlarıönlemek ve durdurmak amacıyla aşağıda yer alan faaliyetlere karışan herhangibir kuruluş veya bireyin var olmasına izin vermiyor:

1-Terör faaliyetleri

2-Organize nefret

3-Toplu katliam ya da seri cinayet

4-İnsan kaçakçılığı

5-Organize şiddet veya suç faaliyetleri

6-Ayrıca, bu faaliyetlere karışan grup, liderveya bireyleri destekleyen ya da yücelten içerikleri de kaldırıyoruz..

7- Pedofil saldırıları

8- Cinayet ve narkotik suçları

9- Bir yetişkin tarafındandövülme, boğulma veya nefessiz bırakılma gibi durumları tasvir eden çocukistismarı görüntülerinin kaldırılması yönündeki devlet talepleri

10- İstemeden meşhur olmuş reşit olmayançocukları hedef alan saldırıların kaldırılmasına yönelik yasal vasi talepler