İstikrar kelime manası olarak; “Düzenlilik içinde sürüpgitme, kararlılık, karar kılma, oturma, yerleşme.” Anlamına geliyor.

İstikbal ise; “ Karşılama” anlamına geliyor. Her ikikelimeyi birleştirdiğimizde neslimizin geleceğini kararlılıkla düzenlemeçalışmaları şeklinde konuyu anlayabiliriz.

Bu durum geniş bir alanı kapsar, öncelikle neslin korunması gerekiyor.

İkincisi aile müessesesininsağlıklı kurulması ve yürütmesi gerekiyor. Tabi siz bunlara şirketleri, kurum ve kuruluşları dakatabilirsiniz….

Açalım konuyu: 

İstikbal her insan, toplum ve millet için önemlidir.Geleceğimiz için çalışır, üretir, hazırlık yaparız. Her anne ve baba çocuklarıiçin yatırım yapar. Hatta her hayvan da iç güdüleri ile yavrusunu korur vekollar, onu kimseye yem yaptırmaz ta ki kendi ayakları üzerinde dursun…

Tabi milletleriçin istikbal daha da önemlidir. Bunun için devletler kurulur en uygun sistemlerseçilir, olmadı daha yeni sistemler aranır

 

İNSANI YAŞAT KİDEVLET YAŞASIN

Tarihi süreçiçerisinde kimi toplumlar devleti kutsamışlar kimileri ise insanı merkeze alanbir devlet kurmuşlar. Bu nedenle büyüklerimiz, insanı yaşat ki, devlet yaşasın!Demiş. Bunun için sistemler yönetim modelleri çıkmış. Mesela Roma ortak akılile yürütülmüş, insanı o günün şartlarında merkeze almış.

Sonra onlardandaha fazla insana önem veren Selçuklu ve Osmanlı gibi devletler gelmiş, cihanimparatorlukları kurmuş.

Yavuz Bahadıroğlubir yazısında şöyle der; “Osmanlı Devlet sistemi “mutlakiyet” değil, insanımerkez alan ve insana değer veren, bugünkü anlayışa yatkın demokratik biryapıdır. İnsanı merkez alan anlayışın kaynağı Kur’an’dır ve Kur’an hükümlerizulüm ve istibdat meyline karşı en büyük engeldir. Bu yüzden padişahlar veyöneticiler zulmü bir yöntem olarak benimsememişler, bu yoldaki bazı münferithareketleri ise şiddetle cezalandırmışlardır…”

Tabi sonradansorunlar yaşanmış. Ne zaman ki, insan önemsenmemiş, yuvalar yıkılmış, sistemlerçökmüş, devlet istilaya uğramış, yıkılmış…

 

BİRAZ DAHA AÇALIM

Devletiayakta tutan güçlü olmasına yardımcı olan milletin her şartta düşünülmesi onunayakta durabilmesi için her türlü imkanların sağlanması devletin gücü ve üstünlüğüyleçok yakından ilgilidir. Yaşama zorluğu çeken insanların oluşturduğu bir milletve böyle bir millet ve böyle bir devlet hem ayakta durma zorluğu çeker hem deuzun süre varlığını devam ettirmiş olamaz

Güçlübireylerin güçlü milleti güçlü milletinde güçlü devleti olur. Yaşamazorluğu çeken ve yeterli yaşam şartlarından mahrum olan insanlardan kurulu birdevlet kuvvetli bir üfrükle yıkılacak derecede zayıf olur. Tarih sahnesindekısa sürede silinip giden nice devletçikler olmuştur.

Devletinin güçlü olmasını ve asırlar boyu yaşamasınıisteyen önüne böylesine büyük ve köklü hedef koyan devlet yönetimi elinde tutankadro evvel emirde milletini yaşatmak onlara her türlü imkanı sağlamak içinçaba sarfedecek gayret gösterecektir. Böyle olunca devletin huzur ortamı içindeyaşamasıda kolaylaşacaktır. Devletgemisinde kaptanlık yapanlar geminin geminin rotasına sadık kalınca heminsanlar hem de o devlet daha istikrarlı ve daha uzun bir yaşama imkanı eldeetmiş sayılır.(K.Form)

Diyeceğim şu, insana yatırım yapmayan milletler istiklalve istikbal açısından istenen gelişimi sağlayamaz. Bu ise eğitim sistemleri ilemümkün olmaktadır.

Konu bir kitap yazacak kadar önemlidir ama biz buradabırakalım.

Kalın sağlıcakla