Geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığı özel öğretim kursları ve temel liselerin yıl sonu itibariyle kapanacağını açıkladı. Bu durumda cevap bulması gereken bazı belirsizlikler ortaya çıktı.
Bakanlığa taahhüt edilen zamanda koleje dönüşemeyen temel liselerin ara sınıflarında teşviki devam eden öğrencilerin durumu?
Kurs ve temel liselerde görev yapan yaklaşık 15.000 öğretmenin durumu ne olacak?
Dönüşüm için inşaatı bitmeyen temel liseler?
Merdiven altı yapılaşmaların ortaya çıkması?
Bu durumu kimler fırsata çevirebilir?
"Teşvik" olarak da adlandırılan eğitim ve öğretim önümüzdeki yıldan itibaren verilmeyecek. Ama destekten yararlanan şu an özel okullardaki öğrenciler, bulundukları öğretim kademesini tamamlayıncaya kadar faydalanmaya devam edecekler. Organize sanayi bölgeleri ile bu bölgeler dışında açılan özel mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören öğrenciler için verilen teşviklerin ise devam edecek.
Kanunda belirtilen 4 yıllık süreyi tamamlayarak kapanacak temel liselerin hangi kurumlara dönüşecekleri konusunda taahhütte bulunmuşlardı, çeşitli sebeplerle taahhütlerini yerine getiremeyen ve kapanma sürecine giren temel liselere istediği bir kuruma dönüşebilmesi için yeniden müracaat hakkı verilecek. Dönüşemeyen temel liseler ise haziran sonu itibarıyla kapanacak.
Fakat süre tamamlandığında dönüşümünü taahhüt etmiş, yeni binasını tutmuş ama inşaat anlamında birtakım eksiklikleri olan kurumlar olabilir. Bakanlık bu kurumlara dönüşüm süreçlerini tamamlamaları noktasında yardımcı olacak. Kanuna göre öğrencilere verilen teşviklerin de kapanan temel liselerden tahsil edilmesi gerekiyor. Öğrenciye verilen teşvik aslında okula verilmiş sayılmadığı için bu konuda kolaylık sağlanacak.
Temel liseler büyük oranda dönüşmüş olacak ve bünyesinde çalışan öğretmenleri de istihdam etmeye devam edecek. Sadece sayı düşük olmakla birlikte kapanacak kurumlardan açığa çıkan öğretmenler olabilir. Onlar için destekleme ve yetiştirme kurslarına dışarıdan öğretmen görevlendirmesi yapılabilecek. Kapanan temel liseler veya özel öğretim kurslarındaki öğretmenler müracaat ettikleri takdirde, bulundukları yer itibarıyla hem okullardaki hem de halk eğitim merkezlerince mezunlar için sürdürülen destekleme ve yetiştirme kurslarında görevlendirilebilecek. Şu an 890 temel lisede 160 bin 650 öğrenci bulunmakta. Türkiye genelindeki 2 bin 888 özel öğretim kursunda 357 bin 784 kursiyer bulunuyor. Burada da görev yapan 15 bin civarında öğretmen var.
Akademik dersler artık okullarda verilecek. Madem böyle bir karar alınacaktı üç-beş ay öncesine kadar bilim gruplarının açılmasına neden ruhsat verilip insanlar zor duruma sokuldu anlamış değilim. Bu işten en karlı özel öğretim kursu da olan okullar çıkacak. Öğrenci ve velilerde sınava en iyi hazırlayan özel okulu tercih edecek, özel okullar da aynı zamanda iyi bir dershane olmaya çalışacaktır. Anlayacağınız seçme sınavları oldukça dershane mantığı devam edecek.