Bu yazıda felsefeciler, filozoflar insanlık için ne demiş ne dememiş tarihe altın harflerle yazılan sözlerine bakalım mı? Felsefe iyidir… Biraz düşünmemizi sağlar…

Örneğin: Sokrates'in Savunması nedir? Yunan filozof Platon tarafından yazılmış, Sokrates'in bir grup Atinalı tarafından şehrin tanrılarına inanmayışı ve gençlerin ahlakını bozması gerekçesiyle suçlanışını, Atina demokrasisi tarafından yargılanışını ve cezalandırılmasını konu alan diyalogdur…

Sokrates, Antik Yunan filozofudur. Yunan Felsefesinin kurucularındandır.  

Sokrates: “Sorgulanmamış bir hayat, yaşanmaya değer değildir. Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir. Gerçek bilgi hiçbir şey bilmediğini bilmektir.”

İdam edilmeden önce karısı Xanthippe Sokrates’e şöyle der: Ama sen suçsuzsun; suçsuz yere idam ediliyorsun.”

Sokrates de buna karşılık şöyle bir cevap verir: "Be kadın, suçlu olarak idam edilmemi mi yeğlerdin?"

Her cümlesi örnek alınacak bir dahi ve düşünür, Sokrates başka ne söylemiş bakalım…

Bir şeyleri değiştirmek isteyen insan, işe önce kendisinden başlamalıdır…” “Kendin pahasına olduktan sonra tüm dünyayı kazansan eline ne geçer?” “Hayret etmek bir filozofun hissidir ve felsefe hayret etmekle başlar…” “Kimseye hiçbir şey öğretemem, sadece onların düşünmelerini sağlayabilirim…” “En faziletli insan, rûhen yükselmeye çalışan, en mutlu insan da yükseldiğini duyandır…” “Cahil insan kendinin bile düşmanı iken, başkasına dost olması nasıl beklenir…” “Yalnız işsiz olanlar değil, daha iyi işler yapabilecek olanlar da başıboştur…” “Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız, cehaletin bedelini hesaplayın…” “En derin arzular genellikle en ölümcül nefretlere sebep olur…” “Endişelerinizden kurtulmak istiyorsanız, yaşamaktan en çok korktuğunuz şeyin bir gün başınıza geleceğini kabul edin…” “Bir yargıç, iyi niyetle dinlemeli, akıllıca karşılık vermeli, sağlıklı düşünmeli, tarafsızca karar vermelidir…” “Sadece bir iyi vardır, bilgi; ve sadece bir kötü vardır, cehalet…” “Öğrenmek, eskiden bilinmiş bir şeyi yeniden hatırlamaktan başka bir şey değildir…” “Ne pahasına olursa olsun, evlenin. Karınız iyi çıkarsa mutlu olursunuz, yok fena çıkarsa o zaman da filozof olursunuz…” “Eğitim, kıvılcımla ateş yakmaktır, boş bir kabı doldurmak değildir…” “Ölüm insanlara verilmiş nimetlerin en büyüğü olabilir…” “Ne kadar az şey istiyorsan, o kadar Tanrı'ya yakınsın!..” “Bilgelik hayret etmekle başlar…” “Haksızlık yapmak, haksızlığa uğramaktan daha acıdır…” “Kainatta tesadüfe, tesadüf edilmez…” “Hayattan uzaklaştığımız ölçüde gerçeğe yaklaşırız…” “Kendini bil…” “İnsan bildiğini öğrenir…” 

İnanınız Sokretes’in yazmış olduğu şu bilge cümlelerden her birine ayrı bir kitap yazılır. Felsefe nedense bu ülkede pek sevilmiyor… Ya da unutulmuş… Düşünmek insanlara zor geliyor. Düşünen, soran- sorgulayan insanların düşüncelerinden yola çıkarak, bir şeyler yapmaya çalışmak, insanların kolayına geliyor… Tabii ki bir Sokrates olmamız düşünülemez… Ama… En azından genç nesli düşünmeye zorlayabilir ve felsefeyi sevdirebiliriz. Son yılların en ünlü felsefecisi Slavoj Zizek bakınız ne diyor. “Her şeyi yeniden tanımlamak zorundayız, insan olmak ne demektirden başlayarak…” Yani insanlığımıza format atmak insanlığımızı yeniden güncellemek… Dünya da bu kadar ölüm- vahşet- savaş ve dram yaşanırken bazı insanlar gibi boş durmamız ve seyretmemiz beklenemez değil mi? Dünyayı ve Türkiye’yi nasılsa siyasetçiler kurtarıyor… Nasıl bir kurtarmaksa! Ihhh! O da ayrı bir yazı konusu… En iyisi felsefe yapmak… İnsanlığımızı yeniden sorgulamaya ne dersiniz! Düşündüğümüz kadar insan mıyız? Gününüz sağlık ve başarılarla geçsin. Hoşça kalınız.

İnsan ne demek: memelilerden iki eli, iki ayağı bulunan, iki ayak üzerinde dik bir biçimde dolaşan, aklı ve düşünme yeteneği olan, dille, sözle anlaşan, en gelişmiş canlı sayılan yaratık… “Uygarlığı insanlar kurmuştur…”