Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 79. yılındayız.1939 ‘dan 2017 ‘ye siyaset malzemesi yapılan merhum anlaşılan bundan sonrakidönemlerde de tartışılmaya devam edecek.

Peki, Atatürk siyasete neden bu kadar çok alet edildi?Yönetime gelen iktidarlar olumlu ya da olumsuz Gazi’yi neden kullanmakistediler? Bazıları Atatürkçü düşünce sistemini anayasanın da üzerine çıkartıp,neden Kemalizm’i Türkiye’nin olmazsa olmazı ilan etti? Bazıları Atatürk’ü nedenunutturmaya çalıştı? Son zamanlarda da O’nun fikirlerine taraf, bi-taraf herkesAtatürk’ü sahiplenme politikası içerisine neden girdi? O’nun şahsi hayatınaküfredenler destek bulsalardı işi nereye götüreceklerdi, amaçları neydi?

Önümüzdeki haftadan itibaren İsmet İnönü’ den başlayarak“İKTİDARLAR DÖNEMİNDE ATATÜRK GERÇEĞİ” yazı dizisine başlayacağım.

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’Ü rahmet ve minnetle anıyorum…

”EĞİTİM BÖLGESİ VE SINAVSIZ MAHALLİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ”

Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ, TEOG’ UNyerine “LİSELERE KAYIT UYGULAMASI” adı verilen yeni sistemigetirdiklerini açıkladı.

Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirmeuygulamasında hedefi olan öğrenciler için sınav yine devam edecek.

İsteyen her öğrencinin girebileceği merkezi bir sınav ilebaşarılı olanlar nitelikli okullara yerleşebilecek. Bu okullar fen, sosyalbilimler ve mevcut durumdaki proje okullarını kapsıyor. Mayıs ayındaaçıklanacak yeni proje okulları da tercih listesine eklenecek. Büyük olasılıklaher şehirdeki gözde Anadolu liseleri de proje Anadolu Lisesi katagorisinealınacak. Yüzdelik dilime göre sınava giren öğrenciler 5 tercih yapabilecek.Diyelim ki hiçbir okula yerleşemedi. O zaman eğitim bölgesi sistemine dâhilolup evine en yakın 5 okul tercihi yapabilecek.

Sınav haziran ayının ilk haftası uygulanacak. SorularıMEB hazırlayacak, merkezi olacak. Tek oturumdan oluşan sınavda 60 soru olacak.Süre 90 dakika. Yine temel dersler matematik, Türkçe, fen, inkılâp tarihi,İngilizce ve din kültüründen sorumlu olacaklar. Ama sınava girecek öğrencilerinen büyük talihsizliği 6 ve 7. Sınıf müfredatından da soru sorulacak olmasıdır.6 ve 7. Sınıfta olan öğrencilerimiz artık 8.sınıfı beklemeye gerek yok! 60 soruile kapsam geçerliliğini nasıl belirleyeceksiniz? Soru sayısı daha fazlaolmalıydı.

Sınava girmeyen öğrenciler ise sınavsız mahalliyerleştirme sistemine göre evine en yakın 5 okul tercih edebilecek. Bu okullararasında Anadolu, imam hatip ve meslek liseleri olacak aile istediğini seçecek.Büyük ihtimalle e- okul da tercih yapılırken öğrencinin tercih yapabileceğiokulların  adı sisteme otomatik olarak gelecektir. Yani veli benim eğitimbölgemde hangi okullar var diye telaşa düşmesin. Peki, sınava girmeden tercihyapan öğrenci diyelim ki A okulunu istedi. A okulunun kontenjanı 120, başvurusayısı 150 olursa ne olacak? İşte o zaman okul başarı puanı devreye girecek.Peki, emlak piyasasını hareketlendirecek bu uygulamada usulsüzlüklerindenetimini kim takip edecek?

Bundan önce TEOG ile yerleşen öğrenciler hiçbir şekildeyeni uygulamadan yararlanamayacaklar. Yani eski sisteme göre sadece taban puanıtutması halinde nakil isteyebilecekler.

Biz maalesef Bakan Bey’den duyduk. Elbistan Fen LisemizPİSA sonuçlarına göre dünyanın en başarılı fen liseleri arasına girmiş. Okulidaresi, öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. El üstünde tuttuğumuz,en iyi sistem dediğimiz bu uygulama umarım kalıcı olur!