Kahramanmaraş’ta basın deyince insanların aklına; temel atma ve çeşitli açılış programları gelir. 

Öyle değil; Basın, yasama, yürütme, yargının yanında dördüncü güç olarak kabul edilir. Gazeteciler bu yaklaşım gereği toplum adına toplumu denetleyen bir kamu denetçisi konumundadır. Gerçekten de karmaşık toplum yapısı içinde birbiriyle ilişki kurmakta güçlük çeken kesimler arasındaki bağlantıyı gazeteciler sağlar. Günlük çalışma hayatında basın, sık sık karşılaştığı ahlaki sorunlara, çelişkilere çözüm bulmak zorundadır. Bu durumun nedeni ise basının kamusal çıkarlara hizmet etme görevini üstlenmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Basının çözüm arayışlarında ise, genelde kendi kendini denetleme diye anılan mekanizma ortaya çıkmaktadır. Basının asıl görevi kamu adına denetleme görevi yapmak, eksik, hatalı ne varsa tespit etmek, bunu haber yoluyla kamuya bildirmek ve kamuda kendine düşün görevini yerine getirmektir.

Basın ile alakalı halkın sesi, gözü, kulağı diye evrensel bir tabiri vardır. Bu Türkiye’de ve demokrasi ile yönetilen ülkelerde de böyledir..

Basın mevcudu ile güçlü durumdadır. Her doğruyu her yerde yazmaz ve seslendirmez. Doğruyu doğru olan yerde söyler ve yazar.

Güçlü ülke sayesinde basın güçlü ve özgürdür.

Bu gücü arkasına alan basın, hep doğruları ve gerçekleri yazarak gündeme taşır. Devletine, milletine zarar verecek bir haber niteliği varsa bunu es geçer çünkü faydasından çok zararı olacaktır;  Ama insanlarda, ‘Nasıl olsa basının sesi çıkmıyor, ben ne yaparsam keseme kalır’ düşüncesi vardır ve bu da de bana göre yersizdir.

Bazı önemli şeyleri görmez ve yazmazsak bir gün gelir yazmadığımız büyük zararlara veya felaketlere yol açar bundan da hepimiz ve ülkemiz zarar görür.

Yerel basın deyip geçmeyin; güçlü yerel basın, aynen ulusal basının en önde tirajı olan gazeteler kadar ses getirir.

Nasıl getirecekmiş diye soruyorsunuz, gibi geliyor kulağıma?

Size anlatayım:

Sosyal medya diye teknoloji harikası var. Gazetelerin de internet siteleri var. Bu sitelere atılacak her haber dünyanın bir ucundan öbür ucuna saniyesinde gidiyor, okunuyor ve izleniyor.

Şimdi sitelerde canlı yayınlarda mevcut, Örneğin; Kahramanmaraş’ta internet sitelerine konan bir haber, Türkiye’nin ve dünyanın her köşesinde okunuyor ve izleniyor.

Şimdi anlatabildim mi?

Neymiş, ‘Aman bu zaten yerel bir gazete’ diye geçildiğinde ne olacağı da belli olmaz imiş.

Bu da nereden çıktı: Geçtiğimiz hafta Gazeteciler ve Basın Bayramıydı. Bu önemli hafta nedeniyle bu yazıyı kaleme almak önem arz ediyordu.

Demokrasinin kazanımlarıyla basının önemini anlatmaya çalıştım.

Hepsi o kadar.