“Böyle bir liderlik olmasaydı böyle bir görevde olmayıkesinlikle arzu etmezdim”

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da, 2023 Eğitim VizyonuTanıtım Toplantısı´nda yaptığı konuşmada, bu sürece destek vermek içintoplantıya katılan tüm konuklara teşekkürlerini iletti. Selçuk, salondakikatılımcılara hitaben şöyle konuştu: "Sevgili meslektaşlarım bana şapkadantavşan çıkaracakmışım gibi bakmazsanız sevinirim. Bugün burada yapacağımızaçıklamayla yarın Türkiye´de eğitim sistemi dünyanın en iyi eğitim sistemiolmayacak. Bugün burada yaptığımız açıklamalarla eğitim sistemimiz yarın belkibirden bire çok ani bir değişim, dönüşüm yaşamayacak. Çünkü milli eğitim ya daeğitim sistemleri 100 vagonlu tren gibidir, bir spor araba gibi döndüremeyiz.Ama yarın bilimin ışığında, rehberliğinde yeni bir yol haritamız olacak vebizim sorumluluğumuz çok daha artacak. Çünkü derdiyle dertlendiğimizmilletimize karşı mahcup olmama gayretimiz yükselecek." 

Bunun zorlu bir süreç olduğunu vurgulayan Selçuk,"Meslektaşlarımdan kaç tanesi şurada olmayı arzu ederdi bilmiyorum amabenim için gerçekten zor bir süreç. Emin olun Türkiye´nin eğitim meselesi,dünyayla rekabet edecek bir eğitim kurma meselesi, bir bakanın ya da ekibininüstünden kalkabileceği bir mesele değil. Burada çok daha büyük bir liderlikgerekiyor ve bu liderlik Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği. Çok samimi,içtenlikle bir şeyi paylaşmak isterim; eğer böyle bir liderlik olmasaydı böylebir görevde olmayı kesinlikle arzu etmezdim." diye konuştu. Dünyadakibütün büyük eğitim başarılarının arkasında büyük liderliklerin bulunduğunaişaret eden Selçuk, bu durumun bugün Türkiye için de geçerli olduğunu dilegetirdi.

"Hepimiz sorumluyuz ve hepinizin desteğineihtiyacımız var"

Selçuk, sorumluluklarının çok büyük olduğunu belirterek,"Ben daha göreve gelir gelmez, ilk gün öylesine yüksek bir beklenti çıtasıkoydunuz ki oysa ben bir kelime, cümle bile kurmamıştım. Hayalleriniz,umutlarımız bu beklentiyle eşleşti ve Türkiye´nin ortak bir beklentisi oluştu."dedi. "Eğitim bir millet, bir ülke ödevidir. O yüzden hepimiz sorumluyuzve hepinizin desteğine ihtiyacımız var." ifadesini kullanan Selçuk,sözlerini şöyle sürdürdü: "Diyebilirsiniz ki ´Bu sefer farklı olan ne?´Aslında bizi böyle 3 yıllık bir yol haritası sunmaya kimse zorlamadı. Bunuözellikle bir taahhüt altına girmek için ekip arkadaşlarımızla beraberözellikle istedik. İstedik ki bu 3 yıl içerisinde bir belirsizlik olmasın,aileler, çocuklar huzursuz olmasın. İstedik ki bir hesap verebilirlik olsun.İstedik ki ilk kez felsefesiyle, teorisiyle, yöntemiyle kapsamlı bir eğitimdönüşümü olsun. Ve bunun yapılmasını da bir sistem teorisi üzerinden kuralım,gerçekleştirelim. 

Yani eğitim sisteminin bütün bileşenlerinin, hepsininbirden senkronize olarak dönüşümünü yapalım istedik. Bunun hesabını, kitabınıgerçekten çok ayrıntılı yaptık. Ne kadar bir bütçeden söz ediyoruz, hangimevzuat değişikliklerine ihtiyacımız var, hangi insan kaynaklarıyla böyle birprojenin altından kalkabileceğiz." Yeni yol haritasının sürdürebilirolması için altyapısının çok güçlü olması gerektiğinin altını çizen Selçuk, anapolitikalar hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın onayını aldıktan sonra bütçeyleilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak´la görüştüğünü dile getirdi. Selçuk,21 maddenin bütçe çözümlemesini görüştükleri esnada birkaç madde henüzbitmemişken, Albayrak´ın "Mesele eğitimse biz her türlü kaynağı buluruz.Hiç merak etmeyin, gerisini konuşmaya gerek yok." dediğini anlattı.



"Bu memleketin çocukları için bir şey yapmanınötesinde bir beklentim yok"

Bakan Selçuk, Albayrak ve tüm kabine üyelerineteşekkürlerini ileterek, "Bu öyle bir kabine ki ´Mesele eğitimse biz kendiBakanlığımızın bütün projelerini erteleriz ya da başka zaman konuşuruz. Yeterki eğitim sistemine kaynak ayırabilelim´ denildi." şeklinde konuştu. Bufarklılığın kendisi için çok önemli olduğunun altını çizen Selçuk, şöyle devametti: "Meslek hayatımda eğitimle ilgili bir değişikliğe bu kadaryoğunlaşmış, ´Bir ucundan da biz tutalım´ diyen bir topluluk görmedim. Yanisizden, meslektaşlarımdan söz ediyorum. Dolayısıyla bu sefer daha farklı birdurum var. Kişisel olarak kendi adıma ahir ömrümde bu memleketin çocukları içinbir şey yapmanın ötesinde gerçekten bir beklentim yok. Sadece şairin dediğigibi ´Memleket istiyorum, gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun." 

Selçuk, eğitim politikalarında yol almanın öneminedikkati çekerek, son 16 yılda belirli bir nicel dönüşümün gündeme getirildiğineve böylelikle bir yola girildiğine işaret etti. Çok yol alındığını amaönlerinde çok daha fazla yolun bulunduğunu aktaran Selçuk, dünyada artık"4. büyük kırılma" denilen, bilgi toplumundan sonra tekillik çağınıifade eden döneme doğru gidildiğini söyledi. Tekillik çağının dijital,biyolojik ve fiziksel olanın bir araya gelmesi anlamına geldiğini anlatanSelçuk, "Dünya tarihinde böyle bir şeyin hayali dahi söz konusu olmadı. Buüçü bir araya gelecek, böyle bir çağ bizim çocuklarımızı bekliyor. Bu çağın,dönüşümün farkındayız. Ama Türkiye´nin burada çok yol alması gerekiyor."değerlendirmesinde bulundu.

"Öğretmenlerimiz fedakarca görev yapan birerkahramandır"