Kahramanmaraş 4 tarafı Barajlarla çevrili bir il!

Lakin son zamanlarda su sorunu ile boğuşan çiftçilerin onduğunu duyuyoruz.

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı bazı köylerin sulama hakkının ellerinden alındığı iddia edilmişti.

Tarlada mahsulü susuzluktan kuruyan çiftçiler, “Koca ülke Ukrayna'dan gelen yağı bekledi, bizim mısırımız kurudu” diyerek tepki gösterdiler…

Su sorunu yaşayan ve tarlasında mahsul alamayan çiftçiler Belediye önünde kurumuş fidanları koyarak eylem yapmışlardı.

Buna istinaden mi bilmem DSİ harekete geçerek önemli incelemelerde bulunmak için Malatya ve Kahramanmaraş’ta birtakım incelemeler yaptılar.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Lütfi Akça ve beraberindeki heyet, Kahramanmaraş’ta ve Malatya’da incelemelerde bulunarak, 20 yılda devasa su yapılarını inşa ettiklerini belirttiler.

Heyet ilk olarak Ceyhan kaynaklarında incelemelerde bulunarak buradan Adatepe Sulaması 1. Kısım ve 2. Kısım işlerinin koordine edildiği şantiyeleri ziyaret ederek a çalışma alanlarında incelemelerde bulundu.

DSİ olarak son 20 yılda devasa su yapılarını inşa ettiklerini belirten Akça, “Malumunuz olduğu üzere gıda ve suyun hayati önem taşıdığı bir yüzyıla girdik. Artık bu yapılarda depoladığımız suların iyi yönetilmesi lazım. 2023 yılından itibaren planlamalarımızı bu minvalde yapmalıyız. Özellikle yeraltı su kaynaklarımızı korumamız lazım. Bugün yeraltından kullandığımız her bir damla su, torunlarımızdan hatta onlarında torunlarından ödünç aldığımız sulardır, gelecek nesillerimizin kaynağıdır. Tarımsal sulamanın bilinçli ve tasarrufa yönelik yapılması çok büyük önem arz etmektedir” dedi.

 Akça, “20 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizin dört bir tarafında olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da çok önemli projelere imza attık. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2003-2022 yılları arasında Kahramanmaraş iline toplam 8.663.223.364 TL yatırım yapılarak, 176 adet tesis hizmete alınmıştır” dedi.

Bu Çiftçilerin sorununa merhem mi bilemem ama buna istinaden ‘her damla bizim için çok önemli’ deniliyor.

Üstüne “Tarımsal sulamanın bilinçli ve tasarrufa yönelik yapılmalı” denildi.

Malumunuz olduğu üzere gıda ve suyun hayati önem taşıdığı bir yüzyıla girdik.

Artık bu yapılarda depolanılan suların iyi yönetilmesi lazım.

Özellikle yeraltı su kaynaklarımızı korumamız lazım.

Tarımsal sulamanın bilinçli ve tasarrufa yönelik yapılması çok büyük önem arz etmektedir.

Tarımsal üretimde küresel ısınmaya bağlı olarak hem sulama hem de bitki çeşidi bakımından tasarruflu olanların tercih edilmesi su kaynaklarının verimli kullanılması açısından çok önemli olduğuna vurgu yapılıyor.

Gıda güvenliğini de riske atmadan, su kaynaklarımızı, havza bazında planlayarak kullanmamız gerekiyor…

Su hayattır denir öylede o nedenle suya sahip çıkmak gerekir.