13 Nisan 2018tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Kahramanmaraş'ta başlatılan Çevre ve Şehircilik Çalıştayınakatıldı.
Çalıştaylarşehrimize faydalımı,yada ne kadar faydalı oluyor bunu zaman içinde göreceğiz. Ancak sivil toplumkuruluşlarının bu çalıştaylara davetedilmesi önemli. Onun ötesinde siviltoplum temsilcilerinin öneri ve görüşleri tam anlamı ile uygulamalara yansıyor mu ? İleri aşamalarda görülecektir.
Sayın Özhasekiönemli bir sunum yaptı. Ben birazda koşmalarında öz eleştiri sezdim. ÇünküBakan Beyin anlattıkları uygulamalarla örtüşmüyor.
Mimar Sinanörneğini verdi Bakan Bey. Kıyamete kadar yıkılmayacak kadar sağlam yapılara imza atan bir dehanınneslinin yaptıkları binalar 15-20 yıldaçürük rapor verilerek kentsel dönüşümamaçlı yıkılıyor. Demek ki Mimar Sinan'ın nesli binaları yaparken"ellerinden geleni yapmıyorlar."
Hele ki şehrimizdeyapılan binaların bir simetrisi,bir estetiği ,matematiksel bir duruşu yok. Bilhassa mimari bir emek ve görüntü yok. Üstelik binyıllık bir medeniyetin işaretini göremiyoruz yeni yapılarda. Bir bakıyorsunuz 15-20 katlı binalar yapılmış. Yanında 4-5 katlı binalar var.Sorulduğun da ise yoğunluk ifadesi ilekarşılaşıyoruz.
Eskiden yapılanhataların ,kentsel dönüşüm amaçlı yıkılıp yapılanlarda bile ciddi bir düzelmeyok. Yani sayın Bakanımızın ifadesi ile maalesef müteahhitlerimiz "ellerindengeleni yapıyor ." diyemiyoruz. Ama onun ötesinde bu yapıları teslim alanlar nasıl alıyor ?Sorumlu birimler hangi kıstaslara görebu yapılara oturma izni verebiliyor ? Sorularını sormadan edemiyoruz.
Sayın BakanJaponya'dan çarpıcı bir örnek verdi. Japonya'ya yeni atanan bir imam . Bir deprem ile uykusundan uyanıyor . Hemen çocuklarını da uyandırıp sokağa fırlıyor. Bakıyor sokaklar bomboş.Deprem olmuş ama kimse Türkiye de olduğugibi sokağa çıkmamış. Pencerelerdenkimse kendini atmamış. Bakıyor kimse yok kendisi de evine giriyor. Sabah olunca konuyu yakınlarına anlatıyor. Durumu bilenler Japonya da deprem olunca kimse sokağaçıkmaz. Sadece yataklarında sağdan soladönüp uyumaya devam ederler. Neden, çünkü Japonya da deprem olunca binalar yıkılmaz. Durum özetle böyle.
Bakan Beyçevre ve şehircilik ile ilgili çokönemli açıklamalar yaptı. Şehrimizde çevre ve şehirciliğe dair yapılacak işlerde ,tüm yatırımlarda devletindesteği olacağı yönünde söz verdi. MimarSinan'ın ifadesi ile siz yeter ki"elinizde geleni yapın" mesajını verdi.
Şehrimizin temiz,yeşilve düzenli bir yapılaşma olmasıtemennisi ile Çalıştayın hayırlı olacağını düşünüyorum.