Kurumlara Veri Koruma, Arşivleme, İş Sürekliliği, ITAltyapı Yönetimi ve Güvenlik konularında profesyonel çözümler sunan PlatinBilişim, iş ortaklarından Palo Alto Networks’ün düzenlediği ve 4 Ekim 2017tarihinde İstanbul Swissotel Bosphorus’ta gerçekleştirilen Siber GüvenlikZirvesi’ne İş Ortağı olarak destek verdi.
Özel sektör ve kamu kurumların BT yöneticileri vegüvenlik uzmanlarının her sene ilgi ile takip ettikleri etkinlikte, PlatinBilişim, katılımcılara siber güvenlik ile ilgili son trendler ve bu alandakiürün ve hizmetleri hakkında bilgilendirme yaptı.
İlerleyen teknoloji günümüz işdünyasına yeni fırsatlar sunuyor. Çalışanların ofiste bulunmaları gerekmedenşirket dışından da çalışmalarını sağlayan ya da şirkette kendi cihazları ileçalışabilmelerini mümkün kılan bağlanabilirlik olanakları şirketler veçalışanları tarafından yaygın olarak tercih ediliyor. Ancak bu esnek çalışmaimkanları ve şirketin kontrolünde olmayan cihazların da ağa erişebilmesininberaberinde getirdiği risklerin de kurumların BT yöneticileri ve güvenlikuzmanları tarafından iyi yönetilebilmesi zorunluluğunu da beraberindegetiriyor.
Öte yandan günümüzde siber saldırıların giderek dahakarmaşık ve çok yönlü tehditler olarak ortaya çıkması, hızlı bir şekilde yenitürevleri ile daha güçlü ve daha tehlikeli versiyonlarının siber güvenlikkonusunun her zamankinden daha önemli hale gelmesine sebep oluyor. Bu sebepleşirketlerin veri ve ağ güvenliğine yönelik başarılı ve güçlü çözümlere herzamankinden çok daha fazla ihtiyacı bulunuyor.
Veri koruma, arşivleme, iş sürekliliği ve güvenlikkonusunda Türkiye’nin önde gelen kurumlarına çözümler sunan ve siber güvenlikalanında geniş bir know-how’a sahip uzman kadrosu ile hizmet vermekte olanPlatin Bilişim, etkinlik alanındaki standını ziyaret eden katılımcılara işortağı Palo Alto’nun siber saldırıların başarıyla önlemesini sağlayan teknolojive yöntemleri barındıran Yeni Nesil Güvenlik Platformu ve siber tehditleringiderilmesi hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
Tehditler her geçen gün daha zeki bir hal alıyor
Yapay zeka hem tehdit hem de fırsat!
Platin Bilişim Genel Müdürü Ayhan Bamyacı, siber güvenlikalanında yaşanan gelişmeler ile ilgili olarak, “Siber güvenlik her geçen günönemi artan bir konu. Önceki yıllarda antivirüs yazılımı, firewall kullanmak,ağa erişimde personelin seviyesine ve pozisyonuna göre yetkilendirme yapmakçoğu zaman yeterli olabiliyordu. Ancak o günler geçmişte kaldı. Şimdi yeninesil firewall ve yeni nesil antivirüs yazılımları dönemini yaşıyoruz.
Palo Alto bu ürünlerdeki gelişmeyi ve dönüşümü ifadeetmek için NEXT GENERATION tanımıyla konumlandırıyor. Endpoint protectionkısmında yani son kullanıcı koruması noktasında klasik antivirüslerden farklıolarak zararlı yazılımları davranışlarına göre algılayarak yakalıyor. Firewalltarafında ise uygulama katmanında çalıştığı için granüler bir detay sağlayarakhizmet veriyor.
Siber güvenlik önlemlerini günümüze uyarlayamamış şirketlerçok büyük bir riski göze almış durumdalar. Bu bir nevi ölüm - kalım meselesihaline geldi. Artık yazılım güvenliğinin temel bileşenleri içerisinde saldırıöncesi önlemler, izleme ve takip, arşivleme, yedekleme, felaket önleme, saldırıanı aksiyonlar, olay yeri araştırma, saldırı sonrası aksiyonlar gibi farklıkonseptler bulunmakta. Tehditler her geçen gün daha zeki bir hal alıyor. İnsanbenzeri yapay zekâ ürünü zararlı yazılımlara karşı tetikte olmak gerekiyor.Yüksek profile sahip hedeflere karşı çok daha güdümlü siber saldırılargerçekleştiriliyor. İyi ile kötünün hiç bitmeyen mücadelesi, günümüzde sibergüvenlik sahasında son derece önem kazanmış durumda.
