Kahramanmaraş siyasetine baktığınız zaman parçalı siyasetdöneminde hep çalkantılı günler geçmiştir. Bir çoğunda gün yüzüne çıkıpkamuoyunun tam haberi olmasa bile parti içerisinde bir kaşık suda fırtınalarkopmuştur.

Kent siyasetinin yakın tarihine baktığınız zaman DoğruYol Partisinden Prof. Dr. Mehmet Sağlam’ın ve Anavatan Partisinden Ali Doğan’ınbaşarılı olmasının ve hizmet etmesinin altındaki neden de aslında tek parçalısiyaset olmasıdır.

Her iki eski bakan partilerinden genel başkanyardımcılığı yapmıştır. Kahramanmaraş’ta sözü dinlenen ve sözünün üstüne sözsöylenemeyen bir yapı oluşmuştur. Partilerinde tüm partililer iki bakanınağzından çıkan sözleri emir kabul edip öyle hareket etmiştir. Mehmet Sağlam’ınve Ali Doğan’ın partilerinin iktidar olduğu dönemlerde de bu iki efsane bakangerçekten hizmetin kralını yapmıştır.

Özellikle Mehmet Sağlam Milli Eğitim Bakanlığı dönemindeKahramanmaraş’ı okullaşma adına doyurmuştur. Bugün hala özellikle de kırsalbölgelerde o okulların ekmeğini yemeye devam ediyoruz.

Gelelim Ak Parti dönemine;

3 Kasım 2002 yılında sessiz bir devrimle Ak Partiiktidara geldi. O dönemde iyi hatırlıyorum, Milletvekilliği listesinin 5’incisırasında bulunan Avni Doğan, yerini beğenmemiş ve bir ara istifayı bilegündeme getirdiği iddia edilmişti. Seçimlerin tamamlanmasının ardından hiçumudu olmayan ve 7’inci sırada bulunan Fatih Arıkan büyük bir sürprizlemilletvekili olduğunu öğrenince şok üstüne şok yaşamıştı.

1980 öncesi Kahramanmaraş’ta CHP’nin birinci parti olduğudönemde bile bir iktidar partisi bu kadar milletvekili çıkartamamıştı. Ak Partio ilk seçimde 7 milletvekili çıkartarak büyük bir başarı elde etmişti.

Mutlaka seçilen milletvekilleri ellerinden gelen gayretigöstermiştir. Siyasette hizmetin makamla yapıldığı Türkiye’de, makama gelen milletvekillerikendi ilinin milletvekilleriyle bir ikileme düşmediği zaman hizmet getirmiştir.

Ak partinin Kahramanmaraş’ta 2002’den 2011 yılına kadaryapılan seçimlerde 2002’de 7, 2007’de 6 milletvekili çıkardı. İçlerindememlekete canla başla tek başına bir şeyler yapmak isteyen milletvekillerimizdeoldu. Bir birleriyle takışıp tüm eforunu o yöne verenlerde.

Kim ne derse desin 2011 yılına kadar gruplaşmalarda,hizipleşmelerde çok büyük bir mesafe kat edemedik. Makalemin başlığında olduğugibi tek parti iktidarı fakat parçalı bir siyaset çakışması vardı.

Sözü uzatmadan bugüne dönmek istiyorum.

2011 yılında bir güneş doğdu. Hani ilk doğduğunda hemısısı hem de ışığı az olur ya. Evet Mahir Ünal bu memleketin başına bir güneşgibi doğmuştu. O güneş her geçen an sıcaklığını, ışığını daha da artırarakdevam ettirdi.

Ak Parti Kahramanmaraş’ta Mahir Ünal’la birlikte tekparçalı siyasete döndü. Veysi Kaynak’ın başbakanlığı ve Ünal’ın dinlendirildiğidönemde bile tek parçalı siyaset anlayışı vardı. Milletvekilleri bu dönemdeeforlarını hizmete dönüştürmeye kullanıyorlar. Varmı birşeyler tabikimemleketimizde milyarlarca liralık yatırımlar ardı ardına geliyor.

Ünal’ın katkısı, kent tarihine yazılacak cinslerden.Aslında Sayın Ünal’ı ilk önce çok tasvip etmiyordum, bana biraz havalı, yüksekdağlarda gezen, kimseyi dinlemeyen bir yapıya sahip gibi geliyordu. İlk baştabunlar vardı fakat sona doğru bunların kayıp olduğunu gördüm.

Kahramanmaraş’ın tek parçalı siyasete gelmesi dolayısıylakente yapılacak hizmet kervanı alanlarına göre milletvekilleri arasındapaylaşılmış ve devam ediyor. Böyle olunca da hizmet kendiliğinden geliyor.