Siber güvenlik alanında çok sayıda yerli ve yabancıprofesyonelin ülkemizde bir araya geldiği LOCARD Global Cyber Security Summit2018, 27 Eylül 2018 tarihinde Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun ev sahipliğinde,Ankara’da gerçekleştirilecek.

 

Günümüzün her anında yaşanan siber-konvansiyonel savaş durumu vekaotik hale gelen tehditlere karşı, LOCARD Global Cyber Security Summit 2018’debu yıl, siber bağışıklık sistemimizi güçlendirecek yeni formüllerdeğerlendirilecek ve kronikleşmiş problemlerin nasıl çözüleceğine dair yanıtlararanacak. Zirvede, Türkiye’nin yakın gelecekte karşılaşabileceği siber güvenlikriskleri masaya yatırılarak, konunun uzmanları tarafından önleyici tedbirler veetkin karşı hamleler hakkında çözüm yolları ortaya konulacak.

 

Konu ile ilgili bilgi veren LOCARD Global Siber Güvenlik ZirvesiKurucu Ortağı Nurhan Demirel, yaptığı açıklamada siber güvenlik ve siber savaşlarınartık ülkelerin bir numaralı gündem maddeleri haline geldiğini ve bununlailgili kurumsal çalışmalarını hızlandıran ülkelerin siber ordularını kurarak,siber uzayda saldırı odaklı çalışmaları hızlandırdıklarını söyledi. Ülkemizeyönelik fiziksel ve siber tehditlere karşı güvenlik politikalarımızınistikrarlı bir şekilde güncellenmesi gerektiğini belirten Demirel, siberçeviklik ve etkin reaksiyon kabiliyetlerinin önemini vurguladı.

 

Siber saldırılara karşı alınabilecek önlemler ile yerli ve millisiber güvenlik çözümleri konusunun ülkemiz kamuoyunda yeni yeni gündemegetirildiğini hatırlatan Nurhan Demirel: “Tarih boyunca, gelenekselkonvansiyonel savaşlar, saldırganlar ve savunmacılar arasında yapıla gelmiştir.Bu süreçte ise teknoloji genellikle iki taraf arasındaki değişimleridengeleyici bir görev üstlenmiştir. Ancak günümüz siber savaş dünyasında,farklı sebeplerden dolayı güç dengesi saldırganın lehinde gibi görünüyor. Kadimsavaş stratejilerinde olduğu gibi taarruzun ön planda olduğu bir siber ortamsöz konusu. Eskiden taarruz edileceği zaman bunun için detaylı bir tahkimatgerekirdi lakin burada öyle bir durum söz konusu değil ve bu alanınsavaşçıları, eskilerden daha agresif bir şekilde saldırıya geçmiş durumda.Bundan dolayı, siber çevik kuvvetlerimiz ve yapımız, bu taarruzlara karşı çokdirayetli olmalı” ifadelerini kullandı.

Nurhan Demirel: “Şimdiye kadar alışageldiğimiz, geleneksel güvenlik modları,tehlikeleri dışarıda tutmaya odaklanıyor. Aslında tıp biliminin gelişimi ilehemen hemen aynı durumdayız. Hastalıklara yönelik ortak ilaçlar kullanılırkenşimdi artık her hastalığın kendine özgü bir tedavisi ve ilacı bulunuyor. Sibersaldırıların da her geçen gün şekli değişiyor. Ordular, stratejileriniinanılmaz bir çeviklikle güncelliyor ve tedbir yöntemleri git gide zorlaşıyor.Bağışıklık sistemimiz, ne kadar farklı virüs deneyimlerse o kadar savunmasıgelişir ve yenilmez olur. İşte tam burada odaklanılması gereken konu, her geçengün değişime uğrayan saldırı biçimlerine yönelik siber bağışıklık sistemimizigüncellemek ve yenilmez olmaktır. Bu yıl, ülkemizde üçüncü kez düzenlenecekolan LOCARD, olası tehditlere karşı kendimizi ve kurumlarımızı nasılsavunmamız gerektiğine odaklanırken, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek olasıçözümlerin yer alacağı atölye çalışmalarına imza atılacak” dedi.

 

Türkiye’nin Siber Güvenlik konusuna en üst seviyeden ciddiyetlebaktığını ifade eden Demirel: “Türkiye, EMEA Bölgesi’nin siber güvenlik merkezihaline geldi. Bu konuyla ilgili olarak devletimizin ve özellikle de kamukurumlarımızın bu konuda ilgisi ve desteği mükemmel seviyede diyebiliriz. Ancaközel sektörün siber güvenlik alanındaki yaklaşımının genel itibariyle günükurtarma adına yapılan çalışmalardan oluştuğunu düşünüyoruz. Şirketler, sibergüvenlik alanında gerekli önlemleri almakta ya gecikiyor ya da yatırım yapmaktaçekiniyor. Ancak büyük bir siber tehdit karşısında bu sefer ceplerinden dahabüyük paralar çıkıyor ve imaj kaybı büyük boyutlarda oluyor” şeklinde konuştu.

 

Demirel, LOCARD Global Cyber Security Summit’in Türkiye’nin ilkuluslararası siber güvenlik zirvesi olma özelliği ile de muadillerindenayrıldığını vurgulayarak, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Her yıl, zirveyipartner bir ülke ile gerçekleştiriyoruz. O ülkenin güvenlik görevlileri, sibergüvenlik alanında çalışan uzmanları ve saha profesyonelleri ülkemizi ziyaretederek, kamu alanında çalışan bilgi işlem yöneticileri ve bilgi güvenliğialanında çalışan uzmanlarla görüş alışverişinde bulunuyorlar. Etkinliklerimizeve atölyelerimize,  kamunun önde gelen yöneticileri ve özelşirketlerin temsilcileri katılıyorlar. Zirve süresince birbirinden önemlikonular ele alınacak. Bunları ana başlıklar halinde; Siber Saldırılara YönelikEtkin Reaksiyon Yöntemleri, Siber Güvenlik konuları ile Endüstri 4.0 ArasındakiBağlar, Robotik Sistemlerin Güvenlik Açıkları ve Hayatımıza Yansıyan Etkileri,Akıllı Evler ve Şehirler, Blockchain ve Kripto Para Birimleri, Siber Zorbalıkolarak sıralanabilir.”