Uzm.Dyt.Ecz.Hatice Kübra ERGİN
“Pro”ve “biota” olmak üzere iki kısımdan oluşan probiyotik terimi latincede “forlife” yani yaşam için anlamınagelmektedir. Probiyotikler; ağız yoluyla yeterli miktarda alındığı zamankişinin immün(bağışıklık) sistemi ve fizyolojisi üzerinde fayda sağlayan, bağırsakflorasında dengeyi geliştirerek kişinin sağlığını olumlu yönde etkileyen dostbakterilerdir. Bu dost bakterilerin faydası, saymakla bitmeyecek kadarfazladır. Yeterli miktarda ve düzenli olarak tüketilen Probiyotikler;
1- İshalve kabızlığı önler.
2- Diyabethastalarında insülin duyarlılığını artırarak, kan şekerinin dengelenmesine destekolmaktadır.
3- Kötü kolesterolü(LDL) ve kan basıncını düşürerek kalp-damarhastalıklarından korur.
4- Fazla salgılanan Safra sıvısını azaltarak, safra taşı riskiniönlemektedir.
5- Hastalıkyapan bazı bakterilerin sayısını azaltarak, bu bakterilerin ürettikleritoksinleri önler. Böylece bağırsak mukozasını korur.
6- Vücutta doğal antikor üretimini sağlayarak IgA,IgM üretenhücreleri, T lenfositleri gibi bağışıklık hücrelerini güçlendirir.
7- Ülseratif kolit veCrohn hastalığı dahil olmak üzere bir çok inflamatuar bağırsak hastalıklarınakarşı korumaktadır.
8- Sıktekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarını önler ve üriner sistemi dengede tutar.
9- Kadınlardaöstrojen seviyesini düzenleyerek, doğurganlığı artırır.
10- B12 emilimini artırarak bilişsel performansa destekolmaktadır.
11- Depresyonve stres üzerine etkili olan serotonin hormonun salınımını artırarak triptofanadlı maddenin üretilmesine destek verir.
12- Kötü ve fazla yağların bağırsakta emilimini engelleyerek,fazla yağın vücutta depolanmak yerine dışkıyla atılmasını sağlar.
13- Daha uzun süre tok hissetmenize, böylece daha az kalori alarakkilo vermenize destek olur.
Probiyotikler;Doğum anından itibaren bağırsaklarımızda oluşmaya başlamakta ve ortalama 3yaşına kadar oluşumunu tamamlamaktadır. Yaşadığımız çevre, doğum şeklimiz,tükettiğimiz besinler, kullandığımız ilaçların etkisi ile tamamlanmış bağırsakfloramızda, yaşamımızın sonuna kadar değişiklikler meydana gelmektedir. Değişenbağırsak floramızla beraber, bağırsaklarımızda ki dost bakterilerin sayısıazalmakta, bunun sonucunda bağışıklık sistemimiz zayıflamaktadır. Zayıflayanbağışıklık ile ‘Şişkinlik, ishal, kabızlık’ gibi sindirim sistemi problemleribaşta olmak üzere alerjik hastalıklara ve bir çok enfeksiyon hastalıklarınadavetiye çıkarmaktayız. Bunların temeline baktığımızda, genelde aynı sorun;PROBİYOTİK’ ten FAKİR BESLENME! Peki probiyotik’ten zengin beslenmek için neyapmalıyız, Probiyotik besinler nelerdir? Bunları gelin hep birlikte inceleyim;
1- Kefir
En güçlü probiyotik kaynağı ve gençlik iksiri olarak bilinenkefirin; her bir damlasında binlerce yararlı bakteri bulunur. Sütünmayalanması ile elde edilen kefir, ekşimsi tadından dolayı pek tercih edilmekistenmez ama en çok probiyotik’ de KEFİR’ de!
2- KeçiSütü
VücuttaAnne sütü etkisi yaratan Keçi Sütü, bağışıklık sisteminin koruyucu ajanlarıolan immünoglobulun’ lerin üretimini artırarak bağışıklık sisteminigüçlendirmektedir.
3- Yoğurt
Beslenmenizdemutlaka yer verdiğiniz bu mucizevi besin mükemmel bir probiyotik kaynağıdır. Ancak yoğurt pastörize edildiğinde, içerisindekiprobiyotik miktarı belirgin ölçüde azalır. Bu yüzden yoğurdun makbul olanı;marketlerde satılanı değil, evde yapılanıdır!
4- Turşu
Ev yapımı turş fermentasyon işleminden dolayı probiyotikbesinler arasındadır. Yalnız bu besin yüksek tuz içeren fermente ürünolduğundan sınırlı tüketilmeli, özellikle kalp, böbrek ve yüksek tansiyon hastaları,turşu tüketimine dikkat etmelidir.
Probiyotik Besinleriniz bol, Bağışıklığınız Güçlü olsun!