Bundan 26 yıl önce  Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasındaErmeni kuvvetleri  yüzlerce Türk’ü katletti. 336.Sovyet Mekanize Alayınında desteği ile Hocalı kasabasına giren Ermeniler kadın, çocuk, erkek ayrımıyapmadan işkenceye varan yöntemlerle eşine az rastlanır bir katliamgerçekleştirdiler.

Fatih zamanında Osmanlı himayesini kabul edenErmeniler tarihte sadık-ı millet olarak bilinirdi. Meseleye Maraş’ınpenceresinden bakar isek; Maraş’ta yaşayan Ermeniler Türklerle komşuluk,ticaret hatta akrabalık bağı kurmuşlar kız alıp vermişlerdi. Alt üst evlerdeoturanlar, evlerinin anahtarlarlarını birbirlerine teslim edecek kadarbirbirine güven duyuyorlardı.

Tarihlerin 1978 Berlin anlaşmasını gösterdiğidönemde Avrupalılar nifak tohumunu çoktan atmış bulunuyordu. Doğuda Ermenileriçin ıslahat yapılması en son da Sevr’ de bir Ermeni devleti kurulması isteğiErmenilerin gözünün kan bürümesine neden oldu. Bir anda her şey unutuldu. İngilteremüstemlekelerini Rusya’ya karşı korumak Rusya’nın doğudan İskenderun körfezineinmesini engellemek amacı ile bağımsız bir Ermenistan isterken, Rusya isebağımsız olmayan kendisine bağlı bir Ermenistan istedi. Amacı topraklarındangeçip Akdeniz’e inmekti.

1980’li yılların ikinci yarısından itibarenSSCB’nin dağılma sürecine girmesi Azerbaycan ile Ermenistan arasındagerilimli bir süreci başlattı. Ermenistan Sosyalist Cumhuriyeti Azerbaycan’aait olan Karabağ bölgesinin dağlık kısmında Ermeni nüfusunun fazla olduğunubelirterek bölgenin kendisine ait olması gerektiğini iddia edecekti. 1989yılında yapılan nüfus sayımına göre Dağlık Karabağ bölgesininnüfusunun %75’i Ermenilerden, %25’i Azerilerden oluşmaktaydı. Ancak bölgedeErmeni nüfusunun fazla olmasının sebebi Sovyetler Birliğinin yıllar sürenpolitikalarıydı. Bölge uluslar arası örgütlerin de kabul ettiği gibi tarihi vehukuki olarak Azerbaycan’a ait topraklardı.   

Bölgedeki gerilim 1988 yılında Dağlık Karabağbölgesindeki Ermenilerin Azerbaycan’dan ayrılarak Ermenistan’a katılmakistemeleri ile arttı. Dağlık Karabağ Meclisi karar alarak Ermenistan’abağlandığını ilan etti. Bu gelişme üzerine Azerbaycan, Dağlık Karabağbölgesinin özerk statüsünü kaldırdığını ve kendine bağladığı yönünde bir kararaldı. Karabağ özerk yönetiminin buna cevabı ise bağımsızlık referandumu oldu.Bölgede yaşayan Azerilerin katılmadığı referandumdan çıkan bağımsızlık kararınınardından 6 Ocak 1992’de Dağlık Karabağ Cumhuriyeti resmen ilan edildi.  

Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan bu gelişmelerErmenistan ile Azerbaycan arasındaki savaşı başlatan sebep oldu. 1991 yılınınsonlarında başlayan savaş Ermenilerin lehine gelişti. Rus desteğini alanErmeniler Dağlık Karabağ bölgesine girerek bölgeyi işgale ettiler. Hocalıkasabasında yaşananlarsa bu savaşın henüz başlarında yaşanan birkatliamdı. 

Dağlık Karabağ’ın en önemli tepelerinden vedolayısıyla hâkim konumu itibariyle önemli bir mevki olan Hocalı kasabasıErmeni kuvvetleri için önemli bir askeri hedefti. Kasaba aylarca top ateşinetutuldu ve Ermeni kuvvetlerince abluka altına alındı. Etrafıyla bağlantısıkesildi. Katliamın gerçekleştiği tarihlerde 10 bin nüfuslu Hocalı’da 3 bincivarı Azeri bulunmaktaydı. Ermeni kuvvetleri 25 Şubat’ı 26 Şubat'a bağlayangecede bölgedeki Sovyetlerin 366. Mekanize Alayının da desteği ile Hocalıkasabasında, 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dâhil olmak üzere toplam613 kişiyi katletti. Yaşanan sadece insanların katledilmesi değildi. Cesetlerüzerinde yapılan incelemelerde birçoğunun yakılmış olduğu, gözlerinin oyulduğutespit edildi. Hamile kadınlar ve çocukların da bu vahşete maruz kaldığıbelirlendi.

Siyasi hesaplar nedeni ile Hollanda 1915olaylarını sözde soykırım olarak kabul etti. Diğer Avrupa ülkeleri ve A.B.Ddiplomatik gücümüz olmasa onlar da evet diyecek. Ama aynı zihniyet Srebrenitsave Hocalı’ da yaşananları görmezden gelmektedir.

Başta Hocalı olmak üzere dünyanın her köşesindezulme uğrayarak şahadete ulaşan  Müslüman kardeşlerimize Allah’tan rahmetdiliyorum.