Boyun ağrınız varsa,
Postür bozukluğunuz varsa,
Omuz ağrınız varsa,
Sırt ağrınız varsa,
Kamburumsu duruşunuz varsa,
Boyun düzleşmeniz varsa,
Boyun fıtığınız varsa,
Bu yazıyı okumak farkındalığınızı artırabilir !
Boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, sırt ve omuz ağrılarınız neden oluyor dersiniz ?
Akademik yayınlardan derlediğim bu çalışmada çene problemlerinin yüzde 90 boyun, sırt, omuz prblemleri ve duruş bozuklukları ile ilişkili olduğunu ispatlamıştır.
Temporomandibular eklem (TME) diye adlandırdığımız çene eklemi doğrudan servikal (boyun) ve skapular (sırt) bölgesi ile ilgilidir.
Çenenizin yapısı kafanızın duruşunu belirliyor
TME çene eklemi problemleri kafatasının boyun bölgesi üzerindeki konum ve duruşunu etkileyebilir ya da ortak bir kas-sinir sistemi yoluyla postüral (duruş) dengesini etkileyebilir.
Bu çalışmalardan ilkinde duruş bozukluğu, öne doğru çıkmış baş yapısı bozukluğu durumları ile çene eklemi arasındaki ilişkiye bakılmış ve çalışmaya dahil edilen 50 hasta üzerinde yüzde 90 bu problemler ile çene arasında ilişki bulunmuştur. Diğer çalışmada ise amaç çene eklemini oluşturan kas ve eklem yapının yine boyun ağrıları, duruş bozuklukları ve sırt problemleri üzerine etkisini araştırmak olmuş. Çiğneme kasları, kas ve sinir sistemi bağlantıları yoluyla vücut duruşuyla alakalı büyük bir ilişkiye sahiptir.
Doğru duruş nasıl olmalı?
Doğru duruş mekanik olarak öne ya da arkaya doğru yönelmemiş kafa yapısı, boyun ve omuz kuşağı kaslarını içeren kas mekanizmasındaki uyum ile sağlanır. Bu yapılardaki değişiklikler, TME (çene eklemi ) bozukluğuna ve çene eklemi bozukluğu olan hastalar da zamanla vücutlarında asimetrik omuzlar, ileri doğru kafa duruşu (servikal tilt pozisyonu), servikal omurgada dizilim ve disk bozuklukları ve asimetrik omuzlara neden olan kranio-servikal (baş ve boyun bölgesi) bozukluklarına bağlı olarak postüral (duruş) dengesizliğine yol açabilir.
Boyun Ağrısından Kaçınma:
Duruş bozukluğu, en önemli boyun ağrısı nedenlerinden biridir. Postür düzenlemeleri ile uygun oturma, yatma ve yürüme boyun ağrılarından kaçınmanın en önemli kurallarından biridir.
Yastık yüksekliği de boyundaki kasları etkiler. Uygun yükseklikte yastık kullanılmalıdır.
Televizyon, bilgisayar, tablet gibi aletleri kullanırken ekranın baş hizasında olması önemlidir. Böylece boynun aşırı öne eğilmesi engellenir. Sürekli aynı pozisyonda teknolojik cihazlarla yanlış postür de durmak birçok kas iskelet rahatsızlıklarına yol açacaktır.
Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Kasların kuvvetlenmesi kas yorgunluğu nedeniyle gelişen ağrıların şiddetini ve sıklığını azaltır.
Boyun ağrınız bir darbe ya da travma sonrasında oluşmadıysa, kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır.
Dinlenme: Boyun gerginlikleri ve burkulmaların çoğunda, birkaç gün boyunca dinlenmek, kaslara ve tendonlara kendiliğinden iyileşmek için gerekli süreyi sağlar. Daha fazla ağrıya neden olan yorucu faaliyetlerden veya hareketlerden kaçınmak için dikkatli olmak önemlidir.
Buz ve/veya ısı: Buz uygulamak, şişliği ve ağrıyı azaltmak için antienflamatuar olarak kullanılabilir. Başlangıçta, boyun ağrısı için soğuk kompres kullanmak daha iyidir. Bunun nedeni soğuk uygulamaların küçük kan damarlarını geçici olarak kapatabilmesi ve şişmeyi engellemesidir. Birkaç gün sonra, alternatif olarak buz veya ısı uygulanabilir. Sürekli ısı uygulamak, şişliğin artmasına neden olabilir.
Masaj: Çoğunlukla buz veya ısı uygulandıktan sonra tercih edilmelidir. Derinlemesine bir masaj, kas gerginliği ile spazmları yatıştırır ve ağrıyı azaltır.
Duruşu düzeltmek: Kötü duruş boyun ağrısına neden oluyorsa, basit değişiklikler ağrıya çözüm olabilir. Çalışırken doğru şekilde konumlandırılmış sandalye, monitör ve klavye kullanmak, uyurken doğru uyuyuş pozisyonu almak (sırt üstü) ve boynu destekleyen yastıklar kullanmak ağrıları azaltabilir.
Yaşam tarzı değişiklikleri: Bazı aktivitelerin boyun ağrısını tetiklediği tespit edilirse, bu aktivitelerin sınırlandırılması veya önlenmesi gerekebilir. Örneğin, akıllı telefonda zaman geçirildikten sonra boyun ağrıyorsa bu faaliyet azaltılmalıdır. Ayrıca telefona bakarken boynu daha dik tutmak için telefonun göz hizasına yakın tutulması gerekir.
Boyun ağrısı geçtikten sonra fizyoterapistinizin önerdiği egzersizlerle kasları kuvvetlendirip, esnemesini sağlayabilirsiniz.
Fizyoterapistler bu tedavilerde çok etkili
Multidisipliner ve bütüncül fizyoterapi alanında uzun yıllardır hizmet veren uzman fizyoterapist bilimsel ve akademik çalışmaların ışığında çene ve kas-iskelet sistemi bağlantılarını fizik tedavi ve rehabilitasyon bakış açısıyla değerlendirip çalışmaktadır. Fizyoterapistler ve fizyoterapi branşı tüm dünyada çok üst bir seviyede tüm sağlık branşlarıyla çalışabileceği gibi bilimsel çalışmalar ve kaynaklarla da bu binlerce kez ispatlanmıştır.
Uzman hekim tarafından teşhis konulduğu taktirde, doğru fizyoterapi tedavisini almak için Uzman Fizyoterapist Tuna ŞİRİKÇİ’ ye başvurabilirsiniz..