Protesto… Sözlükanlamı: Bir davranışı, bir uygulamayı, bir düşünceyi vb… haksız, yersiz,gereksiz, yolsuz bularak karşı çıkarak, bunu her türlü yoldan belirtme… bukarşı çıkışı bildiren yazılı açıklama…
Protesto:Protesto yapmak bir haktır… Ama Vandallık yapmak yakıp yıkmak hak değildir.Çevreye ülkeye verilen zarar milletin cebinden tahsil edileceğine göre,toplumların da bilinçli olması gerekiyor… Zaten akılcı olan toplumlarprotestolarını, yakıp- yıkmadan, ülkeye zarar vermeden gerçekleştirirler. Batıhep her zaman yaptığı gibi geri kalmış Orta Doğu ülkelerine Demokrasi veözgürlükleri pompalar… Ülkenin iç kargaşayla yani kaosla, karışmasını ve Devlet’inzor durumda kalmasını hedefler... Orta Doğu ülke vatandaşlarının protestoederken çok dikkatli olması ve milli kaynaklara zarar vermeden protesto yapmasıgerekiyor… Rasyonel düşünen ve davranan vatandaşlar ülkesine zarar vermez…Örneğin: Mısır’ da bir an da kargaşa çıkmış devamında darbe gelmişti. Akabinde ArapBaharı safsatası ile Orta Doğu şekillendirilmeye çalışılmıştı… Aynı tuzağadüşmek bence aptallıktır… Toplumların bu oyuna gelmeden protesto yapmasıgerekiyor… İran’da yapılan protestolar bana Gezi Olayları başlangıcınıanımsattı. Dikkatttt…
Demokrasi.. Sözlükanlamı: siyasal denetimin doğrudan doğruya halkın ya da düzenli aralıklarlahalkın özgürce seçtiği temsilcilerin elinde bulunduğu, toplumsal ve ekonomikdurumu ne olursa olsun tüm yurttaşların eşit sayıldığı yönetim biçimi…
Demokrasi ile alakalıbir cümle… Fareed Zakaria ‘’ PostAmerikan Dünya’’ adlı kitabın da geri kalmış ülkelere, aşırı demokrasi,aşırı özgürlük pompalandığını ve geri kalmış toplumların özgürlükler vedemokrasi için aşırılıklar yapmasının, bir Amerikan projesi olduğunu satırarkalarında belirtir… Geri kalmış ülke vatandaşları ‘’ Demokrasi DemokrasiDemokrasi…’’ diye, özgürlüklerin sınırsız olmasını protesto haklarını sonunakadar kullanmalarını isterken aslında Amerika’da sınırsız bir özgürlüğünolmadığını belirtir. Gelişmemiş toplumlar demokrasi adı altında şiddeti sonunakadar kullanmaya evrilir… Geri kalmış toplumlar bunun farkına bile varamazlar.Şiddet içeren protestoları yapmayı sanki hakmış gibi olarak algılar ve öyle görürler…Devleti yönetenleri protesto ederken, yakıp yıkarak, devlet mallarına ülkekaynaklarına zarar vermeyi de hakmış gibi algılarlar… Yani farkında bileolmadan Amerika’ya hizmet etmiş olurlar. Demokrasi herkesin birbirininhaklarını gözeterek uygulanması gereken bir araçtır. Nasıl toplumun haklarıvarsa, Devleti’in de hakları vardır… Demokrasi; Devlet ile toplumun karşılıklımutabakatıyla sağlanır… Saygı çerçevesinde…
Toplumsal bilinç:toplum yaşamındaki görüşleri, kavramları, siyasi, sanat, töre vb… kurumlarıoluşturan bilinç biçimlerinin tümü…
Toplumsal: 1- Toplumlailgili topluma ilişkin, içtimai sosyal. 2. 1- Organizmaların kümeler içindeetkileşimine ilişkin olan. 2- Toplum ya da topluluklarla ilgili onlara ilişkin.3- Bireyin başkalarıyla olumlu ilişkiler kurabilme yeteneğini denediği gelişmeevresiyle ya da bu evredeki etkinliklerle ilgili bulunan.
Bilinç: 1- İnsanınkendisini ve çevresini tanıma yeteneği şuur. 2-Bir toplumdaki ruhsaletkinliklerin veya ruhsal durumların bütünü. 3- Dimağ. 4- Temel bilgi temelgörüş. 4- Algı ve bilgilerin zihinde duru ve aydınlık olarak izlenme sürecişuur. Örnek: Davranışlarını bir an önce bilincinin denetiminden kurtarmak için,kadehleri birer dikişte boşaltmaya mı başladı? F.R.Atay 6- Duyum, heyecan,düşünme ya da başka bir ruh etkinliğiyle nitelenen durum. 7- Ben’in kendietkinlik ve duygulanmalarını sezebilmesi. 8- Geniş anlamda zihin. 9- Birtoplulukta ruhsal etkinliğin ya da ruhsal durumların tümü.
Toplum: 1. Aynıtoprak parçası üzerinde bir arada yaşayan ve temel çıkarlarını sağlayabilmekiçin iş birliği yapan insanların tümü, cemiyet. 2- Topluluk. 3- Bilinçlibireylerden ve özellikle aralarında örgütleşme bağları ve karşılıklı görevlerbulunan kişilerden kurulu topluluk. 2- (Dar anlamda) Doğal eğilimlere değilsözleşmeye dayanan, belirli ereklere ulaşmak için isteyerek kurulan,istenildiğinde dağılabilen insan topluluğu, birliği. Bir ilke üzerine kurulmuşbirliktelik= Ortaklaşalık.
Görüş: 1- Gözlebir şeyi algılama yetisi. 2- Cezaevi ve hastanede yapılan ziyaret. 3- Bir olayvarlık veya düşünce üzerinde varılan yargı fikir.4- Olaylar, düşünceler ya danesneler üzerinde geliştirilen anlayış, değer ve yargı.
Sonuç: Türk DilKurumunu tebrik ediyorum… Bir kendi anlayacağı dilde yazmış… Şu yazmış olduğumsatırları… Örneğin: ‘’Toplumsal bilinç’’diyor, yani ne olduğunu anlamını sözlükte tanımlıyor… ‘’Toplumsal bilinç’’ diye, TDK’ıntanımladığı bu cümleleri her hangi sıradan bir vatandaşın anlayabilmesi mümkünmü? Bana göre mümkün değil… Mümkün görünmüyor… Yazarken bile ‘’ yaaa…’’dedirtti. TDK uyuyor musun? Güzellik uykusuna mı yattın? Toplumun anlamadığıTürk Dil Kurumu… Yorum sizin… Ne dersiniz! Gününüz sağlık ve başarılarlageçsin. Hoşça kalınız.
Gramer: Dilbilgisi demek…
Gramer gramer iyi güzel de… Birbirinin ne konuştuğunuanlayamayan toplumlar… Suç kimin? Hiç kimsenin değil… Hiç kimsenin suçu yok…Bütün suç benim… Bu yazıda bu konuyu araştırdığım için…
Semra Üstündağ