3 Aralık Dünya Engelliler günü…
Bildiğiniz gibi hiç birimizin yarından fikri yok.
Hepimiz birer engelli adayıyız.
Bu nedenle Gerek fiziksel, gerek zihinsel olsun Engelli kardeşlerimize sahip çıkalım.
Onlar bizim ‘Özel dostlarımız, kardeşlerimiz.
Sağ olsun Devletimiz bu noktada onlara yönelik önemli yatırımlar yapıyor.
Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi özellikle Engelli kardeşlerimize hayatı kolaylaştırma adına birçok şey yapıyor.
Bizde zaman zaman hayatımızda büyük rol oynayan Özel Arkadaşlarımızla bir arada yaşıyor, hayatı paylaşıyoruz.
Onların hayatını kolaylaştırmak için daha da özverili olmalıyız.
Mesela Duraklarda onlara yardımcı olup toplu taşımaları rahatlıkla kullanmalarını, Toplu taşımalarda rahatlığını sağlamak gibi Kaldırımdan karşıdan karşıya geçmelerini sağlamak gibi ve sayamadığım birçok alanda onlara yardımcı olmamız gerektiğini unutmayalım.
Ülkemizde Son yirmi yılda engellilerle ilgili çok şey yapıldı.
Bu yapılanlar bir farkındalık oluşturdu ve yatay bir gelişme sağladı.
Ancak eğitim ve sosyal hayatta erişim kolaylıklarını süreklileştirme anlamında bu yatay gelişim sağlıklı bir zemine oturmadı.
İçi doldurulamadı, kökleşemedi.
Okullar açıldı, öğretmenler atandı ancak kalitenin arttırılması ve daha donanımlı kadroların yetiştirilmesi konusunda yeterince ilerleme sağlanamadı.
Bahsettiğim hususlar, özellikle engelinin öğrenme güçlüğüne neden olduğu kesim için geçerlidir. İşin zamanla ilgili kısmını muaf tutarak belirtmek isterim ki; özel eğitim alanında daha nitelikli eğiticilerin yetiştirilmesi önem arz eder. Engellilerin ailelerinin bilgilendirilmesi, engelliler için yapılanların bir lütuf olmadığının onlara hissettirilmesi, onların, çocuğun günün önemli bir kısmında onlardan alınıp bakılmasıyla yetinilmemesi ve çoğu sağlıksız işlediği için rehabilitasyon denen kurumlardan kurtarılmaları ya da ciddi bir çeki düzen verilmesi gibi.
Okullaşma, RAM, Engelliler Koordinasyon Merkezi, Görme, Zihinsel, İşitme, Otistik Engelliler ve Lise düzeyinde mesleki/uygulama okulları gibi birçok okul ve kurum bağlamında Kahramanmaraş, kurumsal anlamda Türkiye’ de birçok ilden daha ileri bir düzeydedir. Ancak bu durum, daha birçok eksiğimizin olmadığı anlamına gelmiyor.
Hala bir engelli için ayrılan alana arabamızı park etmekten imtina etmemekteyiz maalesef…
Yapılan istatistikler; ülkemizde engelli sayısının toplumun yüzde 10' buna tekabül ettiğini göstermektedir.
Bunlar; görme engelliler, bedensel engelliler, işitme engelliler, işitme ve konuşma engelliler, ortopedik engelliler, zekâ ve ruhsal engelliler, otistikler, down sendromlular, zihinsel engelliler… Bunlara; güçsüz yaşlılar ve korunmaya muhtaç çocukları da eklendiğimizde bu sayının hiç de abartılı olmadığı görülür.
Sonuç olarak; büyük bir irade ve mücadele azmine sahip engelli insanlarımızın tek ihtiyacı acıma değil; farkındalık, duyarlılık ve haklarının tahakkukudur. Bunu, kendileri ifade etmekte ve talep etmekteler. Engelliler ve diğer mağdur ve mazlumlarla birlikte tüm toplumun adalet temelinde, hak ettikleri şekilde yaşam şartlarına kavuşmalarını dilerken;3 Aralık Dünya Engelliler Günü Engelsiz olsun diyoruz. Selam ve dua ile.”