Yıllar öncesinden başlayan Sanal ortamda, gazete çıkarma yönünden denenen yollardan bir tanesiydi. Bu tür çabaların sürdüğünü söylemek yanlış olmaz. Bununla birlikte, sosyal medya,  yazılı basın ve televizyon gazeteciliğinin önüne geçmesi, gazeteciliğin ciddi bir şekilde tartışılmasını da beraberinde getirdi.

Günümüzde artık haberler, hava durumu ve reklamlar cep telefonuna gelmektedir. Ayrıca internet ile pek çok bankacılık ve alışveriş işlemleri gerçekleştirilmektedir. Özellikle genç yaşta olanların haber alma yönünden gazeteleri değil, artık sanal ortamda, genelde iş ortamında –haber almaya doğru yöneldiklerini söylemek pek yanlış olmaz. Bu durum nereye varacaktır? Sorusuna yanıt vermenin zamanı geldi; Gazetelerin kâğıt baskı yerine sanal ortamda yayınlanabileceğine dair fırsat tanımaktadır. Dijital bir hale geleceğine belki yıllar önce inananların sayısı azdı. Ama artık gerçek oldu.

İnternetle birlikte ortaya çıkan yeni gelişmelerle geleneksel tek yönlü iletişim yerine etkileşim olarak ses, hareketli görüntü, metin, fotoğraf, gibi içerikler taşınabilir duruma geldi. Yıllar öncesinden başlayan İnternet gazeteciliği kısa sürede önemli hale geldi, aynı zamanda yetkin tamamlayıcı olarak değerlendirilmeye alındı. Bilgisayar teknolojileri var olan haber endüstrisi ürünlerine gerçek zamanlı olarak erişmeyi mümkün hale getirdi.

+++

İnternet ve sosyal medya dediğimiz sistem o kadar gelişti ki artık her şey dijital ortamda gerçekleşiyor. Faturalar bile E- devlet üzerinden kesilme imkanı tanında. Sosyal medyanın bu kadar gelişmesi ve kolaylaşması ve daha az sermaye ve istihdam istemesi sektöründe işine geldi.  

Önemli bir konuda bir süre önce (BİK) basın ilan kurumu, sosyal medyanın otuz bin tıklama sayısını on beş bine düşürmesi ,sosyal medyanın elinin güçlenmesini sağladı.