Palo Alto Networks bu alanda dünyanın en önde gelen liderşirketlerinden birisi. Palo Alto Networks iş ortağı olarak, Palo Alto Networksürünlerini ve teknolojisini, uzun yıllara dayanan tecrübe ve uzmanlığımız ilebirleştirerek Türkiye’deki kurumlara sunmaktan dolayı büyük mutlulukduyuyoruz.” dedi.
Türkiye’nin acilen 21 bin siber güvenlik uzmanınaihtiyacı var!
Ayhan Bamyacı, Türkiye’nin yeni kanuni düzenlemeler ilesiber güvenlik alanında hukuki mevzuatı da geliştirme çalışmalarının devamettiğini belirterek, önümüzdeki günlerde çıkması beklenen Siber GüvenlikYasası’nın her şirkete en az bir siber güvenlik uzmanı istihdam etmezorunluluğu getireceğini hatırlattı. Bamyacı, uzman açığının kritik önemini şusözler ile değerlendirdi: “İlk etapta 10 bin şirketin yasa kapsamınaalınacağını öngörüyoruz. Bazı şirketlerin birden fazla siber güvenlik uzmanınaihtiyaç duyacaklarını göz önüne aldığımızda Türkiye’nin acilen 21 bin sibergüvenlik uzmanı ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Kamu kurumlarına atanması beklenen1000 yeni siber güvenlik uzmanı da bu sayıya dahil. Tabii bu ilk etapta kanunkapsamına girecek şirketlerin ihtiyacı. Kanunun dalga dalga tüm şirketlerikapsayacağı düşünüldüğünde bu ihtiyaç katlanarak artacak demektir.
Siber güvenlik uzmanı açığı sadece Türkiye’nin konusudeğil. 2019 yılında dünya genelinde 6 milyon siber güvenlik uzmanına ihtiyaçolacağı öngörülüyor. Bu rakamlardan çıkaracağımız sonuçların başında, sibergüvenliğin önemi artmaya devam edecek demektir. Öte yandan geleceğin parlakmesleklerinden birisi siber güvenlik uzmanlığı olmaya devam edecek diyebiliriz.Bir diğer sonuç da, siber tehditler de artacak ve güçlenecek demektir.”
Türkiye’nin 21 bin siber askeri olacak!
Yeni yasanın gerektiği durumlarda şirketlerdeki vekamu kurumlarında görevli siber güvenlik uzmanlarının ülke güvenliği için siberorduya da hizmet vermesine dair hükümler içereceğini hatırlatan Ayhan Bamyacı,kanunun getirdiği bu zorunlu görev halini, “Siber güvenlik uzmanları sadeceşirketler için önemli bir görevi ifa etmeyecekler. Yeni yasa ulusal güvenliksöz konusu olduğunda bu kişilerin uzmanlıklarından yararlanılması gerektiğinide öngörüyor. Savaş anında askere alım işleminin yapılması bilinen bir uygulamaiken artık bu uygulama siber güvenlik konusunda da söz konusu olabilecek.Günümüzün savaşlarının siber dünyada gerçekleşebileceği konusunda çok ciddi kaygılarvar. Çünkü ne kadar ekonomisi büyük devlet olursanız olun, askeriniz, uçağınız,silahlarınızın gücü ne olursa olsun, siber dünyada her devlet tehditlere açıkdurumda. Her devlet bu yeni saha için savaş ihtimaline yönelik hazırlıklarınıyapmaya çalışıyor. Siber ordular teşkil ediyorlar. Türkiye’nin de siber dünyadaülke savunmasını boş bırakması düşünülemez elbette. Ülkedeki yetişmiş nitelikliinsan gücü, aynı zamanda siber ordunun potansiyel birer askeri durumundaolacak. Bu da ilk etapta Türkiye’nin 21 bin siber askeri olacağı anlamınageliyor.” sözleri ile değerlendirdi.