Futbol artık yalnızca erkek egemenliğinde bir sporolmaktan öte.

Dünya üzerinde 40 milyondan fazla kadın futbol oynuyor.

Lisanslı kadın futbolcu sayısı gün geçtikçe artarkenfutbol, artık kadınların da sahaya indiği bir oyun ve onlar oldukça iddialılar.

Kadın futbolu, özellikle son dönemde Türkiye’de üzerinekonuşulması gereken konulardan biri haline geldi.

Türkiye’de Kadın futbolunun köklü bir geçmişe sahipolduğunu söylemek güç...

Uzun yıllar boyunca “erkek oyunu” olarak görülen futbol-yalnızca bizde değil, İngiltere gibi ülkelerde dahi bu algı vardı.

İçinde kadın unsurunu bulundurmaktan uzaktı…

TFF’nin verileri ışığında, ülkemizde bilinen ilk kadınfutbol takımının 1971 yılında Haluk Hekimoğlu’nun kişisel çabaları ile kurulanİstanbul Kız Futbol Takımı olduğunu görüyoruz.

1972 yılında Dostlukspor Kız Futbol Takımı ismini alan butakım, uzun yıllar boyunca Türkiye’de kendilerinden başka takım olmamasısebebiyle genç takımlar ve eski futbolculardan oluşan takımlarla mücadeleetmişlerdi.

1978 yılında İzmir’de Filizspor, 1980’li yıllarda daİstanbul’da Atılımspor ve Deryaspor takımları kurularak takım sayısı 4’eçıkmış; 1984’te İstanbul’da Filizspor dışında takımların katılımıyla yapılanilk futbol turnuvası düzenlenmişti.

1985 yılında, Türkiye Futbol Federasyonu tarafındanKadınlar Ligi’nin kurulması için girişimlerde bulunulmuştur.

 O tarihlerde,İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun’da ve Kocaeli’nde kadın futbol takımları mevcutolmasına karşın, yapılan toplantılar sonucunda kadın futbol takımlarınınyeterli sayıda ve kalitede bulunmaması gerekçesiyle kadınlar liginin kurulmasıertelenmişti.

Nihayet 2 Nisan 1994 tarihinde Türkiye Kadınlar FutbolLigi’nin başlaması ve 1995 yılında da Türkiye Kadın Milli Takımı’nın oluşmasıile resmi dönemin başlamıştı.

Ülkemizde Kadın Milli Takımı ilk kez 1995 yılındaoluşturulmuş, ilk maçlarını tıpkı erkeklerde olduğu gibi Romanya ile oynamış ve8-0 gibi farklı bir skorla kaybetmişlerdi. İlk golünü 1996’da Macaristan’a atankadınlarımız, ilk galibiyetini ise 1997 yılında deplasmanda Gürcistankarşısında 1-0’lık skorla elde etmişti.

Günümüze gelecek olursak, nispeten daha iyi bir tablovar.

Kahramanmaraş’ta Mevcutta 2 takım var.

Geriye bakacak olurak ise 3-4 Kadın Futbolu vardı...

Şuanda ise 2 takımla şehrimiz temsil edilmekte.

2012 Yılında kurulan ve Bayan futbolunda yıldızı parlayanMaraşgücü Bayan futbolunda ligde göstermiş olduğu başarılı performans ileKahramanmaraş’ın bayanlardaki gurur olup şehirde yıldız topluluğu oluşturuyor.

Mustafa Dağlı ve Özlem Dağlı’nın kurduğu ve Bayanfutbolunun önem kazandığı Kahramanmaraş’ta Maraşgücü bu sezon şampiyonluk adınaçalışmalarını sürdürüyor.

2. Ligde temsil eden Maraşgücüspor hazırlıklarını devamettirirken 2013 yılında Maraşgücünden esinlenerek Ömer Kahveci tarafındankurulan ve Keramettin Güler kontrolünde Rota çizen Anadolu Gençlikspor da hayatmücadelesini sürdürüyor.

Onlarda adeta Ateşten gömlek, kaliteli bir ekip…

Kısacası Tecrübe yumağı…

Şunanda Gruplarında Liderler ve gol makinası gibiçalışıyor Gençlik!...

Tabi genel anlamda her iki takımda ayakta durmayaçalışıyor.

Zor şartlar altında…

3. Ligdeki temsilcimiz Penceresinden baktığımızda birdesezon başı şoku var.

Kahramanmaraş Anadolu Gençlikspor’unda bulunduğu KadınlarFutbol 3. Lig de Statü soku yaşanıyor. TFF, 2017-2018 Sezonu Kadın FutbolLigleri yeni uygulamalar kulüplerde büyük şok yarattı.

Yeni statüde, tüm 3. Lig ekiplerine verilen deplasman yolve konaklama yardımı kaldırıldı.

TFF yalnızca ilk devreyi ilk iki sırada tamamlayanekiplerle, sezonu ilk üçte bitiren başarılı takımlara yol ve konaklamamasraflarını topluca ödeyecek.

Bu ödemeler, tüm maçlara en az 15 futbolcu ile çıkmakoşuluyla gerçekleştirilecek.

Yeni statü birçok kulübün tepkisini geçerken, TFF’ninyola sadece kurumsal yapısı güçlü ekiplerle yola devam etmek için böyle birkarar aldığı öne sürüldü.

Kadın Futbolunun ilerlemesi düşünülürken baltalama databi var.

Bu konuda yetkililerin şapkalarını önlerine alıpdüşünmeleri gerekiyor.

 Türkiye’ninuluslararası seviyede henüz bir yıldız çıkarmadığını ve yakın gelecekte de buihtimalin pek olmadığını söylemek yanlış olmaz.

Yine de genç ve gelecek vadeden bir jenerasyona sahipolan Türkiye, yeniden yapılanan kadın futbolu ile önümüzdeki 10 yılda sesgetirecektir.

Gereken sadece sabır ki onlar bunu fazlasıyla hakediyorlar.

Kalın Sağlıcakla…