Sporun gereği tartışılmaz, özellikle amatör spor ülkegençlikleri için olmazsa olmazlardandır… Efendimiz(sav) çocuklarımıza atabinmeyi, yüzmeyi, ok atmayı öğretmemizi tavsiye ederken, gençliği dinamik vesağlıklı tutacak bütün spor dalları da bilim adamları tarafından önerilmiştir…

Sözü spora ve milli takıma getirmek istiyorum. Gençliğimizde amatörce de olsa futboloynadık. İyi bir Kahramanmaraşspor taraftarıydım ancak hac dönüşü bazı özelnedenlerden dolayı artık maçlara gitmiyorum fakat, basketbol, futbol baştaolmak üzere, spor müsabakalarını televizyondan takip ediyorum.

Kim ne derse desin, asrımızın gençliğini kötüalışkanlıklardan kurtarmak için, spora yönlendirmek gerekiyor.

Ahmet Ak kardeşim önceki gün bu konuda güzel birpaylaşımda bulunmuş. Der ki; “IMF, TUIK ve Dunya Bankası açıklamalarına göreAvrupanın 8, Dünyanın en büyük 17. ekonomisine sahip olan ülkemiz Dünya gençnüfus oranında da birinci sırada bulunmaktadır. Sadece ilköğretim ve lisedeokuyan 18 milyon nüfusumuz bile 145 ülkenin nüfusundan fazla ama maalesef bu milletin çocuklarının yetenek vekabiliyette üstun meziyetli oluşunu dahi fırsata çevirmede sıkıntı çekiyoruz.

Ülkemizde GSYH' mız bile 2002 de 2.300 dolardan 11.000dolar seviyesine çıkmasına rağmen, hala spordapatinaj yapmamız akıllara zarar bir durumdur.

IOC' bile 2007 yılında ulusal federasyonların özerkliğinitanımışken bu hakka 2004 yılında kavuşan ülkefederasyonlarımız mutlaka şapkalarını önlerine koyup düşünmeleri gerekir.

Ülkemiz spora destek sıralamasında dünyada ilk 10 içerisindeyer almaktadır. Bu konuda gerek devlet desteği, gerekse yerel yönetimler vekulüp destekleri küçümsenemeyecek büyüklüktedir.

Ayrıca ülkemizde basarılı sporculara verilen hak veavantajlar konusundada yine dünyada ilk sıralardayiz. Peki buna rağmen Türk sporu nerede hata yapmaktadır?Uzmanları tarafından bu sorunlar birkez daha ortaya konulmalı gereken önlemleralınmalıdır.

2020 Tokyo olimpiyatlarina 3 yıldan daha az bir sürekaldı. Türk sporunun ve sporcusunun beklenen performansı gösterebilmesi için 3 yıl Türk sporunda milli SEFERBERLIK iLANedilmeli ve sporun tüm uzmanlarına imkan verilerek saha çalışmalarıyapılmalıdır. Başarı zor değil, zorolan insanları başarıya inandirmaktir.”

 

TOPARLAYALIM

Milli takımımızın yaptığı maçlar sonunda, yabancı sporcusınırlaması çok konuşuldu, Hırvat maçından sonra ise umutlandık.

Şimdi Ak hocamız her ne kadar güreşçi ise de sporunmerkezine yakın bir insan der ki; “ Bu milletin yetenekli çocukları niye ihmalediliyor?

Devlet her türlü desteği veriyor, peki bu yetenekliçocukları ortaya çıkması kimler tarafından engelleniyor.

Yoksa emanet sahibine verilmiyor mu?

Federasyonlar ne yapar?

Özetle nerede hata yapılıyor, tüm bu soruların cevabınıbulmak ve Tokyo 2020’ye daha sağlam gidebilmek için, seferberlik isteniyor.

Evet, sporda diğer alanlar gibi yatırım ister, donamımlıve yüreğini zamanını, ortaya koyacak insanlar ister…

Eğitimci olarak şunu söylemek isterim. İlkokulda çocukların ilgi, istek,yenetek, kabiliyet, zeka her türlü istidat belirlenmeli. Her insan kabiliyetidoğrultusunda yönlendirilmeli. Spora ilgi ve yeteneği olan çocuklarımız. MilliEğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Federasyonlar, Sivil Toplum gönüllülerinceel ele verilerek, belli merkezlerde eğitilmeli.

Ahmet Akkardeşimizin ifade ettiği gibi bu zor değil, zorluk zihinlerde oluşan korkuzincirleri kırıldığında ortadan kalkar ve başarı da kendiliğinden gelir.

Kahramanmaraş’taspor yeteneği olan çocuklarımız, önce okullardaki beden eğitimi öğretmenlerincetespit edilmeli. Bunlar bölgesel maçlar yaptırılıp, kulüplere yönlendirilmeli.Süreçde başarılı olanlar milli takımlara tavsiye edilmeli.  

Evet, sizlerinde söyleceği çok şey vardır. Ancak konuşmaktandaha çok iş yapmaya, sonuca gitmeye ihtiyacımız olduğu için işin ahlakı boyutuda unutulmamalı diyor. Saygılarımı sunuyorum.