Tirşik Çorbası (Andırın Doktoru) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Tirşik Çorbası için ilkönce otumuzu temizleyip yıkayalım ve kurutalım.
  2. Çok ince bir şekilde kıyalım. Üzerine tuz koyup iyice yoğuralım. Birkaç kez yıkayalım.
  3. Düdüklü tencereye koyalım.
  4. Üzerine yıkadığımız nohut ve döğmeyi çiğden koyalım.
  5. Üzerini geçecek kadar sıcak su koyalım.
  6. Dileyen Maraş tarhanası koyabilir ben koymadım.
  7. Ayrı bir yerde sulu ev yoğurduna 3 yemek kaşığı unu ve 3 su bardağı suyu koyup çırpalım.
  8. Koyu bir ayran yapalım.
  9. Tenceredeki tirşiğin üzerine karıştıra karıştıra dökelim.
  10. Serçe parmağımızla kontrol edelim. Yoğurt mayalama ısısında olacak.
  11. Üzerine 1 su bardağı unu dökelim. İyice her tarafını kapatalım. Açık yer kalmasın. Üzerini normal kapakla kapatalım. Sofra bezine sarıp sıcak bir yere koyalım.
  12. Denir ki huysuz birinin kıyafeti üzerine konursa daha iyi mayalanır ekşir.
  13. Bu şekilde 12 saat bekletelim.
  14. Ertesi gün üzerindeki unu kaşıkla alalım.
  15. Sonra ocağın üzerine koyup karıştıra karıştıra kaynayana dek pişirelim.
  16. Kaynayınca düdüklünün kapağını kapatalım. Kısık ateşte 1 saat pişirelim.
  17. Kıvamını kendimize göre ayarlayalım.
  18. Çok koyu ise sıcak su ilavesi yapalım.
  19. Servis yaparken sarımsağı tuzla ezip yenecek kadarına koyup karıştıralım.
  20. Sarımsak katmadan uzun süre bayatlamıyor. Tirşik çorbamız servise hazır.
                            Bulgur pilavı eşliğinde Afiyet olsun
Editör: ATİLLA ŞAKACI