Liglerin erken bitirilmesine yönelik daha önce yazmıştım.
Bu çok riskli bir karar.
12 Haziran ve 18 Temmuz tarihi UEFA'nın ülke federasyonlarından "Ligi ne zaman başlatıyorsunuz?" sorusuna verilen bir cevaptır.
Ligin başlangıcı, devletin ve özellikle Sağlık Bakanlığı ile Bilim Kurulu'nun vereceği raporlara göre şekillenir.
Eğer devletten koronavirüs tamamen kontrol altına alınmıştır sözü çıktığı gün lig için start alınmalıdır. Takımların saha içi çalışmalarına baktığımız zaman bir koordinasyon göremiyorum.
Birçok takım daha sahaya inemedi.
Örneği Kahramanmaraşspor, Sahaya inenlerde var Mesela Sakaryaspor.
Onları da irdeleyecek olursak; Oyuncular birbirlerinden uzak koşular yapıyor, özel toplarıyla çalışıyor. Ancak tesislerde duş almadan evlerine gidiyor.
Bu çalışma ortamında eğer oyuncular taktik antrenman için çift kale maç yapamazlarsa birlikte oynama alışkanlığı konusunda sıkıntı yaşarlar.
Ne zaman bütün oyuncular birlikte çalışma ortamı yakalarlar o zaman futbol start alabilir.
Takım oyunu diyorsak toplu çalışmak şart.
Bilindiği üzere,futbolda söz sahibi önemli ülkelerProfesyonel liglerini dahi sonlandırırken, ülkemizdeamatör liglerin oynatılmasıyla ilgili tarih açıklanmıştır.
Futbolda amatör liglerini oynatmaya karar veren tek ülkeTürkiyedir .
Mantıksal zincirinde büyük ekonomilerin döndüğü,yayıncı kuruluşların olduğu üst liglerin,büyük önlemleralınarak oynatılması bir nebze anlayışlakarşılanabilir,ancak alt liglerde bu önlemleri almak,denetlemek,uygulamak ve oynanması için mantıklıgerekçeler söylemek çok zor ...
Futbola dönüş Protokolü vemüsabaka talimatını açıkladı, ancak bu protokol vetalimatın Alt liglerde uygulanması pek mümküngözükmemektedir.
Neden? Biraz bu zorluklara değinelim;
İnsan sağlığı mevzubahis olduğu için alt ligi üst lig ayrımıyapılamayacağından aynı protokollerin alt liglerdedeuygulanması istenecektir.
Takım sayısı olarak incelediğimizde(153 Bal ligi takımı +53 3.lig takımı +36 ikinci lig takımı=toplam 242 takım,Bal liginin alt ligindeki takımlarlaberaber aşağı yukarı 300 takım) TFF nin kendi sağlıkorganizasyonu ve alt liglerdeki doktoru dahi olmayankulüplerin sağlık organizasyonu ve ekonomisi bunakesinlikle uygun gözükmemektedir.
Deplasman protokolündeki konaklama kurallarının (hersporcuya bir oda,otel çalışanlarının testen geçirilmesiotele takımdan hariç kimsenin alınmaması,yemekyenme kuralları,otelin dezenfekte edilmesi,vs) gibikuralların uygulanması büyük bir ekonomik külfet vesağlık organizasyonu gerektirmektedir.
Bunların altliglerde karşılanmasın imkan dahilindegözükmemektedir.
Alt liglerde takımların daha konforsuz ve önerilmeyenklima kullanımı dolaylısıyla daha sağlıksız otobüs ileUlaşımını sağlayacak olması ve protokol kriterlerinin (25kişilik bir kafile için sosyal mesafeden dolayı En az 2-3otobüs) karşılanması gereken otobüs sayısınıfazlalaştıracağından hem ekonomik hemde sağlıkaçısından mümkün gözükmemektedir.
Artı olarak amatörde tesisi olan bir kaç kulüp hariç,sporcular akşam evlerine dönmekte,dolayısıylaevlerindeki yakınlarının sağlığınıda riske atmışolmaktadırlar.
Profesyonel bir sözleşmesi ve sigortası olmayan amatörliglerde aileler çocuklarını böyle riskli bir ortamagönderirler mi ?
Diğer bir konu TFF yayınladığı talimatta müsabakaöncesi, sırası ve sonrası alınacak önlemlerle ilgilisorumluluğu tamamen kulüplere yüklemişgözüküyor...
Amatör liglerde kaç kulüp başkanı busorumluluğu alırveya sağlıkla ilgili aksi durumlardakisözleşmenin sigortanın olmadığı Amatör liglerde hukukisorumluluk kime aittir?
Sağlık Bakanıda bu konuda sorumluluk almadığını açıkçabeyan etmiştir,
Dolayısıyla bu riski almak istemeyen ligden çekilmekisteyen çok fazla sayıda kulüpler olacaktır.
Ve liglerdemüsabakaların çoğu oynanmayıp kaos çıkacaktır düşüncesindeyim.
Kalın Sağlıcakla…