Öncelikle hesap işletim ücreti nedir? Sorusunun cevabıile başlayalım.
Hesap işletim ücreti, banka hesabının işletilmesindenkaynaklanan bir ücret olarak, hesaba ilişkin muhasebe kayıtlarının yapılması,kontrolü ve sürdürülmesinden kaynaklanan masraflardır.
Çoğu vatandaşımız gibi biz hukukçularında ekseriyetlehaksız bir ücret olduğunu düşündüğümüz bu ücrete karşı Tüketici Savunma Derneği’nin 2014 yılındaBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na husumet yönelterek Danıştay’a açmışolduğu dava nihayet sonuçlandı.
Açılandavada,
FinansalTüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin10. Maddesinin 1. Fıkrasının “Finansal tüketicilere kullandırılacak kredileriçin kredi ihtiyacının karşılanmasına olanak sağlayan sistemin işletilmesi veoperasyonel süreçlerin yönetilmesi amacıyla alınan tahsis ücreti dışında,istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, ödeme planı, değiştirme ücreti,değişken taksitli ödeme planı ücreti gibi her ne ad altında olursa olsunbaşkaca bir ücret alınamaz. Kredi tahsis ücreti, kullandırılan kredianaparasının binde beşini geçemez. Kurul, gerekli gördüğü hallerde bu sınırıarttırmaya ve azaltmaya yetkilidir.”, 13. Maddesinin 1. Fıkrasının “Hesapişletim ücreti, finansal tüketicinin hesap sayısına bağlı olmaksızın müşteribazında ilgili kuruluşun belirlediği dönemlerde tahakkuk ve tahsil edilebilir.Hesabın yıl içerisinde kapatılması halinde, hesabın açık olduğu döneme tekabüleden ücret alınabilir. Hesap açma ve kapama işlemleri ile hesap cüzdanıyazdırma işlemlerinden herhangi bir ücret alınamaz.”
Hükümleri ile anılan yönetmeliğin Ek-1 listesindebulunan “Tahsis Ücreti”, “Hesap İşletim Ücreti”, “Nakit Avans Çekim Ücreti” ve“Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Yapılan Ödemeler” adı altındaki ücretlerin iptaliistendi.
Davayakonu olan düzenlemede açıkça sebebi gösterilip, niteliği ortaya konulamayan“hesap işletim ücreti” alınmasını öngören düzenleme 6502 sayılı Kanun’un 4/3.Maddesi ile bu konuda yerleşik yargı kararları çerçevesinde ücret, komisyon vemasrafların haklı, makul ve belgeli olması gerektiği kriterlerine aykırılıkteşkil etmekteydi.
“TahsisÜcreti”, “Nakit Avans Çekim Ücreti” ve “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Yapılan Ödemeler”adlı ücretler yönünden davanın reddedilmesine rağmen “Hesap İşletim Ücreti”yönünden dava kabul edilerek Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkinUsul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 13. Maddesinin 1. Fıkrası ve Ek-1listesinde bulunan “Hesap İşletim Ücreti” iptal edilmiştir.
PEKİ BU ÜCRETİ NASIL ALABİLİRSİNİZ?
Önceliklevatandaş hesap işletim ücreti alındığına dair belgeyi yani geçmiş bankadekontlarını ya da ekstrelerini bankasından talep edecek. Daha sonra ücretiniadesini istediğine dair bir dilekçe yazacak. Bankaların olumsuz cevap vermeleri halinde iadealmaları gereken miktar 4.570 TL’ ye kadar ise İlçe Tüketici HakemHeyetleri’ne, 4.570 TL’den çok 6.860 TL’den az ise İl Tüketici Hakem Heyetine,daha fazla ise Tüketici Mahkemelerine başvuru yapılacak.
Ayrıca özellikle belirtmek istediğim hususlardan birisi de bukonuda size özel hizmet vereceğini söyleyen danışmanlık şirketi ve benzerikimselere itibar edilmemelidir. Naçizane tavsiyem bu konuda yardıma ihtiyacınızvarsa avukatınız dışındaki kimseleri işlemleriniz için aracı kılmamalısınızaksi takdirde dolandırılmaya zemin hazırlamış olursunuz.