Kahramanmaraş Tarihi ile buram buram kokan bir şehirdir.
Bilmem gezdiniz mi?, gezebildiniz mi Tarihi…
Mesela asırlara meydan okuyan Tarihi Taş köprü (Ceyhan Köprüsü)
Ceyhan Vadisi üzerinde kurulan tarihi köprüler arasında, baraj altında kalmayan ya da yıkılmadan günümüze ulaşan ilimizdeki tek köprüdür. Birçok sefer onarım geçirmiş olsa da aslını büyük oranda korumakta…
Halk arasında Taş Köprü, Eski Ceyhan Köprüsü adlarıyla da anılır. Üzerinde ne zaman yapıldığına ilişkin herhangi bir kitabe yer almaz. Köprüyle ilgili şu ana kadar tespit edilen en eski kayıt 1563 tarihli Maraş tahrir defteridir. Osmanlı dönemine tarihlenen bu tahrir defterlerinde Cisr-i Ceyhun(Ceyhan Köprüsü) adıyla anılmaktadır. Dulkadiroğulları’nın son hükümdarı Alaüddevle Bozkurt Bey(1480-1515) döneminde inşa edildiği tahmin edilmekte…
Üzerinden son 2 ay öncesi üzerinde manzara seyrettim.
Son zamanlarda Düğün fotoğrafçıların uğrak mekanı…
O zamanlar 1917 yılında 5 ay boyunca 2000 km yürüyerek Anadolu’yu gezen İngiliz Oryantalist W. J. Childs Maraş’tan Zeytun‘a giderken bu köprüden geçer. Küçük Asya’da Yayan isimli eserinde bir Arap köprüsü diye bahsettiği Taş Köprü’nün fotoğrafını da çeker.
Kahramanmaraş-Kayseri karayolu 11. kilometresinde Ceyhan Nehri üzerinde yer almasından dolayı Ceyhan Köprüsü olarak da anılan tarihi Taş Köprü, Kahramanmaraş tarihinin izlerini taşımaya ve 5 asırdır ayakta kalmayı başarıyor.
16. yüzyılda yapıldığı düşünülen ve doğu-batı doğrultuda 158 metre uzunluğundaki tarihi köprü, inşa edildiği devre göre de teknoloji harikası olarak biliniyor. Kahramanmaraş’ın ‘yüzük taşı’ olarak da nitelendirilen tarihi köprü, görkemli haliyle de hem yerli hem de yabancı turistlerin gözlerini alamadığı bir mekan olma özelliği taşıyor.
Günümüze kadar çeşitli onarımlar gören ancak orijinal özelliğini korumayı başaran, şiddetli akıntıları önlemek için yapılan selyaranlar köprünün bir diğer en önemli ayrıcalığı olarak öne çıkıyor.
Kızılçam ormanları arasında yer alan ve özellikle yaz aylarında vatandaşların doğa yürüyüşü yapmak için tercih ettiği alanda aynı zamanda yol kenarında kurulmuş Kılavuzlu Barajı ve su sporları tesisleri, bölgenin ayrıcalıklı önemini de ortaya çıkartıyor.
Taş Köprü’nün bulunduğu alan hem doğayı hem de tarihi dokuyu aynı anda barındırdığı için Kahramanmaraş’ta ender sosyal alan olma niteliği de taşıyor.
Gezelim görelim…
Kalın Sağlıcakla…