Anadolu’nun fethisonuçları itibariyle, Türk tarihinin en önemli olaylarının başında gelir. Bufetih ile Batı Türklüğü yeni ve ebedî bir vatana kavuşmuş ve bu vatantoprakları üzerinde Anadolu Selçukluları, Osmanlı Devleti ve TürkiyeCumhuriyeti kurulmuştur.

 Türkler Anadolu’ya IV. yüzyıldan başlayarakfasılalarla XI. yüzyıla kadar sürecek akınlarda bulunmuşlardı. Ancak, 1071Malazgirt Savaşı’na kadar aralıklarla devam edecek olan bu akınlar neticeleriitibariyle, fetih amacı ön plânda tutulmayan akın ve keşif hareketleri olaraknitelenebilir. Büyük Selçuklu dönemindeki Oğuz-Türkmen akınlarıyla birlikteAnadolu’nun Türkleşmesiyle neticelenecek fetihler başlamıştır.

 Anadolu’ya ilk Türk akını Batı (Avrupa) Hunlarıdöneminde gerçekleşmiştir. Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılmasından sonra,Bizans’ın hâkimiyetinde kalan Anadolu’ya, Kafkasları aşarak ulaşan Kursık veBasık adlı Hun başbuğları 398 yılında Erzurum, Malatya ve Çukurova hattınıgeçerek Kudüs’e kadar akınlarda bulunup, aynı yoldan geri dönmüşlerdi.Hunlardan sonra, Sabar (Sabir, Sibir) Türkleri hükümdarları Balak liderliğindeDoğu Anadolu’dan Ankara’ya kadar olan toprakları vurarak pek çok ganimet eldeetmişlerdir. Emeviler ve Abbasilerin hizmetine giren ilk Müslüman Türkkomutanların Bizans’la mücadelesi, Anadolu’ya yapılan akınların diğer birdevresini oluşturur. Özellikle Abbasiler zamanında Bizans üzerine yapılangazalarda Türk komutanları önemli rol oynamışlardır.

Daha önce yapılanAnadolu seferleri yurt kurmak amacından uzak, sadece askerî harekâtlar şeklindegerçekleşmişti. Selçuklu devrinde başlayan akınlar ise plânlı ve yurt kurmayayönelikti. Bu sebeple Oğuz (Türkmen)-Selçuklu akınları büyük bir önemesahiptir. Henüz bir devlete sahip olmayan Selçuklular, güçlü Karahanlı veGazneli devletlerinin şiddetli baskısı ve takibi altında kalmışlardı. Bu zorşartlar sebebiyle Selçuklular yeni bir yurt arama mecburiyeti duymuşlar ve bumaksatla batıya keşif birlikleri göndermişlerdir. Böylece Anadolu’ya ilkSelçuklu akınları başlamış oluyordu. Maveraünnehir’deki zor durumdan kurtulmakiçin Çağrı Bey komutasında Anadolu’ya bir keşif harekâtı düzenlendi. Çağrı BeyEmrindeki üç bin atlı ile önce Azerbaycan ve ardından Van, Kars yörelerine girdidaha sonra Nahcivan ve Gürcü memleketleri üzerine yürüyen Çağrı Bey,karşılarında duracak bir kuvvet olmadığını gördü. 1021’de geri döndü ve budurumu Tuğrul Bey’e iletti. Anadolu’nun yerleşmek için uygun olduğuna kararverdiler. 1048 Pasinler Savaşı düzenli Selçuklu ordularının Anadolu’dakazandığı ilk büyük savaş olması sebebiyle önemlidir.

Alp Arslan’ınBüyük Selçuklu tahtına geçmesiyle birlikte, Anadolu’ya yapılan akınlar hızkazanmıştır. Nitekim Alp Arslan 1064 yılında büyük bir orduyla Azerbaycan’agelir. Gürcistan‘ı tamamen fetheder. Doğu Anadolu sınırlarındaki Bizansidaresini kabul etmiş bazı Gürcü ve Ermeni prensliklerini kendine bağlar.Devrin en güçlü surlarına sahip olduğu için fethedilemez denilen Ani Şehriniele geçirir. Türk akınları karşısında âciz kalan Bizans, Anadolu’nun eldengitmekte olduğunu görüyordu. Bu kötü gidişe dur demek için dul imparatoriçe,Kayserili bir general olan Romanos Diogenes ile evlenmek zorunda kaldı.

İmparatorDiogenes, Türklere son ve kesin bir darbe vurmak istiyordu. Bu sebeple 200 binkişilik büyük bir ordu hazırladı. Bu ordu da Ermeni, Gürcü ve ücretli Frank,Norman, Rus kıt’alarının yanı sıra, Türk soyundan Uz ve Peçenek kuvvetleri debulunmaktaydı.

 Alp Arslan ordusu ile cuma namazını kıldıktansonra askerini oldukça etkileyen, coşkulu bir konuşma yaptı; şehit düşerseüstündeki beyaz elbisenin kefeni olduğunu, onunla gömülmesini vasiyet etti.Sonra eski Türk geleneğine uyarak atının kuyruğunu bağladı ve ordusunun başınageçti.

Malazgirt Zaferisonuçları itibarıyla hem Türk tarihi, hem de dünya tarihi bakımından çok büyükbir önem taşımaktadır. Malazgirt Zaferi sonucunda Anadolu’nun kapıları kesinolarak Türklere açılmış oluyordu. Böylece Anadolu’nun, Türklerin ebedî vatanıolması için en büyük adım atılmıştır. Zaferden sonra Anadolu’da irili ufaklıbirçok Türk devleti kurulmuş, Türkiye Cumhuriyetine kadar uzanan Türkiye tarihibaşlamıştır. Bu zaferle, Türklerin İslâm dünyasındaki prestiji ve liderliğidaha da güçlenmiştir. Malazgirt Zaferi, Avrupa’da da derin izler bırakmıştır. Bizans’ınyenilmesi üzerine kendilerini de tehlikede gören Hıristiyan Avrupa, Türklerekarşı haçlı ittifakları oluşturmuşlardır.