Maide Suresi, 90-91: Ey iman edenler! (Aklı örten) içki(ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birerpisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.

Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kinsokmak; sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyormusunuz?

Alkol ‘ Bira, şarap vb. sıvıların veya pancar, patatesnişastasının şekere dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan glikoz çözeltilerinmayalaşmış özlerinin damıtılmasıyla elde edilen, kokulu, uçucu, yanıcı, renksizsıvı, ispirto, etanol, etil alkol. Genel olarak bütün sarhoşluk veren alkollüiçkiler kısaca alkol olarak adlandırılır. Alkol renksiz, kokulu ve acı birsıvıdır. -80 derece donan alkolün kaynama derecesi 78'dir. Çok yanıcı birmaddedir ve kuvvetli ısı verir. Bu nedenle, bazı füze motorlarında yakıt olarakkullanılır. Pek çok çeşidi olan alkolün etanol denilen türü içki olaraktüketilmektedir.

Çok miktarda ve sıklıkla alkol tüketen, bedensel, ruhsalve toplumsal sağlığının bozulmasına rağmen alkol almak isteyen, tedavi edilmesigereken kişiye alkolik denir. Dünyada alkol kullanan 2 milyar kişinin 76 milyonkadarı alkol bağımlısıdır. Yılda 1 milyon 800 bin kişi bu nedenle hayatınıkaybetmektedir. Ülkemizde ilk tüketim yaşı 11’e kadar inmiştir. İlk kullanımyaşı düştükçe ileriki yaşlarda bağımlı olma riski artmaktadır.

 

Alkolün Vücutta İzlediği Yol

Alkol mide yüzeyinden hücrelere geçiş yapar. Yüzde 20’simideden, yüzde 80’i ince bağırsaklardan kana karışır. Sonraki durakkaraciğerdir. Karaciğerin önceliği yağ asitlerini yakarak enerji üretmektir.Ancak alkol olunca bu öncelik değişir. Normalde parçalayacağı yağ asitlerikaraciğerde birikmeye başlar ve karaciğer yağlanır. Alkol, kanla, kalbe,akciğerlere ve bronşlara ulaşır.

Akciğerlerden dakikalar içinde beyne ulaşır ve uyuşmaetkisi yapar. Alkol, vücuda alındıktan 3 dakika sonra tüm hücrelere ulaşmışolur. Alınan alkol miktarı, belirli seviyeyi geçerse solunum yavaşlayarakkişide komaya ve hatta ölüme neden olur.

 

Alkol bağımlılığı belirtileri

Kişi tarafından alışkın olduğu etkinin sağlanabilmesiiçin kullanılan alkol miktarının giderek arttırılıyor olması; eskidenkullanılan, alışkın olunan alkol miktarı ile aynı hissin ve etkininsağlanamaması (tolerans)

Kişinin kullandığı alkolün miktarını azaltması ya daalkolü bırakması sonucunda yoksunluk belirtisi dediğimiz bir takım ruhsal vebedensel sıkıntılar içerisine girmesi ve yoksunluk belirtisi hissedenkullanıcının alkol alması ile rahatlama hissetmesi

Kullanılan alkolün kişi tarafından almayı tasarladığımiktardan fazla miktarda ve sürede kullanılması

Alkol sağlamak, alkol kullanmak ya da alkolünetkilerinden kurtulmak için çok fazla zaman harcanması

Alkol kullanımı yüzünden önemli toplumsal, meslekietkinliklerin ya da boş zamanları değerlendirme etkinliklerinin azaltılması yada bırakılması

Alkol kullanımını bırakmak ya da denetim altına almakiçin başarısız girişimlerin varlığı

Alkolden zarar gördüğü bilinmesine rağmen alkol alımınadevam etmek

Yol açtığı sorunlar

Yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserleri

Doğru düşünme, karar verme ve hareket etme gibi beyninişlevlerini bozması

Uyku bozuklukları, baş ağrısı, göz tahribatı

Kalp ve kan dolaşımı hastalıkları

Kan pıhtılaşmasını engelleme

Karaciğerde ağır hasar

 

Tedavi için

Alkol sosyal kullanımı da olan bir psikoaktif maddeolduğu için alkolün kötüye kullanımını veya alkol bağımlılığının geliştiğinikabul etmek zaman alabilir. Alkol kullanan birçok kişi sosyal kullanımdüzeyinde devam ederken alkol bağımlılığı gelişmektedir. Alkol kullanan vetedavi olmak isteyen, bu konudaki problemlerine çözüm arayan kişi ve yakınlarıhastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) ilepsikiyatri kliniklerine başvurarak tedavi olabilirler.

 

Tedavi hastanın ihtiyaçlarına göre seçilmelidir.

Hedef ayıklıktır (sobriety). Eşlik eden psikiyatrikbozuklukların ayırıcı tanısı ve tedavisi için bu önemlidir.

Tedaviden sonra uzun süreli izleme gereklidir. Kişi uzunsüre hastanede kalsa bile daha sonra izlenmezse tekrar alkol almaya başlamasımuhtemeldir. Düzenli aralıklarla psikolojik danışma almak veya yardımgruplarına katılmak tekrar başlama riskini azaltır.

 

Nüksler (tekrarlamalar) ilk 6 ayda sıklıkla görülür.

Alkoliğin ailesi alkolizm tedavisinde önemli bir faktördür.İçmeyi sürdürdüğü sürece onunla kalamayacağını belirten eşi alkoliğin alkolübırakma denemesine girmesi için tek başına yeterli bir sebep oluşturabilir.

Alkol bağımlısı birey alkolizm için orijinal bir tedaviprogramını görmeyi reddediyorsa, hekim alkolik ilişkisini kesmemeli, tedaviyikabul edeceği bir psikososyal krizi beklemelidir.

 

Alkollüyken Araç Kullanımı!

Alkol kandaki oksijen oranını azaltır. Yeterinceoksijen alamayan beyin, fonksiyonlarını kaybetmeye başlar. Alkolün etkisiylekorkunun azalması ve kendine güvenin artması sonucu sürücü risk alma eğiliminegirer ve kaza yapma olasılığı artar. Kişi normal hayatında kurallara uyan biriolsa bile, alkolün etkisi altındayken bu durum değişebilir. Kişinin denge,görme, işitme gibi beyinsel fonksiyonların azalması sonucu kas kontrolü vedikkat azalır. Önüne aniden bir canlının veya bir aracın çıkması hâlindesürücünün tepki gösterme süresi uz