Her An Taze ve Genç Mesnevi:
Mesnevi, 13. Yüzyıl Anadolu’sundan çağlar boyunca bütün insanlığa seslenen muhteşem bir eserdir. Bunda hiç şüphesiz, Mevlana’nın yaşadığı şehrin, çağın ahlak ve kültüründen yola çıkarak bütün insanların her devirde sahip olması gereken değerleri sıcak, çarpıcı bir anlatımla yürekten gelen bir sesle anlatmasından kaynaklanmaktadır.
Mesnevi’de aşk(ilahi), ahlak, ilim, akıl ve hakikat gibi yüzlere kavramın yanı sıra iyilik, kötülük, cömertlik, cimrilik, dünya hırsı, bilgelik, yardımseverlik, doğru ve yanlış dindarlık gibi güncelliğini her zaman koruyan konuların ele alındığı nefis hikayeler anlatıldığını görüyoruz.
Bu özellikleriyle Mesnevi, her çağa hitap ettiği gibi her yaşa ve zümreye de hitap etmektedir. Çocukluk ve ilk gençlik dönemlerini yaşayanlar Mesnevi’yi bir uçsuz bucaksız masallar denizi olarak görebilir. Son derece zengin bir bitkiler ve hayvanlar alemi içinde mutlu, huzurlu, eğleneli ve heyecanlı zamanlar geçirebilirler.
Kişiliklerini (karakterleri) şekillendirme dönemindeki genç insan için Mesnevi, belki yüzlerce ciltte bulamayacağı bilgi ve hikmetleri, yol ve yöntemleri severek sindirebileceği bir hazinedir.
Felsefeyle, doğa bilimleriyle, din, tasavvuf ve ahlakla, edebiyatla, özdeyişlerle ilgilenenlerin her biri için Mesnevi’de girip gezinebilecekleri derin vadiler vardır.
Tasavvufi kodları henüz çözemeyen, ince mecazları , Mevlanaca kimi zaman özellikle gizlenmiş manaları kavrayamayan gençler için Mesnevi’deki hikayeler, sonsuz bir denize açılan kapı niteliğindedir. Yorulmadan okunacak, keyif alınacak her hikaye aslında bir insanlık dersi taşımaktadır. Her hikaye, daha derin, daha kapsamlı düşüncelerin kavranabilmesi için anlatılmıştır.
Mesnevi’de toplam 254 hikaye yer almaktadır. Ben bunlardan birkaçını gazetemizde siz değerli okuyucularımla paylaştım. Bu öyküleri okuyup anladığınızda, bir bakıma kendinizi, Mesnevi’nin kapısından girmeye hazırlamış olacaksınız. Bu da bizleri inşaallah, Mesnevi’yi okumaya yönlendirerek Mesnevi’yi daha iyi anlamamıza vesile olur. (Bitti.)