Kahramanmaraş 1870’den bu yana 28 belediye başkanı gördü. Sayın Güngör’de 28’incisidir.
Göreve gelen veya getirilen tüm seçilmişlerin temel hedefi mutlaka hizmet etmektir, memlekette taş üstüne taş koymaktır.
Bugünkü Büyükşehrin maddi veya hizmet durumuyla ilgili oluşturulan algılara, sosyal medya şovlarına, dedikodu furyasına bakınca bundan tam 5 yıl önce sahnelenen aynı senaryolar ve aynı görüntüler aklıma geldi.
Hatırlayın, Kahramanmaraş il genelinde 52 belde belediyesi kapanmıştı. Gırtlaklarına kadar borç batağında olan ve hesaplarında sayısız haciz bulunan bu belediyelerin borçlarının büyük bir bölümü Büyükşehre devredilmişti.
Şöyle telefonlarınızdan bir karıştırın, sosyal medyanın tüm ağlarını, internet haberlerini ve dostlar arasında yapılan sohbetleri bir hatırlayın.
Sahi ne denmişti o zaman;
-Başkan Poyraz belediyeyi batırmış, iflas ettirmiş
-liyakatli olmayanlar görevde kalmış
-torpilli kişilere giderayak sözleşme imzalatmış
-dünya kadar belediyeye adam almış
-belediye borç batağında ve adım atamaz duruma gelmiş
-dünya kadar kredi çekmiş
Daha neler neler…
Bunu söyleyen ve yayan kişiler aynı zamanda Erkoç’a methiyeler düzerek, belediyenin bulunduğu konumdan kurtulması için Erkoç’un elinde sihirli değnek olması gerektiğini belirtmişlerdi.
-Yeni kurulacak büyükşehir,
-Kapatılan belediyelerden gelen milyonlarca TL borç
-Yeni oluşturulacak ekip,
-Devam eden ödemeler,
-Yapılacak yatırımların tutarları,
Ve Erkoç’un sihirli değneğe ihtiyacı olduğunu belirtmişlerdi.
Aradan 5 yıl geçti, hala iddia ediyorum Kahramanmaraş tarihinde yüzyılın şehircilik hareketini Erkoç başlattı. Elinde sihirli değnek yoktu ama bu memleketin çehresini değiştirdi.
Bu kadar olumsuz algının içinde, eski Başkan Poyraz’a laf getirmeyerek Kahramanmaraş’ı şaha kaldırdı.
İnsanlar olarak hafızamız çabuk unutuyor, bir yerlerden bir yerlere giderken etrafa göz atmanız, eserleri gösterecektir.
5 yıl önce Erkoç’a düzülen methiler bugün yeni Başkanımız Hayrettin Güngör için düzülüyor. Bugünlerde Erkoç’un aleyhine yazılan yorumlar 5 yıl sonra da buraya yazıyorum, aday gösterilmezse Sayın Güngör için de aynı cennah tarafından yazılacak.
Gelenin gönlü için geçmişi olumsuz yad etmek psikolojik bir sorundur, bu sorunun kaynağını oluşturan nedenleri ise bilmiyorum, taşıdığımız genlerde mi sorun var? Onu da akademisyenler araştırmalı!
Sayın Mahir Ünal’ın geçen yıl makamında ziyaret ettiğim esnada bizzat bana söylediği; “Kahramanmaraş’ı 70-80 kişi karıştırıyor, bunları kentten alın, ne fitne, ne dedikodu, ne de milletin bir biriyle sorunu kalır” sözü daha dün gibi aklımda…
Yoksa sorun bu mikserci 70-80 kişide mi?
Borçlar gündemdeyken belediyemizin ve komşu belediyelerin borçlarını araştırdım. Karşıma çıkan tablo ise beni şaşırtmadı. Bildiğim kadarıyla Büyükşehir Belediyemizin; 1 milyar 300 milyon TL. Borcu var, komşu belediyelere bakalım; Gaziantep’in 17 Milyar TL yani eski parayla 17 Katrilyon TL, Malatya Belediyesinin ise 1 Milyar 800 Milyon TL borcu var.
800 milyon TL bütçeye sahip olan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin 1 milyar 300 milyon TL borcunun olmasının değerlendirmesi okuyucularımıza kalmıştır.
Son satırlarımı yazarken bir konu daha hatırladım. 2014 yılında KASKİ kurulur kurulmaz, ilçelerin ve belde belediyelerden gelen 190 milyon TL borca sahip olmuştu. Yani kurulduğu ilk hafta 190 milyon borcu olmuştu. Geçen gün KASKİ’nin toplam borcunun 280 milyon TL olduğunu ve 100 milyon TL’de alacağının olduğunu öğrendim. Muhasebesi size kalmış.
Bu arada unutulan bir konu var; Sayın Güngör, ömrü bürokrasi içerisinde geçmiş, mevzuata tam hakim ve belediyecilik anlamında kitap yazmış bir isim.
Eğer bir kaos varsa bence Belediyeciliğin Kitabını yazan Sayın Güngör bu kaosu en kısa sürede çözecektir. Kraldan çok kralcı geçinenler siz işinize bakın, uzman başımızda….