Yapılan araştırmalarda yaklaşık olarak her 5 kişiden birinin yaşamı boyunca bel ağrısı problemi yaşadığını göstermektedir. Çoğunlukla kas-iskelet kaynaklı problemler nedeniyle oluşan bel ağrısı daha ciddi hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Kronik bel ağrısı ya da omurga ağrısı; bel bölgesinde en az 3 ay süren ve sürekli ağrılı bir sendrom olarak ifade edilebilir. Kronik Bel Ağrısı; Dünya genelinde kişilerin yaşam kalitesini bozan ve ekonomik anlamda etkileyen sorunlar sıralamasında 2. Sırada gelmektedir. Özellikle yetişkin bireylerde kronik bel ağrılı hasta sayısı oranı son 10 yılda %100 oranında artmıştır. Yaşlanan nüfus ile birlikte bu oran daha da fazla artmaktadır.
BEL AĞRISI TEDAVİSİNDE MERAK EDİLEN SORU
Bel ağrılarının büyük bir kısmı sedanter (hareketsiz) yaşam tarzı olarak adlandırılan, düzenli spor ve egzersizin hayatımızın bir parçası olmamasına bağlıdır. Kötü postür (duruş), masa/bilgisayar başında uzun süreli oturmalar, ağır ev işleri ve bel sırt kaslarının güçsüzlüğü ağrıları beraberinde getirebilir.
Bel ağrısı problemi ve buna eşlik eden omurgaya bağlı problemler tüm etnik gruplarda hem erkekleri hem de kadınları etkisi altına alır ve bireyin hareket kapasitesini bozmakla birlikte var olan mesleki hayatı üzerinde de önemli bir olumsuz etkiye sahip olmaktadır. Bu durum bireyde; stres, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik faktörlerin etkilenmesini birlikte getirebilir. Dolayısıyla bel ağrısı olan ve omurga problemli bireylerde fizyoterapiye dair değerlendirme ve karar verme ağrının bu karmaşık yapısından dolayı zor hale gelebilir. Bu hastaları anlamak ve omurga problemleri, sırt bel ağrısı gibi durumları çözüme kavuşturmakta anahtar soru; Ağrı Neden Olur? Ağrıyı oluşturan sebepler nelerdir? sorularına cevap vermektir. Çünkü yanlış gözlem ve değerlendirme tedavi programında hatalar yaptırabilir.
BEL AĞRISINA NELER İYİ GELİR?
Bel ağrısı tedavisi, bel ağrısının nedenine, şiddetine, kişinin yaşına ve pek çok özelliğine göre farklı şekilde yapılabilir. Mutlaka tam donanımlı bir sağlık kuruluşunda fizik tedavi seçenekleri denenmelidir. Bunun yanı sıra kinezyolojik bantlama, klinik masaj ve egzersiz de bel ağrısı tedavisinde etkilidir.
Bel ağrısı nasıl geçer sorusu toplumuzda en çok merak edilen konuların başında geliyor. Bel ağrılarının nasıl geçeceğini merak eden hastanın öncelikle yapması gereken omurga sağlığını korumak için neler yapması gerektiğini bilmesidir. Kronikleşen bel ağrılarınız için ise mutlaka uzman bir doktora daha sonra fizyoterapiste başvurmalısınız.
Bel sağlığının korunması için gün içinde uyulması için gereken kurallar önemlidir. İşte onlardan birkaçı;
Uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalıdır. Oturma ve ayakta kalma süresinin 45 dakikayı geçmemesine özen gösterilmelidir.
Oturulduğunda bel kavisini destekleyen bir yastık kullanmak alışkanlık haline getirilmelidir.
Yerle olan işlerde, yere eğilerek değil çömelerek işlerin yapılmasına özen gösterilmelidir.
Yatarken önce yatağın kenarına gelip oturulmalıdır. Kollardan destek alarak önce yan yatılmalı, sonra sırt üstü dönülmelidir. Yataktan kalkmak istenildiğinde, önce yan yatıp kollardan destek alınmalı ve oturulmalı sonra ayağa kalkılmalıdır.
Bel bölgesi hava akımının direk olarak gelmemesi için önlem alınmalıdır.
Kilo kontrolü ve vitamin mineral eksiklikleri de bel ağrıları için oldukça önemlidir. İhtiyaç halinde beslenme uzmanlarına danışılmalıdır.
SENELERDİR SÜREN BEL AĞRINIZLA VEDALAŞIN
Genel olarak, lomber back pain dediğimiz bel ağrısı vakalarının% 80- % 90'nında sebebinin bilinmediği düşüncesi uzun yılladır yanlış olarak sürdürülmüştür. Bel ağrısı problemleri kendine özgü özellikleri ve osteopati, psikonöroimmünoloji, fizyoterapi ve manuel terapi gibi farklı tedavi olanaklarıyla neden ağrı oluştuğu cevabına bağlanabilir. Bu cevapla birlikte de kronik olarak süren bel ağrısı problemini iyileştirmek mümkün kılınabilir. Burada çözülebilecek ağrılı problemlerin başında da; sakro-iliak eklem ağrısı faset eklem ağrısı, lomber stenoza bağlı ağrı (bel daralması), kanal daralması, diskojenik ağrı, disk dejenerasyonu (hasarı) gibi faktörlerin çözüme kavuşturulabileceği bilinmelidir. Sağlıklı günler.