Bazı video konferans kullanıcıları, sürekli çevrimiçi toplantılardan sonra yorgunluktan şikâyet ediyor. Skype ve Microsoft Teams ile birlikte, sanal toplantı platformu Zoom, salgın sırasında patladı ve Aralık ayında 10 milyon günlük toplantı katılımcısından Mart ayında 200 milyondan fazla arttı.
Psikologlar, “görüntülü görüşme yorgunluğunun” aşırı öz farkındalık ve aşırı zamanlama gibi faktörlerden kaynaklanabileceğini söylüyor. Video konferans yazılımı, koronavirüspandemisi sırasında kaçak bir başarı oldu, indirme grafiklerini doldurdu, iş iletişiminin linç noktası oldu ve kilitlemenin tanımlayıcı teknolojisi olarak selamlandı.
Ancak bu yükselişin yanında yeni bir fenomen ortaya çıkıyor - “ görüntülü arama yorgunluğu ”.Sosyal medyada yaygın şikayetlerle tanıklık edilen sonsuz sanal toplantılar, sohbetler ve sınavlarla yıpranmış olma hissini anlatıyor. Ve akademisyenler, bunun arkasındaki nedenlerin kamera için gösteri yapmak ve gerçek insanları kaçırmak olduğunu söylüyor.
Ancak sağlık uzmanları, görüntülü sohbetlerin de büyük avantajlara sahip olabileceğini ve insanların yalıtılmış olmalarına yardımcı olabileceğini söylüyor.
Öyleyse bazı insanlar video konferansı neden bu kadar yorucu buluyor? İngiltere'deki EdgeHill Üniversitesi'nden psikolog DrLindaKaye, büyük ölçüde kendimizi ekranda görmemiz ve doğal olarak arkadaşlara ve meslektaşlarımıza iyi bir görüntü sunmak istediği için olduğunu söylüyor.
Bunun kişisel farkındalığımızı normalden daha yüksek bir seviyeye yükseltmesi ve bu nedenle gerçek dünyadaki yüz yüze etkileşimlerden daha fazla kendini sunma çabası yaratmamıza neden olması muhtemeldir. Ve sonra, elbette, bu sadece bir hacim sorunu olabilir. Daha fazla zamanımız olduğu gerçeğine dayanarak kendimizi aşırı programlayabiliriz.
INSEAD işletme okulunda işyeri öğrenimi konusunda uzman olan GianpieroPetriglieri, BBC’ye, başka bir önemli faktörün vücut dili gibi sözel olmayan ipuçlarını işlemek için gereken ekstra çaba olduğunu söylüyor .“Vücudumuz olmadığımızı hissettiğinde zihinlerimiz bir arada. İnsanların çelişkili duygulara sahip olmasına neden olan bu uyumsuzluk yorucudur. Doğal olarak sohbete giremezsiniz. ”
Araştırmacılar tarafından araştırılan bir diğer faktör bakış süresidir. İnsanlar daha uzun süre rahat hissettikleri insanlara bakmaktan mutlu olurken, 3 saniyeden uzun bakışlar daha az rahat durumlarda rahatsız olabilir.
BBC, Uluslararası İnsan-Bilgisayar Araştırmaları Dergisi'nde yayınlanan ve bir saniyeden biraz fazla konuşma iletiminde gecikmeler bulunduran bir Alman çalışmasının katılımcıların video görüşmesindekileri “daha az özenli, dışa dönük ve vicdani” olarak algılamasına neden olabileceğini belirtiyor.
“ Öz-karmaşıklık ” sorunu da var aslında. Basit bir ifadeyle, insanlar çeşitliliği sever, ama şimdi hayatımızın birçok yönü tek bir yerde bir araya geliyor - görüntülü görüşmeler.
Video konferans Türkiye de daha çok iş, eğitim ve siyaset alanlarında tercih edildi. Video konferans esnasında insanların yüz yüze etkileşiminden daha rahat raporlama ve sunum yaptıklarını söyleyebilirim. Eğitim alanında mayıs ayı sonu itibarıyla işlevini yüzde doksan oranında kaybetti diyebiliriz.
Görüntülü sohbet yorgunluğunu azaltmanın birçok yolu var. Ara vermeler, toplantıları daha kısa tutun, ekrandaki uyaranları azaltın - kendinizi görünümden gizlemeyi deneyin. Meslektaşlarınızla sanal sosyal toplantılara katılmanız gerektiğini düşünmeyin. Ekran arkası görüntü kaygısı yaşamayın. Bu sizi toplantı gündeminden ve motivasyonundan uzaklaştırabilir.