‘En değerli giysimiz; Cildimiz’ dir. Dış görünüşümüzenasıl önem veriyorsak, cildimize de iyi bakmamız gerekmektedir. Cildimizingüzelliği; genetik faktörlerin yanında güneşten aldığımız UV ışınları, olumsuzhava şartları, stres, maruz kaldığımız kimyasallar ve beslenme tarzı gibibirçok dış etkenlerden etkilenmektedir. Yıllar geçtikçe cildin etkilenmesi ileciltte lekelenmeler, kırışıklıklar, sarkmalar…vb problemler ortaya çıkmayabaşlar. Bu etkiler dramatik bir şekilde ortaya çıktığında yüzeysel yöntemlerleçözüm aramaya başlarız. Kremler, serumlar, estetik operasyonlar… gibiyöntemlere başvurulmaya başlanır. Fakat bu yöntemler de tek başına yeterli olmamaktadır.İşte tam da bu noktada besinlerden mucizevi bir destek yardımımıza koşmaktadır.İçerdikleri antioksidanlardan dolayı vücudumuzdaki serbest radikallerisüpürerek cildimizin çok daha sağlıklı, genç ve ışıl ışıl görünmesinisağlayacaklardır.

Zamanı durdurmamız mümkün değildir, ama yaşlanmanınetkilerini azaltarak yıllara meydan okuyacağınız, mucizevi gençlik savaşçısıbesinleri haydi hep birlikte tanıyalım:

 

Su

Hayat’ ın olmazsa olmazıdır. Vücudumuzdaki tüm organlarınçalışması nasıl suya bağlı ise cildimiz için de su vazgeçilmezdir. Sucildimizdeki hücrelerin yenilenmesini sağlayarak anti-aging etki yapmakta, kırışıklıklarbaşta olmak üzere kızarıklık ve hassasiyeti azaltmaktadır.

 

Nar

Nar içerdiği flavonoid bileşiklerden ve E vitaminindenzengin olmasından dolayı cildin yenilenmesini sağlayarak cildin sebum üretiminidengeler. Cildi nemlendirir, yumuşak ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Ellajikasit içeriğinin yüksek olması nedeni ile cildin kollajen üretimini artırarakkırışıklıkları azaltır ve erken yaşlanma belirtilerini önler. Ayrıca harika birC vitamini deposu olan bu mucizevi besin cildin pH dengesini koruyarak parlakve genç görünmesini sağlar.

 Yaban Mersini

İçerdiği gallik asitlerden dolayı ciltteki kollajenüretimini artırmasının yanı sıra ciltteki sebum dengesini düzenleyerek sivilceoluşumunu engeller, ciltteki kılcal damar görünümlü kızarıklıkları azaltır, Ave C vitamininden zengin olmasıyla da hücre yenilenmesini destekler.

Avokado

Antioksidan vitaminler olarak bilinen A, C ve Evitaminlerince oldukça zengindir. Glutatyon ve lutein içeriğinden dolayı cildinelastikiyetini ve nem bariyerini koruyarak kırışıkların oluşmasını önler.

Balık

Sağlıklı parlayan ciltler için omega-3 yağ asiti yönündenzengin olan bu besini mutlaka tüketmelisiniz. Omega-3 yağ asitleri cildeesneklik kazandırır, nemlendirir ve sivilce oluşumunu azaltır. Ayrıca balığıniçeriğinde bulunan çinko minerali; soğuk havalarda ciltte oluşan tahrişiazaltarak yara iyileşmesini destekler.

Zeytinyağ

Polifenoller, klorofil, karotenoidler, E ve K vitaminigibi antioksidanlar yönünden zengin olan zeytinyağ UV irradyasyonunu takibenkollajenaz sentezlenmesini baskılayarak kollajen üretimini artırmakta vefotoyaşlanmayı önlemektedir.

Yeşilçay

Camellia sinensis bitkisinden elde edilen Yeşil çay,ağırlıklı olarak epikateşin, epikateşin-3-gallat, epigallokateşin veepigallokatekin-3-gallat gibi monomer kateşin dediğimiz antioksidanları içerir.Bu bileşikler fotoreseptörlerle cildin kızarıklığını ve hassasiyetini azaltır.

Yoğurt

Yoğurt, içerisinde bulunan canlı mikroorganizma dediğimizprobiyotikler sayesinde kızarıklık ve akneyi azaltarak cildinizin daha gençgörünmesini sağlar.  Ayrıca laktik asityönünden zengin olan yoğurt, ince çizgileri azaltarak cildinize parlaklık veışıltı verir.

Domates

Güçlü bir antioksidan olan Likopen yönünden zengin olandomates, serbest radikalleri giderici bir karotenoid kaynağıdır. Erkenyaşlanmaya karşı cildi koruyucu özelliğinin yanı sıra çevresel hasarlara karşıda koruma sağlar. Kollajen üretimini arttırarak ve kırışıklıkları azaltarakcildi güçlendirir. Fotoyaşlanmaya karşı koruyucudur.

Brüksel Lahanası

Brüksel lahanasının folat,beta karoten, E vitamini ve alfa lipoloik asit (ALA) yönünden zengin olması UVışınlarının neden olduğu fotoyaşlanmayı önleyerek cilt hasarına ve ciltlekelerine iyi gelmektedir.