Evet, inanılması güç ama bu bir öngörü.
Bu öngörünün temelleri ise son 5-6 yıldır, tarihe, kültüre,doğaya yapılan yatırımlar ve turistik projeler.
5-6 yıl öncesine kadar her zaman yakındığımız konuların başındakente gelen turistlerin sadece dondurma yemek için uğradığını, şehirde kalmayıptekrar gittiğiydi.
Dünde hala öyle, çok nadir şehri ziyaret edip bir günkalanlar. Çünkü birkaç yıl öncesine kadar kendi misafirimiz gelse bile kaledenöteye götüremiyorduk.
Yanı başımızdaki Osmanlı’nın en büyük 5 çarşısından biriolan Kapalı Çarşı, her zaman içimizde olduğu için turist çekeceğinidüşünmüyorduk. Bu algı eskisi kadar katı olmasa da hala devam ediyor.
Önceki gün televizyonda Erciyes Kayak Merkezinin haberiniizledim. Bu kış Erciyes’e kayak yapmak için 2 milyon turist gelmiş. Bunlarınbüyük bir çoğunluğu ise yabancı ve Rusya’dan. Kayseri-Rusya arası direkt uçakseferleri de başlamış.
Biliyorsunuz Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes KayakMerkezine çok büyük yatırım yaptı. Hala da yatırım yapmaya devam ediyor.
Sonrasında Mardin’in haberini takip ettim. Mardin’de son ikiyılda turist sayısının 600 bini bulduğunu bunun da 237 bin kişisininkonakladığını okudum. Düşünsenize şehir ekonomisine ne katkılar yapıyorlar.
Artık deniz turizminin bitip, doğa, kış, kültür ve tarihturizminin başladığı bu günlerde Kahramanmaraş’ın da bu yönüyle dünyada eşibenzeri olmayan bir şehir olacağına inanıyorum.
Uzun yıllardır dilimize pelesenk yaptığımız turizm artıkbizimde kapımızda. Şimdi onu içeriye almanın zamanı geliyor.
Tabiki altyapı çok önemli. Son 5-6 yıldır turizmaltyapısında Kahramanmaraş çok önemli mesafeler kat etti. Gerek otelyatırımları, gerek Büyükşehir Belediyesinin turizm alanındaki projeleri gerekseilçe belediyelerin restorasyonları gerekse Turizm Bakanlığı ve Vakıflar BölgeMüdürlüğünün çalışmaları.
Öncelikle taze olduğu için Kayak Merkezinden başlayalım.Kentin son 40 yıldır gündeminde olup Kahramanmaraşlıların da bilmediği biralanı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç geldiği günden beriüzerinde durduğu kayak merkezi projesini hayata geçirdi.
Geçen hafta sona havalarında iyi gitmesiyle en az 30 binkişi kayak merkezini ve 7 kuyular bölgesine akın etti. Başkan Erkoç önce buhizmetten Kahramanmaraşlı hemşerilerinin yararlanmasını sonrasında ise gelenturistlerin bu tesisten yararlanmasını istedi.
Kayak merkezi bu yıl devreye girdi, eksikleri var mı?Mutlaka olacak, fakat süre geçtikçe daha iyi oturacak, yeni pistler yapılacak.Ben Kahramanmaraş’taki kayak merkezinin Akdeniz bölgesinde kayak yapılacağınında bir göstergesi olacağına inanıyorum. Aslında bölgeye bir otel yapılmasıgündemde, bunu da ya özel sektör ya da Büyükşehir Belediyesi yap-işlet-devretmodeliyle yapacak. İlk başta Bungalov evlerin yapılması gündemdeydi fakatBaşkan Erkoç denetimlerinin güç olacağı nedeniyle bunu otele çevirdi. Hemşehrin ekonomisini düşünen hem de geleneklerini düşünen bir yol olan otel fikribize de sıcak geldi.
Artık bizimde bir kayak merkezimiz var, ardındanrestorasyonu biten Kapalı Çarşı, Demirciler çarşısı gerçekten dokusunu bozmayanKahramanmaraş’ı tarihi bir mekan olarak gösteriyor.
Sadece yabancı değil yerli turistlerin de gelip hayranolduğu o bölge konak restorasyonlarıyla da ayrı bir hava katacak. O bölgedesayısız konak yapılarak kentin turizm potansiyeli artırılacak.
Germenicia’ya gelince, yıllardır taban mozaiklerinin günyüzüne çıkması için kendi çapımızda yırtınıyoruz. Allah dönemin Valisi MehmetNiyazi Tanılır’dan razı olsun. Neden mi? Birçok insan bilmez ama o mozaiklerilk 1997 yılında kaçak kazı sonucu çıktı. Dönemin yetkilileri gidip o kaçakkazı yapılan yeri mühürleyerek 10 yıl üzerini kapattı.
