Mübârek üç aylardan Şaban ayının on beşinci gecesi her yıl biz Müslümanlar tarafından manevî bir coşkuyla kutlanmaktadır. Kutlanmaktadır çünkü bu gece İslâm bilginleri tarafından “Mübarek, Berâet, Sâk, Berat, Ferman, Rahmet” gibi adlarla anılagelmişbereketli bir gecedir.
Bereketli manen verimli, feyzli ve kutlu bir gece olduğu için Mübârek, iyi değerlendirildiği takdirde günahlardan arınma ve suçlardan temize çıkma imkânı Yüce Allah (c.c ) tarafından Müslümanlara ihsan edildiği için Berâet, şanına uygun ameller yapıldığı takdirde Yüce Mevlâ’nın seçip beğendiği kullar arasına ayrıldığı için Sâk (Barat) rahmetiyle muamele eden bağışlayan Cenâb-ı Hakk’ın ihsanına erişildiği için de Rahmet isimleri verilmiştir. Her açıdan bereket dolu olan bu gece ülkemizde “Berat Gecesi yahut Berat Kandili” diye zikredilir ve kutlanılır.
Peki, bu gecenin anlamı ve önemi nedir? Yüce Rabbimiz Kur’ân-ı Kerîm’inde Duhânsûresinin 1-4. ayetlerinde şöyle buyuruyor : “Apaçık olan Kitab’aandolsunki biz onu (Kur’ân-ı) mübarek bir gecede indirdik. Kuşkusuz biz uyarıcıyızdır. Katımızdan bir emirle her hikmetli işe o gecede hükmedilir.”
Ayette geçen “mübârek gece” yi bazı bilginler “Kadir Gecesi” bazıları da “Berat Gecesi” olarak yorumlamışlardır. Diğer bazı bilginler ise bu iki görüşü şöyle birleştirmişlerdir: “Gecenin mübarek oluşu Kur’ân-ı Kerîm’in indirilmesinden kaynaklanmaktadır. Kur’ân-ı Kerîm, Şabanın on beşinci gecesinde yani Berat gecesinde bir defa dünya semasına indirilmiş, Kadir gecesinde ise görevli katipler tarafından istinsahına ve Hz. Muhammed’e (sav) Cebrail Aleyhisselam aracılığı ile kısım kısımindirilmeye başlanmıştır. Bu sebeple buradaki mübârek geceden Berat gecesinin de kast olunmuş olması Kur’ân-ı Kerîm’in Kadir Gecesi’nde indirilmeye başlandığına zıt düşmez.
Bu geceye özel olan beş haslet ve şefaat meselesinden bahsedilir:
- Her önemli işin o gecede hikmetli bir şekilde ayrımı ve seçimi yapılır.
- O gecede yapılan ibadetlerin (namaz, okunan Kur’ân, yapılan dua, zikir, tevbe ve istiğfar)gündüzünde tutulan orucun ve ibadetlerin fazileti çok büyüktür.
- İlâhî ihsan, feyiz ve bereketle dopdolu bir gecedir.
- Mağfiret (bağışlama) gecesidir.
- Sevgili Peygamberimize bu gece şefaatin tamamı verilmiştir.
Şöyle ki Resül-i Ekrem (sav) Şabanın on üçüncü gecesi Yüce Allah’tan ümmeti hakkında şefaat istemiş, üçte biri verilmiş. On dördüncü gecesi yine istemiş. Üçte biri daha verilmiş. On beşinci gecesi (Berat Gecesi ) tekrar istemiş ve bu gece şefaatin tamamı verilmiştir.
Şaban’ın on beşinci gecesi ile ilgili şu hadîs-i şerîf çok dikkat çekicidir :
“Şaban ayının yarısı oldu mu, o geceyi ibadetle ihya edin (geceyi mânâ ve önemine uygun olarak değerlendirin). Gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Hz. Allah Teâlâ (c.c.) o akşam, gurup vakti dünya semasına tecelli eder ve ‘İstiğfar eden yok mu ki, affedeyim. Rızık isteyen yok mu ki, ona rızık vereyim. Hastalığa uğramış yok mu ki, ona şifa (afiyet) vereyim. Yok mu ki yok mu ki’ diyerek sabaha kadar devam eder.”
Devam edecek...