Farklı Mesleklerden Gassallığa Adım Atmak
Mehmet Erbey, 1991 yılında Anadolu Üniversitesi Turizm Meslek Yüksek Okulu'ndan mezun olduktan sonra otellerde garson ve barmen olarak çalıştı. Ancak 10 yıl sonra bu mesleğin kendisine uygun olmadığını fark etti ve ambulans şoförlüğü yapmaya başladı. Erbey, bu meslek değişikliğinin ardından, gassal olan amcası ve hastanedeki arkadaşlarının tavsiyesiyle gassallık mesleğine adım attı.
Uluslararası Cenazelerde Gassal Hizmeti
Erbey, şu ana kadar gayrimüslim ve Müslüman cenazeleri olmak üzere 5 binden fazla cenaze yıkadığını ve defne hazırladığını belirtiyor. Yabancı cenazelerine yönelik farklı uygulamaların olduğunu vurgulayan Erbey, "Uluslararası gassal olarak her iki tarafın da geleneklerini bilmek zorundayım. Gayrimüslimlerin cenaze süreci, kefenleme değil; temizleme, elbise giydirme ve tabut hazırlıklarına kadar farklı adımlar içeriyor" dedi.
Cenaze Hizmetlerinde Ücret Tarifesi
Erbey, gayrimüslim ve Müslüman cenazelerindeki ücret tarifelerinin de farklı olduğunu belirtiyor. Gayrimüslim cenazelerinde tabutların çok pahalı olduğunu, 500 avrodan başlayan fiyatlarla 4-5 bin avroya kadar tabut seçenekleri bulunduğunu ifade etti. Müslüman cenazelerinde ise daha uygun fiyatlarla hizmet sunduklarını belirten Erbey, tüm işlemlerin toplam maliyetinin yaklaşık 15 bin TL civarında olduğunu belirtti.
Şükretmeyi Öğrenmek
Gassallık mesleğinin kendisine şükretmeyi kazandırdığını söyleyen Erbey, "Yıkadığın kişi sadece ceset kalmış. O kişinin yerinde ben de olabilirdim, ama ona hizmet ediyorum, yıkıyorum" diye konuştu.
Unutulmaz Bir Anı
Erbey, gassallık mesleğiyle ilgili unutamadığı bir anısını da paylaştı. "Bir defasında şişman bir yabancı cenaze ile ilgilenirken, teneşir dar olduğu için kolu üstüme düştü. O an çok korkmuştum" dedi.