Şeyh Mehmed Dede Hazretleri: Bursa Mevlevî hanesi Şeyhi Salih Dede’nin oğludur. Babası vefat edince onun yerine tekkeye şeyh olmuştur. NiyâzîMısrî Hazretleri ile birlikte Mesnevi –i Şerif okumuşlardır. Mehmed Dede, Hazretin büyüklüğünü fark ettiği için arz-ı niyaz ile Hazreti Pir’e derviş olmuş onun elinden de seyr-u sülukunu tamamlamıştır. 1702 tarihinde vefat etmiştir.
Şeyh Mustafa Efendi Hazretleri: larda, Hazret-i Şeyh Mustafa Efendi Hazretleri’nin, Bursa’nın Arap Mehmed Mahallesinde oturduğu yazıyor. Birde Hazret-i Mısri’nin Halifesi olduğu kaydı geçmektedir.
Şeyh SeyyidMehmed Çelebi Efendi Hazretleri: Hazret-i Pir Efendimizin, yanından hiç ayrılmayan dervişlerindendi. Gece Gündüz efendisinin yanında bekler ilminden ve feyzinden istifade etmeye çalışırdı.
Hasan Dede Efendi Hazretleri: Kendisi kasap olup, muhabbetli bir derviş olduğunu tasavvuf tarihi kitapları yazmaktadır.
Şeyh Ali Dede Hazretleri: Bu zât, Veled-i Enbiya Mahallesi sakinlerinden olup, aynı mahallenin camisinde miras ile ilgili defterleri tutardı. NiyâzîMısrî Hazretlerini evinde misafir etme şerefine nail olan ender kimselerdendi.
Şeyh Mehmed Çelebi Hazretleri: Limni’de oturuyordu. NiyâziMısrî Hazretleri Adaya teşrif ettiğinde sohbetlerine katıldı. Sonrada bendesi olan Şeyh Mehmed Çelebi icazetname almaya da hak kazanmıştır.
İstanbullu Şeyh Ali Efendi Hazretleri: Kendisi Musikide üstat olup, Hazret-i Pir Efendimizin şiirlerini bestelemiştir. NiyâzîMısrî Hazretleri’nin zikir Meclislerinin Zakirbaşı da Şeyh Ali Efendi’ydi. 1716 yılında vefat etmiştir. Kabri, İstanbul’da Hekimoğlu Ali Paşa Camii avlusundadır.
Akhaşiye Mustafa Efendi Hazretleri: Bursa’da Mehmed Çelebi adında bir zatın oğludur. Zamanının en meşhur âlimlerinden İslam Miras hukuku yani ferâiz ilmi okumuştur. Ayrıca Bursa Ulu camiinde yirmi yedi sene baş müezzinlik yapmıştır. Bursa’da Sarafhanede oturur, herkesin meselelerini çözmeye çalışırmış. Musiki ilmini de bilen Mustafa Efendi zikir meclislerinde ilahilerde okurmuş. 1747 yılında vefat etmiştir. Karabaş Tekkesi haziresine defnedilmiştir.
Karaoğlan Mustafa Efendi: Bu zat da, Bursa Ulu Camii müezziniydi. Musiki ile de ilgilenirdi. İcazetname almaya da hak kazanmıştır. 1747 yılında vefat etmiş, Pınarbaşı Kabristanına defnedilmiştir.
Emir Kasımzade Şeyh Mehmed Emin Efendi: Dedeleri Emir Sultan ile birlikte Buhara’dan gelmiştir. Babası Seyyid Kasım bin Ali, dönemin ileri gelen âlimlerindendir. Birçok medresede müderrislikte yapmıştır. Mehmed Efendi zahiri ilimleri öğrendikten sonra gönlüne doğan hak aşkıyla birlikte tasavvufa yönelmiştir. NiyâzîMısrî Hazretlerine bende olan Şeyh Mehmed Emin Efendi, icazetname almaya da hak kazanmıştır. Tekke şeyhliği yapmayan hazret, evinde insanlara hizmet etmiştir. Seyyid mahlası ile şiirlerde yazmıştır. 1718 yılında vefat etmiş ve Bursa Mısrî Dergâhının bahçesine defnedilmiştir.
Şeyh Mahmud Efendi Hazretleri: Mahmud Efendi Hazretleri, Kastamonu’nun Boyabat Kazasında dünyaya teşrif etmiştir. Medrese tahsilinden sonra, Limni’deNiyâziMısri Hazretleri’ne bende olmuştur. Uzun yıllar efendisine aşk ile hizmet eden Mahmud Efendi, Hazret-i Pir vefat ettikten sonra tekfin ve teçhiz işlerini de yapmıştır.
Ayn-ı Ekber Şeyh Mehmed Efendi: Eskişehir’de dünyaya gelmiştir. Memleketinde bulunan âlimlerden ilim tahsil ettikten sonra Müftü olarak insanlara hizmet etmiştir. Tasavvufa meylinden sonra Bursa’ya gelmiş NiyâzîMısri Hazretlerine derviş olmuş seyr-u Sülukunu tamamlayıp hilafet almıştır. 1723 yılında vefat edince, Emir Sultan camiinin doğu tarafına sırlanmıştır.
Tilmiz Ahmed Efendi Hazretleri: Eskişehir civarında doğduğu sanılmaktadır. 1638 tarihinde dünyaya gelmiştir. İlim tahsil etmek için Bursa’ya gelmiştir. Sultaniye Medresesi Müderrisi AhmedEfendi’nin talebesi olmuştur. 1669 yılında Hazret-i Pir’e biat etmiş ve icazetname almaya hak kazanmıştır. lar Hazretin, AhmedDaî Mahallesinde imamlık yaptığını da yazmaktadırlar. Tilmiz Ahmed Efendi Hazretleri Bursa Mısrî Dergâhı şeyhliği de yapmıştır. 1724 tarihinde vefat etmiştir.
Kadızâde Mehmed Efendi: İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Payitahtta, Osman Efendi isimli bir müderristen zahiri ilimleri okumuştur. Birçok medresede Müderrislik yaptığı da bilinmektedir. Hazret-i Pir’e derviş olduktan sonra hilafet almış ve insanlara doğru yolu göstermeye devam etmiştir. 1710 yılında vefat etmiştir.
Şeyh Hasan Efendi Hazretleri: Hasan Efendi, Rumeli tarafındandır. İlim tahsilinden sonra NiyâzîMısrî Hazretleri’ne intisap etmiş aşkın ateşinde pişerek icazetname almıştır. Hazret-i Pir’in Baş halifesi de kendisidir.
(DEVAM EDECEK)