Barfiks Hangi Kasları Çalıştırır Barfiks öncelikle sırt kaslarını kaslarını fevkalade aktivite eder. İkinci olarak da barfiksde kolların çekim işlerini sağlayan pazu (biceps) kasları ciddi oranda aktivitasyondadır. Yardımcı kas grupları olarak bilek kasları, alt karın kasları, omuz ve göğüs kasları da olayı destekler.
BARFİKSİN YARARLARI Pek çok kas grubunu birlikte çalıştırması ile full body çalışmalarında en sık başvurulan antrenman çeşidi olan barfiks oldukça faydalı bir egzersizdir. Yağ yakım antrenmanlarında vücudun yağ yakmasını sağlar. Kardiyovasküler sistemi güçlendirerek kan dolaşımı ve kalp sağlığını korur. Kol, karın ve sırt kaslarının birlikte çalıştırılabildiği en ideal harekettir. Düzgün bir duruş sağlar. Yanlış duruş alışkanlıklarının giderilmesinde önemli rol oynar. Gelişim çağındaki gençlerin sağlıklı fziksel gelişmlerini sağlar. Ortapedik açıdan son derece yararlı bir çalışmadır. Çok eklemli(compound) bir egzesiz olduğundan büyüme, gelişme(growth-Igf-1)) ve testesteron hormanlarını aktivite eder. Bu hormonlar yağ yakımı sağlayan ve kas gücünü arttıran hormonlarıdır. Aynı zamanda bu hormonlar anti aging yani yaşlanma karşıtı hormonlardr.
Barfiksin zararları Şüphesiz ki barfiks doğru bir teknikle yapıldığında fiziksel kapasitenin arttırılması ve sağlıksal açıdan çok önemli bir yere haiz bir egzesizdir. Ama teknik doğru yapılmadığı takdirde sakatlanmamanız içten bile değildir. Barfikste yapılan en büyük hata enseye çekişlerdir. Bafiks demiri mutlak surette önümüzde olmalı ve bu demir göğüs hizasına gelinceye kadar kendimizi yukarı çekmeliyiz. Enseye çekişler yaptığımız takdirde bu hareket beyne giden kılcal damarlara zarar verebilir ve boyun fıtığı olma ihtimalini arttırır. Yapılan araştırmalar barfix demirini gögse yaklaştırmayla boyna yaklaştırma arasında kas aktivisyonu açısından hiç bir fark olmadığını da ortaya koymuştur. Ama demiri enseye yaklaştırma ortapedik açıdan son derece sıkıntılıdır, sakatlanma riski çok fazladır.
(DEVAM EDECEK)