Üniversiteler açıldıkları illerin aklı  ve yönlendiricisi olmalıdır. Hatta, ülkelerinbile bu manada lokomotifi olma durumundadırlar…

Biliyorsunuz, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsütüzel kişiliğini temsil eden rektörlerin görev süresi dört yıldır. Süresi sonaerenler iki dönemden fazla rektörlük yapmamış olmak kaydıyla yeniden rektörolarak seçilip atanabilirler.

Yeni Rektörümüz Prof. Dr. Niyazi Can hocamız, bu şehrininsanı, kendisi Kayabaşa Mahallesinden yani bu kentti yakından tanıyan birisi,şehir sevdalısı birisi. Gördüğümüz kadarı ile de, rektör değişiminden sonraüniversitemiz rahatlamış görünüyor. Daha önceleri haftada neredeyse iki defa,yerel basın sıkıntıları dile getiriyordu, şimdi bu durum kalktı. Neden?

Önceki gün kendisi ile bir sivil toplum örgütünde çayiçtik, soyadı gibi ‘candan’ bir yaklaşım sergiledi. Hal hatır sorduktan sonra,köşe yazarı olmaktan öte, düşüncelerimi sordu. Bende halkın beklentilerini,daha doğrusu kentin beklentilerini dillendirdim. Kendisi de çalışmalarınıözetledi. Ben, kentteki yerel gazetelerde köşe yazarlığı yapan gazetecilerle debir toplantı yapmasında fayda olacağını söyledim. Sonra ayrıldık.

 

GÖREVİ SAHİPLENMEK

Rektör,üniversitenin en tepe yöneticisidir. Doğaldır ki atanma biçimi, görev yetkilerive de sorumlulukları yasalarla belirlenmiştir. Eylemleri yasa denetimindedir.Rektörlük, bilim ve toplum açısından saygın bir kurumdur, bu saygınlığınherkesçe korunması, bu makamın yıpratılmaması gerekir; böyle bir yazıya başlarken,yazar da bu saygınlığı göz önünde tutmalıdır. Gene doğaldır ki, bu duyarlılıkbu yüce makamı dolduran kişiler için de gereklidir.

Yönetim kademeleri açısından, rektöre bağlı çok sayıdadekan görev başındadır. Tıp fakültelerinde, dekana bağlı bölüm başkanlıklarıbulunur. Anabilim dalları, bölüm başkanlıklarına bağlıdır.

Bu teklik bilgiden sonra, rektörlüğün kolay olmadığınıbilmem yazmaya gerek var mı? Bir yandan size bağlı akademik kadroya hakimolacaksınız, bir yandan sendika ile uyum içinde çalışacaksınız. Diğer yandanöğrenci ve velilerin beklentisini karşılayacaksınız. Genelde ise yukardayazdığım gibi bulunduğunuz kentin aklı olacaksınız.

 

REKTÖRÜMÜZ GEREKENİ YAPIYOR

Şu anda rektörümüz gerekeni yapıyor diye yazdım. Tabi kikendim bu tespiti belli bilgilere dayanak yaptım. Üniversite de görevliakademisyenlere sordum. Aynen şunu söylediler: “ Rektörümüz her şeyden önce çoknazik ve beyefendi. En önemlisi de herkesin hakkını veriyor. Özlük haklarımızıkoruyor. Biz kendisinden memnunuz…

Geriye kent insanının memnuniyeti kalıyor. Hocamız bunuda yapıyor, nasıl mı? Anlatayım. Tekstil şehridir Maraşımız.  Bu sektöre elemana gerekli.  Tekstil Mühendistliği yerine şimdi onun yerinedaha talep olan bir bölüm açılıyor. Tekstilve Moda Tasarım. Türkiye de son yıllarda bu fakültenin sayısı artıyor,bu yıl 60 öğrenci alınacak. Bu bölüm açılmadan esnaf ve yatırımcılara sorulmuş.Ayrıca Kahramanmaraş bir kültür şehri, bu nedenle müzik bölümü de açılıyor v.s

Sanayici dinleniyor. Geçtiğimiz günlerde Genç MÜSİAD KahramanmaraşŞubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Hacıbebekoğlu ve yönetim kuruluüyelerini KSÜ Senato Toplantı Salonunda kabul eden Rektörümüz: Ülkemizingelişmesi açısından önemli hamleler yapmak gerek, bu hamlelerin iktisadîayağının yere sağlam basması için milletimizin tecrübelerinden ilham alan genç müteşebbisleringayretleri ile mümkündür diyerek, gençleri yatırım konusunda teşvik etmiş.Sanayici ile iç içe girmiş.

Tabi aynı ilgiyi diğer sektörlere de göstermek gerek.Örneğin, çelik eşya sanayi. Maraş’ta çok iyi durumda ama eleman sorunları var.Bunlarla da görüşmeli, belki de görüşüldü ben bilmiyorum…

Diyeceğim şu ki, Niyazi Can Hocamız, bu kentin içindenbirisi, herkese açık, iletişim kanallarını açık tutuyor. Bizde kendisine yenidönemde başarılar dileriz.

Kalın sağlıcakla.