Ramazaman’da ilk haftayı tamamladık, şükürler olsun.İnşallah Kadir Gecesine de ulaşırız. Tabi ki, Kur’an ayında Rabbimizingönderdiği ilahi mesajlara yönelmek gerekiyor. Bunun için fırsat buldukça, mealve tefsirler de okumak icap ediyor…

 Bu yıl hangicamiye gittimse, Teravih Namazında hocaefendiler, Rahman Suresini okudular. Busuredi Cenab-ı Allah nimetlerini sayıp sayıp sonrasında; “Febi-eyyi âlâ-irabbikumâ tukeżżibân” diyor. Yani Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlarsınızdiye soruyor. Şöyle:

1, 2. Rahmân Kur’an’ı öğretti.

3. İnsanı yarattı.

4. Ona beyanı (düşünüp ifade etmeyi) öğretti.

5. Güneş ve ay bir hesaba göre hareket etmektedir.

6. Otlar ve ağaçlar (Allah’a) boyun eğerler.

7. Göğü yükseltti ve ölçüyü koydu.

8. Ölçüde haddi aşmayın.

9. Tartıyı adaletle yapın, teraziyi eksik tutmayın.

10. Allah yeri yaratıklar için var etti.

11. Orada meyve(ler) ve salkımlı hurma ağaçları vardır.

12. Yapraklı taneler, hoş kokulu bitkiler vardır.

13. O halde Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?

 

SANA ŞÜKÜRLER OLSUN DEMEK

Rabbim herşeyden önce bizi insan olarak yarattı. Sonra 5duyu organımız başta olmak üzere bizlere akıl verdi, iman verdi. Bunlarındışında ruh, vicdan, nefs, irade gibi manevi organlarla donattı.

Sağlık verdi, mal verdi, bir anne babanın korumasındabizleri büyüttü. Evlatlar ve eşler verdi…

Sonra dünyanın en güzel ülkesinde, her çeşit meyvelerinen ucuza yenebildiği bir vatan verdi….

Peygamberimiz(sav) gibi bir klavuz gönderdi, Kur’an gibibir nurla ışıklandırdı. Yani siz bu nimetleri çoğaltabilirsiniz. Bütün bunimetleri yalanlamak yerine, bize düşen ona şükür etmek olmalıdır.

Hayrettin Karaman hocam bir yazısında şöyle der: “İyilik,yardım, nimet kimden gelirse gelsin önce Allah'a şükretmek; yani bu in'am veihsanın O'ndan olduğunu bilmek, O'nu övgü ile anmak, O'nun yaratma, irade verızası olmasaydı kimsenin iyilik yapamayacağını itiraf etmek gerekiyor.

İkinci şükür ve teşekkür ise Allah'ın, in'am ve ihsanınavasıta kıldığı kullara olacaktır. “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır”fehvasınca insanların yaptığı iyilikler, yardımlar, alakalar unutulmayacak,gerektiği zamanda ve yerde anılacak, eğer imkan varsa iyiliğe iyilikle karşılıkverilecektir.

 

TEŞEKKÜR ETMEK GEREK

Sevgili Peygamberimiz (s.a.) “İnsanlara teşekkür etmeyenAllah'a da şükretmez” buyurmuşlardır.

Evet böyledir. Çünkü şükür bir ahlak davranışıdır, şükürahlakından mahrum olanlar bu konuda yalnız iyilik eden kullara değil, her şeyinsahibi ve maliki olan Allah'a şükretme hususunda da kusurlu olurlar.

Allah'a şükür yalnızca dil ile olmaz. Nasıl olacağıkonusunda şâkir kulların, İslam büyüklerinin güzel sözleri vardır:

Sehl b. Abdullah: “Şükür açıkta ve gizlide Allah'a itaatve günahlardan kaçınma konusunda elden gelen gayreti sarf etmektir”.

Birçok ârif şunu söylemişlerdir:  “Şükür, nimet ve ihsan sahibine mukabeleetmekten aciz olduğunu itiraftır. Allah Teâlâ Dâvud'a (a.s.) şükretmesiniemredince Dâvûd, “Ya Rabbi, sana nasıl hakkıyla şükredebilirim; şükretmek desenden bir nimettir” demiş ve şu cevabı almıştır: “İşte şimdi, şükrün de bendenbir nimet olduğunu bilerek beni bilmiş ve bana şükretmiş oldun”buyurmuşlar.

Rabbim, kendisinin verdiği nimetlerinin kıymetini bilen,yalanlamayanlardan eylesin diyor, tekrar Ramazan ayınızı kutlarım.

Kalın sağlıcakla.