Kültür adamı olarak lanse ettiğimiz dönemin KahramanmaraşValisi M. Niyazi Tanılır, bu mozaiklerden haberi olur olmaz, Kahramanmaraş’ınturizmdeki kurtuluş reçetesini yazarak bir hamle başlatmıştı. Hem Özelİdare’ye, hem Belediyeye hem de iş adamlarına birkaç tane ev satın aldırarakkazı çalışmalarını başlatmıştı. 1997 yılında ortaya çıkan mozaikler 10 yılsonra Vali Tanılır’ın girişimleriyle bu şehrin tekrar gündemine oturdu.
O günden beri çok büyük mesafe kat edilemedi ama yine deMilletvekilleri ve dönemin Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın girişimleriyle 50’yigeçkin ev istimlak edildi. Şimdi bir çok yerde kazı çalışması yapılmasıbekleniyor.
Kazı çalışması yapılan alanlar insanların ziyaretineaçıldığında bununda iyi tanıtılmasıyla Kahramanmaraş’a sayısız turistingeleceğini zannediyorum.
Şuana kadar turizmle ilgili çok hamleler yapıldı,çalıştaylar gerçekleşti, toplantının ardında bir çok mesele unutuldu. Şuanturizmin asıl aktörleri tarafından bir platform kurulda. Ramada Plaza HotelGenel Müdürü Mehmet Turan’ın Platform başkanlığını yaptığı, yıldızlı otellerile turizm acente yetkililerinin üyeliğini yaptığı bu platformun gösterdiği yolharitasına uyulursa uzun sürelerde alınacak yolların kısa mesafeyeindirileceğini düşünüyorum.
Dahasın da ise sağlık açısından hem Döngele hem ılıca termalturizmin göz bebeği olmuş durumda. Üç din tarafından kutsal görülen ve mahkemekararıyla Afşin’de olduğu kesinleşen Eshab-ı Kehf mağarası da turizme değerkatacak aktörlerden bir tanesidir.
Andırın’da bulunan 13 kalenin restorasyonunun yapılarak birrink halinde yol yapılması kente turist akışını sağlayacak en büyük etkenlerdenbiri olacaktır.
Bunun yanında uğur böcekleri, başkonuş, yavşan yayları doğaturizmine hitap edecek ana aktörlerdir.
Bundan birkaç yıl önce Samsun’a giderken Amasya’yauğramıştım. Şehrin batı yamancındaki mezar evleri dikkatimi çekmiş, 275 basamakçıkarak o mağaralara bakmıştım. İçinde hiçbir şey yoktu ama o görüntü benioraya çıkartmaya yetmişti.
O mezarlardan Kahramanmaraş’ta da var. Çukurhisar bölgesindebulunan kaya mezarlar tanıtılmaya ve bakıma ihtiyacı var.
Aslında gerek Turizm Bakanlığından gerekse BüyükşehirBelediyesinden bir isteğim daha var, Çukurhisar Bölgesindeki kaya mezarlardüzenlenirken, eski Hitit yolunan da eskisi gibi tahtalarla desteklenerekyapılması doğa yürüyüşçülerin çok dikkatini çekecektir. Eski Hitit yolu olarakreklamının yapılması inanıyorum ki; Kahramanmaraş’a gelen turist sadecedondurma yemek için değil 1 hafta kalacak şekilde kendini ayarlayacaktır.
Bu işler büyük meblağlar yaptığı için her kurumun üzerineçok gidemiyoruz. Biz Kahramanmaraş olarak turizme yatırım yapılmasınıistiyoruz. Çağlayancerit, Göksun, Afşin, Ekinözü, Andırın ilçeleri de kendidoğa güzelliklerinin turizme açılmasını istiyor. Artık turizmde büyük bir gelirolduğunu herkes biliyor.
Bugün ekonomisi güçlü ülkeler dünyada söz sahibi oluyor,aynı şehirlerde olduğu gibi. Gelen turistler o şehrin kültürüne zenginlikkatıyor. Şu geri kafalılığı bırakmamız lazım, tabiki geleneklerimizden ödünvermeden gelen turistleri velinimetimiz olarak görmemiz lazım. Onlarıdışlamamamız lazım. Gelen turistleri iyi ağırlayıp memnun edersek kentekonomisine yapacakları katkı tabana yayılacaktır.
Bu kent sanayi kentidir, sanayi kenti şehri zengingösteriyor fakat bu zenginlik tabana yansımıyor. Tabana yansıması benceturizmle olur. Gelin hep birlikte yetkililerimize destek olalım turizmin önünüaçalım.