Çalışıp, kazanmak, koşmak, uğraşmak anlamına gelen say kelimesi hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Bunun içindir ki Efendimiz (sav) bir hadislerinde buyururlar ki: “ İki günü birbirine eşit olan ziyandadır, aldanmıştır.”
Yani burada Kutlu Nebi bize şu mesajı veriyor: O her türlü başarının, gelişme ve ilerlemenin zamanı en iyi ve verimli bir o kadar da planlı hareket etmeye bağlıyor. Tabii ki bunun için de geçerli olan bazı faktörler vardır.
Sizlerle bunları paylaşmak istiyorum:
Bunlardan en önemlisi zamandır. Zaman, süreklidir ve bölünmez. Hatta bu konuda Peygamberimiz bize şöyle buyuruyor: “ Zamana sövmeyiniz; çünkü zaman Allah’ın ta kendisidir.” Sözüyle buna işaret etmiştir. Her olay, iki ortamda cereyan eder: zaman ve mekan. Birincisi ceset diğeri ise ruh makamındadır, zaman ve mekandan münezzeh olan sadece Allah’tır. Bütün oluşlar ve dirilişler zaman tezgahında dokunur ve kesilir. Herkesin hamuru bu tezgahta yoğrulur.
Özellikle eğitim ve öğretim alanında çalışma yapan başta öğrenciler olmakla birlikte diğer eğitimciler de dahil gerektiğinde bütün sıkıntılara ve fedakârlıklara katlanarak çalışmaktan zinhar taviz vermemelidirler. İleride verim elde etmek isteyen herkes şunu akıllarından asla çıkarmamalıdır: “Sen bugün zamanını nerede ve nasıl kullanırsan; zamanda seni yarın aynı şekilde kullanacaktır.”
Necip milletin necip insanı Necip Fazıl Kısakürek gençlere şöyle seslenir: “ Gençliğe üç öğüdüm var: çalışın, çalışın, çalışın. Diğer yandan atalarımız: “Çalışan dağı aşmış; çalışmayan yolda şaşmış.” diyerek çalışmanın önemini vurgular.
Peki nasıl çalışacağız? Cevabı gayet basit.
Azimli olacağız.
İnançlı olacağız.
Planlı olacağız.
Bakış açımızı değiştireceğiz.
Özgüvene sahip olacağız.
Hırslı olacağız.
Mücadeleci olacağız.
Zorluklar karşında yılmayacağız.
Taviz vermeyeceğiz.
Prensip sahibi olacağız.
Hakkını vereceğiz.
Dürüst olacağız.
Fedakârlık göstereceğiz.
Tefekkür edeceğiz.
Dikkat edeceğiz.