Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını koruyucu hekimlik ve halk sağlığının önemini bir kez daha gündeme getirdi.
Bireyler ve hükümetlerin aldığı koruyucu önlemler içerisinde ilk başta akla gelmese de; yetkililer tarafından virüsle mücadele için hava kirliliğini azaltacak önlemlerin ihmal edilmemesi çağrısı yapılıyor.
Kirli hava solumak, korona virüsü de dahil olmak üzere solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıkların etkisinin artmasına sebep olan çok önemli bir faktör.
Sadece insanların değil doğada gözümüzün gördüğü ya da görmediği bilinen ya da bilinmeyen tüm canlı varlıkların yaşadıkları alana, habitata çevre denir.
Bu tanıma göre de çevre olmazsa ya da sağlıklı çevre olmazsa canlı yaşamıda olmaz anlamına gelir.
Hava kirliliği hem kronik hastalıklara neden oluyor hem de var olan kronik hastalıkları alevlendirerek virüsün daha ölümcül seyretmesine neden olabiliyor.
Ayrıca, kirli hava solumak bireylerde solunum sisteminin savunma mekanizmasını bozarak, virüsün vücuda alınmasını ve yerleşmesini de kolaylaştırıyor.
Dolayısıyla, havası kirli olan bir yerde yaşamak korona virüsünün yol açtığı hastalıklar gibi solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlıyor.
Bu nedenle virüsün bireylerde yol açacağı hasarı azaltabilmek için; hava kirliliğinin azaltılmasını sağlayacak önlemlerin ihmal edilmemesi gerekir.
Hava kirliliği bütün dünya nüfusunu etkileyen bir olaydır.
Son zamanlarda hava kirliliğinin sağlığımız üzerindeki etkisi uluslararası kurumların ilgisini daha fazla çekmeye başlamıştır.
Yaşarken yaşadığımız dünyanın bir cehenneme dönmesini istemiyorsak bu konuda STK’ların, devlet kuruluşlarının yönlendirmelerini ciddiye almalı ve yaşam tarzımızı yeniden gözden geçirmeliyiz.
Dünyamızda bulunan dağlar, denizler, ovalar, ormanlar doğal çevreyi oluşturmaktadır.
Sağlıklı bir insan ömrü için doğal çevrenin temiz tutulması ve özenle korunması gerekmektedir. Korunmayan bir çevrede doğanın dengesi bozulur ve bu doğa yavaş yavaş canlıların yok olmasına sebep olmaktadır.
Bizler doğaya ve çevremize karşı ne kadar duyarlı olursak, doğa ve çevremiz temiz kalır...
Doğaya ve çevremizi temiz tutmak bizim asli görevimizdir.
Unutmayalım ki, doğanın insana değil insanın doğaya ihtiyacı vardır...
Kalın Sağlıcakla…