Netaş’tan, Türkiye’nin ArGe ve İnovasyon yol haritası için önemli adım.
Türkiye’nin ArGe ve inovasyon yolculuğunda önemli bir mihenk taşı olan Netaş, ülkemizi yeni dijital çağın rekabetçi aktörleri arasına taşıyacak vizyon politikalarına katkı sağlamak amacıyla bir dizi çalışma başlattı.
Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarından iş dünyasına, yenilikçi genç girişimcilerden antropolog ve gazeteci-yazarlarına kadar aralarında kanaat önderlerinin de bulunduğu 48 kişilik lider grubu Fikir Meltemi toplantılarında buluştu.
Sözkonusu toplantılar serisinin ArGe ve İnovasyona yönelik çıktıları; 26 Ekim 2020, Pazartesi günü yapılacak geniş katılımlı bir zirve ile açıklanacak.
Bundan 47 yıl önce Türkiye’nin ilk özel telekom ArGe’sini hayata geçiren, 20. yüzyılda teknolojinin beşiği olan Batı’ya ilk yazılım ihraç eden, “yazılımın” ülkemizde yasalara dahil olmasına ön ayak olan ve yerli baz istasyonu Ulak’n temel bant ünitesini geliştirerek Türkiye’nin kendi teknolojisiyle 4G’ye bağlanabilen dünyanın 5 ülkesinden biri haline gelmesine aracılık eden Netaş, Türkiye’nin ArGe ile kalkınmasına yeniden ivme kazandırmak amacıyla farklı disiplinlerden kanaat önderlerini bir araya getirerek geniş kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi.
Netaş’ın ArGe Merkezi’nin kuruluşunun 45. yılı nedeniyle 2018 yılı sonunda başlattığı “Fikir Meltemi” projesi kapsamında yapılan dokuz ayrı toplantıya, ülkemizin önde gelen bilim insanları, akademi, iş dünyası ve bilişim sektörünün öncü temsilcileri; yenilikçi genç girişimciler ve yatırımcılar, antropolog, gazeteci-yazar olmak üzere kanaat önderlerinden de oluşan 48 isim katıldı.
Toplantılar serisinde, Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesi, sadece ekonomik, akademik, rakamsal ya da teknolojik boyutu ile değil, ülkemizin tarihinden, kültürel bakış açısından, sosyoloji yapısından gelen alışkanlıklar ve dinamikler ile de derinlemesine ele alındı.
Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, Türkiye’nin ilk özel telekom ArGe’sini kuran şirket olarak ülkemizi yeni çağın rekabetçi aktörleri arasına taşıyacak vizyona katkı sunmayı bir görev bilerek sahiplendiklerini ve amaçlarının Türkiye’nin “mühendis okulu” ve “ArGe kültürünün garantör” şirketlerinden biri olarak elde edilen çıkarımlar ile bir kıvılcımı ateşlemek olduğunu söyledi. Altay, “Nihai hedefimiz ise, bu kıvılcımın Türkiye’nin yakın coğrafyada “uç teknoloji üssü” olması için tüm ekosistemi harekete geçirmek. Çünkü ülke olarak sahip olduğumuz yetkinlikler ile önümüzde başarabileceğimiz büyük fırsatlar var” şeklinde konuştu.
Fikir Meltemi Paneli’nin katılımcıları
Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi Aclan Acar, WWF, Boğaziçin Üniversitesi, TED Mütevelli üyesi Akın Öngör, KONDA Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Bekir Ağırdır, GE Türkiye CEO Canan Özsoy, Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Pegasus CEO Mehmet Nane, Tekfen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, Zorlu Holding CEO Ömer Yüngül, Tekfen Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Uzan, Alarko Şirketler Topluluğu İcra Kurulu Başkanı Ayhan Yavrucu, Hexagon Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum, Vestel Yönetim Kurulu üyesi, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Cengiz Ultav eski Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, - T-Solution Yatırımcı, Yönetim Kurulu Üyesi Alpaslan Korkmaz, Danışman Mehmet Göçmen, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Korgün Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Ufuk Güneş, Twentify Kurucu İlker İnanç ZMT Ventures Mert Ocakoğlu, Ödeal Kurucu Fevzi Güngör, Vela Partners Kurucu Ortak Fuat Alican, 500 Startsup Istanbul Genel Müdürü Rina Onur, Kolay İK Kurucu Ortak Efecan Erdur, English Ninjas Kurucu Ali Servet Eyüboğlu, PayU Kurucu, Lidio Kurucu ve Genel Müdür Emre Güzer, Pisano Kurucu Özkan Aykut Demir, Boğaziçi Ventures Barış Özistek, Restearn Kurucu Mertcan Gül, Webrazzi Kurucu Arda Kutsal, Hepsiburada CEO Murat Emirdağ, Ekonomist, Gazeteci, Yazar Osman Ulagay, Activate Consulting New York, Kıdemli Yönetici Çiğdem Altay Binal, Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk.