İlimizde şu ana kadar (21-9-2020 itibariyle) Unesco listesinde yer alan tek yer Eshab-ı Kehf Külliyesidir.
UNESCO nedir?
Unesco’nun listesi ve kendisi çok mu önemli?
Bu listeye girmek çok mu zor?
Girince ne olur ki?
Listeye girince dünya da yerin ne olur?
Eshab-ı Kehf’i neden alıyorlar?
Bu soruların cevabını arayacağım.
UNESCO;
Birleşmiş Milletler Topluluğuna bağlı bir sosyal örğüttür.
Açılımı United Nations Educational Scientific and Cultural Organization’un baş harflerinden “Unesco” olarak adlandırılmıştır.
Dilimize, Birleşmiş Milletler’ in üyeleri arasında eğitim, bilim, kültür alanlarında işbirliği oluşturmak, birlikteliğini sağlamak anlamıyla girmiştir. Yani kısaca, insanlığın ortak miraslarını tanıtıp, sahiplenmek. Unesco 1945 Yılının Kasım ayında Londra’ da 44 devletin katılımıyla kurulmuştur.
Türkiye imzacı ilk 10 devletin arasındadır. Unesco Sözleşmesi 20 Mayıs 1946 tarihli 4895 sayılı Kanunla onaylanmıştır.
Unesco’ nun şu anda 195 üyesi vardır. Ülkemiz 1971 yılından itibaren UNESCO Nezdinde Daimi temsilci bulundurmaktadır.
Daha fazla detayla yazıyı boğmayalım. Sorularımıza cevap arayalım.
-Unesco listesine girmek çok önemli. Listeye giren eser “Dünya Mirası” sayılmakta bütün üye ülkeler “ kendi ortak değeri “ sayar öyle kabul eder. Bir değer ifade eder.
-Bu listeye girebilmek için, bir değerler ifade etmek gerekir. Yani kültür, sanat, tarih, doğa vb. gibi.
-Unesco’nun listesine girince dünyadaki 195 ülke senin eserinin önemini kabul edip “kendi ortak malı” sayarlar. Tanıtım turizm yönünden dünya bilir kâbul ederler. İlinde, ülkende tanıtamadığını “dünyaya” tanıtmış olursun. Hemde Unesco gibi bir referansla!...
-Şu anda; Unesco geçici liste’sinin 47.sırasındaki “Eshab-ı Kehf Külliyesi (İslami-Osmanlı Sosyal Kompleksi” Kahramanmaraş 2015 şeklinde geçmektedir.
Dünyada Eshab-ı Kehf olarak bahsedilenler arasında tek Efes var ama O “Efes Antik Kenti” olarak yani “Efes Harabeleri” olarak listeye geçmiştir.
Unesco’nun listesine alınmasında bir hakkı teslim etmek gerekir. Millet vekilimiz ve 2015’ de Kültür Turizm Bakanı olan Sn. Mahir Ünal’ın emeğini inkâr etmemek gerekir. Esas görev şimdi başlıyor. Bence Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven’in, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün, İlimiz Valisi Ömer Faruk Coşkun’un, Milletvekillerimizin özellikle İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç’in, CHP Genel Bşk. Yrd. Ali Öztunç’un ve Ak Parti Genel Başkan Yrd. (önceki bakan) Mahir Ünal’ın yanında, MHP Milletvekili ve teşkilatının, diğer partilerin, üniversitelerimizin, sivil toplum kuruluşlarının el ele vermesiyle UNESCO esas listesine geçen Eshab-ı Kehf Külliye’sinin ardından diğerlerinin gelmesi gerekir.
Bu teklifim “birlik” olmamızın göstergesi olacaktır. “Birlikte rahmet, ayrılıkta zulüm var” emrini de yerine getiririz.
Unesco’nun referansıyla “dünya” tanır. İnanç turizmi hem Hıristiyan,hem Müslüman ülkelerin “ziyaretgahı” yapar. Afşin, Kahramanmaraş’a tanıtımın ardından turizm ekonomisi gelir.Kahramanmaraş turizmden de gelir elde etmek zorundadır.
195 Ülkenin kabul ettiği bir ‘’Dünya İnsanlık Mirası’’ Esha-ı Kehf UNESCO asıl listesinde neden olmasın.
Bu olur ama erken olsun dileklerimle.
PENCEREMDEN böyle gördüm.
Ne dersiniz?