Dünyayı etkisi alına alan Covit-19 Salgın sürecini halen atlatmış değiliz ve çok zor bir süreçten geçiyoruz.
Maske Mesafe Temizlik derken son günlerde yaşanılan önemli bir konulardan birinden bahsedeceğim.
Önemli Konu İsraf…
Son dönemde yaygınlaşan 'serpme kahvaltı' kültürü nedeniyle yıllık 100 milyar liralık israf yaşandığını biliyoruz.
TÜRKİYE İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), ülkemizde son dönemde yaygınlaşan serpme kahvaltı kültürü nedeniyle yıllık 100 milyar liralık israf yaşandığını açıkladı.
Serpme kahvaltı servisinde hiç yemeyeceğiniz ürünler masaya gelebilir.
Bazen dokunmadan da gidebilir…
Maalesef bu gibi durumlarla karşılaşıyoruz ve israfın önüne geçemiyoruz ve bile bile tonlarca para harcıyoruz.
İsrafın önüne geçilmesi için insanları bilgilendirmek gerek.
Mesela başka ülkeler de açlık krizi var iken bizim önümüzde çeşit çeşit yemek var ve biz bunları israf ediyoruz.
Yaptığımız hem çok yanlış hem çok günah…
Sonuç olarak israf etmemeli milletimizi bilinçlendirmeliyiz.
Bu şekilde israfın önüne geçmeliyiz.
İsraf yenilmeyen veya fazla alınan malzemelerin atılması veya kullanılamamasıdır.
TÜRKİYE İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), otellerde uygulanan ‘her şey dahil’ ve ‘ultra her şey dahil’ gibi sistemlerin de israfı arttırdığını vurguladı.
Türkiye’de yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığını hesaplayan TİSVA, bu miktarın 12 milyon tona denk geldiğini ortaya koydu.
Dünyada 67 ülkenin yer aldığı ‘gıda kaybı ve israf’ başlığı altında yapılan çalışmada Türkiye’nin 65’inci sırada bulunduğunu kaydetti.
Son zamanlarda yaygınlaşan serpme kahvaltı kültürü nedeniyle yaklaşık 100 milyar liralık gıdanın israf edildiğini belirtilirken kahvaltıda gelen zeytin, peynir, domates, tereyağı, reçel, yumurta ekmek gibi gıdaların birçoğunun tüketilmediği için çöpe gidiyor.
Çoğu insanımız ise yiyecek ekmek bulamazken bu yapılan israf revamı…
Dünyanın ve Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı büyük miktarda gıda israfı, haneler de dahil olmak üzere gıda tedarik zinciri boyunca olumsuz etkilere yol açıyor.
Bu nedenle, gıda israfının önlenmesi veya azaltılması, tüm dünyada kaynakların etkin kullanımını sağlamak için acil bir ihtiyaçtır.
Her yıl dünyada üretilen gıdaların üçte biri kayboluyor veya israf ediliyor.
Bu miktar yıllık 1.3 milyar ton gıdaya karşılık geliyor maalesef…
Yine lokantalarda porsiyonlar çok büyük ve yemeğin yarısı çöpe gidiyor.
Porsiyonları küçültelim, artanı paketleyelim.
Ben, tabağımda bir lokma yemek bırakmam.
Lokantada tabağımda kalanı da paket yaptırıp eve götürürüm.
Hatta bunun ayıp bir şey olmadığını göstermek için garsonlardan sesimi herkesin duyacağı kadar yükselterek talep ederim.
Neden? gıda israfımız had safhada…
Dünya genelinde tarımsal kayıplar dâhil, çöpe giden, israf olan gıda miktarı; 1,6 milyar ton.
Bunun parasal değeri; 1,2 trilyon $. Gıda kayıp ve israfının yalnıza dörtte birini önleyebilsek, bu miktar dünyada 830 milyon açlık çeken insanın beslenmesine yetiyor.
Ülkemizdeki durum iç açıcı değil; belediyeler tarafından yılda toplanan atık miktarı 33 milyon ton ve bunun 14,5 milyon tonu gıda atıkları…
Para değeri ise 14 milyar $. Neredeyse aylık ihracatımız kadarı çöpe…
Bizler en azından paket yap kültürünü yaygınlaştırabilirsek çöpe giden gıda miktarını azaltabiliriz.
Ne dersiniz? Yapalım mı?
Kalın Sağlıcakla…