Kahramanmaraş’ta 4’cü kez düzenlenen Kitap Fuar’ı, okurları,‘’kitaplarla’’ buluşturdu. Güzelşehrimiz harika bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Toplumun ilgi ve alakasıolağanüstüydü… Bu etkinlikte benim için en önemli şey, ailelerin evlatlarıylabirlikte fuarı ziyaret etmesiydi…

Fuardan izlenimler…  Ayrıntılar..

Kadınlarımızın kitap okumaya daha çok meyilli olması vesatın aldıkları kitapların içeriğini incelemeleri, yazarı konusunda seçiciolmaları, inanılmaz bir gelişme ve değişim… Bunun katkısını ilerde daha çokgöreceğiz…

Erkeklerimizin ilgi ve alâkası kadınlar kadar değildi, fakateşleri kitapları incelerken hoşgörülü olmaları, saygı duymaları, hakikatentakdire şâyan övülesi bir davranıştı. Kutluyor ve tebrik ediyorum… Benigururlandırdı.

İlköğretim çocukları harikaydı… Neşeli ve çok mutlulardı.Fuara gelmenin keyfi ve şaşkınlığı ile etraflarına bakınıyor, ilgi alanlarınagiren kitapları inceliyor, öğretmen veya ebeveynlerinin sözünü dinliyor fakat çoğunluğukendi istedikleri kitabı alıyorlardı…

Genç nesile gelince… Empresyonizm ( izlenimcilik)  yani gözlem… Ortaöğretim ve lise eğitimi alankuşağın % 20 ‘i bilinçli okurdu… Ne istediğini, hangi yazarın kitabını veyaromanını veya eserini alacağını bilerek gelmişti. Seçiciydi.. Kararlıydı.. % 30‘u yeni eserler görmek, yeni yayınları merak ettiğinden, fuardaydı ve ilgisiniçeken eseri kararlı bir şekilde aldı. % 50 gibi yüksek oranda bir genç okurkararsızdı. Ve iletişim kurmakta kendini ifade etmekte, hangi eseri alacağıkonusunda bilgi sahibi değildi. Zorlanıyordu… Kitaplara karşı ilgisizdi…Pasifize olmuş gibiydi. O an bilerek isteyerek değil de ikna olarak eseri aldı.Stantları dolaşırken bir yandan kitaplara bakıyor, bir yandan da anne veyababasının yüzüne bakıyordu. Yani onların onayına göre hareket ediyordu. Hattaazımsanmayacak sayıda, bazı gençler ‘’kitap okumuyorum… ‘’ derken bunu gururlanarak söyledi… Doğruyu söylemekgerekirse fuarı ziyaret eden %50 gibi ergenlik çağında olan bir neslin, idealistliktençok uzak, aile veya başka birilerinin onayı ile hareket etmesi beni düşündürdü…Böyle bir gençliğin yetiştiği konusunda ön bilgide verdi… Yani başarı- başarma oranıkıstas yapma konusunda da ön bilgi verdi… Ve bir tespit yapabilme olanağısağladı. % 50 yüksek bir rakam… Bu gençlerimiz ilköğretimde pasifize olmadığınagöre, acaba mahalle baskısı mı? Aile baskısı mı? Ya da eğitim müfredatından veyaeğitimcilerimizin gençlere yaklaşımından kaynaklı bir sorun mu? Bunun detaylışekilde araştırma yapılması kesin istatistikî sonuçlar alınması gerekiyor…Gençlerimize nasıl bir eğitim veriyoruz ki de böyle ‘’pasifize’’ oluyorlar?

Son söz

Geçmişten beridir ‘’Sol görüşlü insanlar daha çok kitap okur …’’ gibi klişe bir cümle vardır… Busığ düşünce artık geçersiz…  Çünkü hangisiyasi görüşten olursa olsun katılımın ve ilgi bir hayli yüksekti…

Görsellik…

Genel itibariyle stantların kurulumu estetik sayılabilirdi.Nedeni?… Büyük yayınevlerinin biraz daha özenli davranmalarından…

Kaharamanmaraş’lı yazarların stantları ise daha vasattı…

Eleştiri... Biz bu şehre ‘’ Yazarlar- Şairler- Düşünürler, Edebiyat Şehri’’ diyor ve böylelanse ediyorsak, kendi memleketimizin yazarlarına biraz daha itina gösterilsedaha güzel olmaz mıydı? Açıkça söylemek gerekirse, bu fuar ulusal bazda yayınyapan büyük gazetelerin haber portallarında mutlaka yer alacağı biliniyordu…Edebiyat naiflik ister… Edebiyatın tanıtımının yapıldığı okura ulaştığı mekânlardanaiflik ister… Mekân estetiğinde ve kendi şehrimizin yazarlarına karşı dahaihtimamlı olunabilirdi… İki masayı birleştirip üç yazarı – dört yazarı birarada tıkış tıkış oturtturmak, yazarı rencide edebilir diye düşünülebilinirdi!..Bazı kimselere bu ayrıntılar basit gibi gelebilir fakat hakikaten bunlar önemlikonular.. Yazarın mottosunu düşürür… Demolize eder… Okurla doğru iletişimkurmasını engeller… Masalar ve plastik sandalyeler hoş bir görüntü vermedidoğrusu… Sanırım bu detaylar gözden kaçtı.. İlerde başka yazılarımda yine bu gözlemlerimden yazacağım…’’ 13- 15 yaşgrubu birkaç okur, eline kitabı alınca  ‘’ Benim aklım yetmez’’ dedi… Başlıbaşına yazı konusu.. Elimizde sağlam argümanlar var… Ne demek istediğim ileriki yazılarımda yazdığım zaman daha net anlaşılacaktır.. Genel itibariyle KitapFuarı başarılıydı. Emeği geçen herkesin yüreğine sağlık..

Son söz

Birçok insan boş zamanlarımda kitap okuyorum diyor…  Belki de klişeleştiği için böyle söylüyordur…Bana göre ‘’ kitap okumak boş zamanıdoldurmak değildir; kitap okumak için özel bir zaman ayrılır …’’ diye birdüşünce… Ne dersiniz! Gününüz sağlık ve başarılarla geçsin. Hoşça kalınız.