17 ülkeden 13 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleşen “Global Oyun Sektörü ve Covid-19 Etkileri” araştırmasına göre, video oyunlara yapılan harcamalarda küreselde yüzde 39, Türkiye’de yüzde 21 artış yaşandı.
Strateji ve pazarlama danışmanlık şirketi Simon-Kucher & Partners ve bağımsız pazar Araştırma Enstitüsü Dynata, oyun sektörünün pandemiden önce ve sonraki dönemlerde yaşadığı değişimi araştırdı. “Global Oyun Sektörü ve Covid-19 Etkileri” araştırmasına göre, pandemi döneminde dünya genelinde video oyunlara yapılan harcamalar yüzde 39 arttı. Evden çıkma yasağının kişileri daha fazla oyun oynamaya yönlendirdiği belirtilen araştırmada, küresel oyun pazarının yüzde 12 ila yüzde 15 oranında büyüyebileceği öngörüsü mevcut.
Pandemi döneminde oyunlara ayrılan bütçe yüzde 21 arttı
Araştırmaya göre, Türkiye’de aylık oyun sektörü harcamaları pandemi döneminde geçtiğimiz yıla oranla yüzde 21 yükselirken, bu oranın pandemi sonrası dönemde yüzde 10 seviyesinde kalması bekleniyor. Türkiye’de pandemiden önce video oyunlara ayda ortalama 123 TL harcanırken, pandemi esnasında bu harcamaların ortalama 150 TL’ye çıktığı gözlemlendi.
Girişimciler için devlet desteği ve teşvik
Oyun pazarında yaşanan büyümenin ülke ekonomisine sağladığı faydaya dikkat çeken IFASTURK Eğitim Ar-Ge ve Destek Kurucusu Mesut Şenel, “Araştırmaya göre, pandemi döneminde haftada 5 saatten fazla oyun oynayanların oranında yüzde 30 büyüme gerçekleşti. Türkiye, oyun pazarına ve oyun geliştirenlere sağlanan desteklerle dünya çapında ses getiren başarılara ev sahipliği yapıyor. Oyun dünyasına iş fikirleriyle katkı sunmak isteyen girişimcilerin devlet desteklerinden, teşviklerden faydalanmaları için uzman kadromuzla her aşamada yanlarındayız.” bilgisini verdi.
Takas sistemiyle ülke ekonomisine katkı
Eczacıların tüm iş süreçlerini yapay zeka kullanan platformdan gerçekleştirilmesini mümkün kılan Novadan, yapay zeka teknolojisiyle güvenli, hızlı ve kolay alışveriş avantajı sunuyor. Eczacıların ihtiyacı olan her ürüne kolayca ulaşabildiği Novadan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) onaylı ödeme sistemiyle güvenilir alışverişin yeni adresi konumunda.
Yenilikçi takas sistemi
Novadan’da eczanelerde son kullanma tarihi yaklaşan yüksek stoklu ürünler için takas sistemi bulunuyor. Novadan bu sayede hem milli geliri hem çevreyi hem de yapılan yatırımı korumayı amaçlıyor. Stoklarda bekleyen ürünlerden faydalanılması için geliştirilen sistem, miadı yaklaşan ürünlerin başka eczanelerde aynı durumdaki ürünlerle takas edilerek değerlendirilmesini sağlıyor.
Vatandaş ürün beklemiyor
Eczacılık sektöründe sundukları yenilikçi yaklaşıma ve sundukları eğitim olanaklarına dikkat çeken Novadan Kurucu Ortağı Eczacı Metin Kökçü, “Sağlık sektöründe zamanı verimli kullanmak hayati öneme sahip. İstanbul içerisinde aynı gün teslimat seçeneği ile acil ihtiyaçların hemen karşılanmasını, ürünlerin vatandaşla buluşmasını sağlıyoruz. Eczacılara iş süreçlerinde hız ve zaman kazandıran Novadan ile pandemi döneminde ihtiyaç duyulabilecek sağlık ürünlerine kolayca ulaşmak mümkün.” bilgisini verdi.
Eğitim desteği de mevcut
Eczacıların işlerini kolaylaştıran yapay zeka destekli Novadan, eczacının ve eczane çalışanlarının gelişimlerine yönelik eğitim, analiz ve gelişim modülleri de sağlıyor. Novadan, kullandıkça puan kazandıran sistemiyle eğitim alma fırsatı sunuyor. Platform üzerinden kazanılan puanlarla eczacılık hakkında güncel bilgilere ulaşılıyor, eğitimlere katılma fırsatı sağlanıyor. Puan toplayarak alınan eğitimler sonrası yapılan sınavlar ve analizler ile de eczacının ve eczane çalışanlarının gelişimi destekleniyor.