Yıllarca isminden söz edilmeyen ve unutulan Kahramanmaraş Tarım fuarı aradan 20 yıl geçtikten sonra Büyükşehir Belediye başkanı Fırat Görgel hatırladı . Ağustos fuarı olarak 9 Ağustos tarihinde kapılarını ziyaretçilere açtı.31 Ağustosta sona eren Fuara 20 gün içerisinde bir milyonun üzerinde ziyaretçi geldi.

Bilindiği gibi 6 Şubat 2023 asrın depremi oldu. 14 bin kayıp verdik. Aynı zamanda da ilimizin dörtte  biri yok oldu. Ağır bedeller ödedik. Üzerinden bir buçuk yıl geçmesine rağmen üzüntü giderilemedi ve insanlar yalnızlaştı.

Başkan Fırat Görgel’in Ağustos Fuarı teşebbüsü insanları bir nebze olsun eğlendirmeyi amaçlıyordu.  Buda tuttu ziyarete gidenler orada mutlu zaman geçirmesini sağladı, motivasyonuna yardımcı oldu.

Yapılan röportajlarda halkın tamamının mutlu olduğu gözlendi.  Elbette depremin açtığı yaralar kısa zamanda giderilmezdi ama olsun 20 gün boyunca nerdeyse halkın büyük bir kısmı fuarı gezmeye geldi. Aynı zamanda çevre illerden gelende oldu.

ALAN MEMNUN SATAN MEMNUN

Depremden kaynaklanan birçok esnaf konteynerde müşteri beklerken. Fuarda yer alan esnaflar yapılan alış verişlerden son derece memnun kaldılar. Bunun yanında ziyaretçilerinde bulmakta zorluk çektikleri ürünleri burada tezgâhlarda görmeleri de ister istemez alışverişi hızlandırdı.  

Görgel’in halkla iç içe olması insanları dinleyen ve çözüm üretmeye çalışan bir yapıya sahip. Bilindiği gibi; AK Partinin mutfağında yetişen ve Üniversite eğitiminden sonra hep İlimizde kalan ve insanları yakında bilen bir kişiliğe sahip.” İthal değil.”

 Zeki Müren bir şarkısında “Alkışlarla yaşıyorum “ diyordu, aslında sadece sahne sanatçıları değil, her insan alkışlanmayı sever. Bilhassa yönetici konumundaki kişiler yaptıkları işlerin her halükarda takdir edilmesini beğenilmesini isterler. Alkış onların da gıdasıdır. 

 Başkan Görgel’in İleriki süreçte geleceğine ışık tutacağı da kesin. Sağcı demeden solcu demeden tüm Kahramanmaraş’ın Büyükşehir belediye başkanı olması hem kendisine hem de insanlara güven veriyor

+++

İnsanlara ortak davranış kalıpları veren, değer yargılarını etkileyen, hayata, olaylara, sanata ve birbirlerine yaklaşımlarını temelde biçimleyen, onların kültür modelidir. Bu modellerin bazıları geçicidir,  ve yereldir. Bazıları çağlara direnir ve tüm insanlığı etkileyen izler, ürünler bırakır. Bütün kültürlerin ortak özelliği ise belirli bir toplum kesitinin egemenliğinde doğması, onun ise patonajı altında gelişmesi, hiç değilse uzun bir süre onu yansıtmasıdır. Kültür, öncelikle ait olduğu toplumsal sınıf yahut zümrenin damgasını taşıdığı gibi, bu damganın bütün topluma yayılmasındaki başlıca araçtır. Bağımsız gelişme özelliğini de içermekle beraber, bütün kültürleri, öncelikle sahiplerinin yararları doğrultusunda toplumları ve insanları etkilemek işlevini üstlenirler.

Ağustos Fuarı da yerel ve ulusal kültürlerin yeniden hatırlanması açısından faydalı  oldu. İleriki yıllarda da kapsamı daha genişletilerek çeşitli konularda fuarların açılması kentin ufkunu açılmasını sağlayacaktır.