Tirşik Çorbası Andırın DoktoruTarifi İçin Malzemeler
- 1 kg. Tirşik Pancarı
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı döğme
- 1 su bardağı un
- 5 su bardağı yoğurt(ev yoğurdu)
- 3 su bardağı ılık su
- 3 yemek kaşığı un
- 1 kase k. Maraş tahranası (isteğe bağlı)
- Yeterince sıcak su.
Servis için:
- 1 baş sarımsak
- Tuz
Tirşik Çorbası (Andırın Doktoru) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tirşik Çorbası için ilkönce otumuzu temizleyip yıkayalım ve kurutalım.
- Çok ince bir şekilde kıyalım. Üzerine tuz koyup iyice yoğuralım. Birkaç kez yıkayalım.
- Düdüklü tencereye koyalım.
- Üzerine yıkadığımız nohut ve döğmeyi çiğden koyalım.
- Üzerini geçecek kadar sıcak su koyalım.
- Dileyen Maraş tarhanası koyabilir ben koymadım.
- Ayrı bir yerde sulu ev yoğurduna 3 yemek kaşığı unu ve 3 su bardağı suyu koyup çırpalım.
- Koyu bir ayran yapalım.
- Tenceredeki tirşiğin üzerine karıştıra karıştıra dökelim.
- Serçe parmağımızla kontrol edelim. Yoğurt mayalama ısısında olacak.
- Üzerine 1 su bardağı unu dökelim. İyice her tarafını kapatalım. Açık yer kalmasın. Üzerini normal kapakla kapatalım. Sofra bezine sarıp sıcak bir yere koyalım.
- Denir ki huysuz birinin kıyafeti üzerine konursa daha iyi mayalanır ekşir.
- Bu şekilde 12 saat bekletelim.
- Ertesi gün üzerindeki unu kaşıkla alalım.
- Sonra ocağın üzerine koyup karıştıra karıştıra kaynayana dek pişirelim.
- Kaynayınca düdüklünün kapağını kapatalım. Kısık ateşte 1 saat pişirelim.
- Kıvamını kendimize göre ayarlayalım.
- Çok koyu ise sıcak su ilavesi yapalım.
- Servis yaparken sarımsağı tuzla ezip yenecek kadarına koyup karıştıralım.
- Sarımsak katmadan uzun süre bayatlamıyor. Tirşik çorbamız servise hazır.
Bulgur pilavı eşliğinde Afiyet olsun
Editör: ATİLLA ŞAKACI