Kahramanmaraş Öğretmen Akademileri  kapsamında açılan “Müzik Akademisi” programının ilki 15 Mart 2025 Cumartesi günü Mado Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleştirildi. Danışmanlığı KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper ŞAKALAR’ın yaptığı Müzik Akademisi, icra edilen ilk ders ile izleyicilerine merhaba dedi.

Müzik Akademisinin ilk dersi Ramazan ayının  ruhuna münasip olarak “Tasavvuf Musikisi ve Sema” ile başladı. Bu özel program, Kahramanmaraş Hazreti Mevlânâ Kültürü Tasavvuf Musikisi ve Folklör Araştırma ve Yaşatma Derneği ikinci başkanı Mesut BİLGİNER, Kahramanmaraş Musiki Derneği Başkanı Bahattin BİLGİNER ve dernek mensupları, KSÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlileri Ahmet GÖRÜZOĞLU ve  Arif YÜCEL hocaların destekleriyle gerçekleşti.

Program açılışında Kahramanmaraş Öğretmen Akademileri Genel Koordinatörü Yüksel ESKALEN  katılımcılara ve musiki heyetine teşrifleri için teşekkür eden konuşmaları ardından; Kahramanmaraş Hazreti Mevlânâ Kültürü Tasavvuf Musikisi ve Folklör Araştırma ve Yaşatma Derneği ikinci başkanı ve KSÜ İkdisadi İdari İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Mesut BİLGİNER ise yaptığı konuşmada, Sema ve Sema mukabelesine dair bilgiler sundu. Sema ve Semah’ın bir zikir olduğunu belirterek Türk Tasavvuf musikisinin tarihi geçmişine dair bilgiler verdi. Program şefliğini yapan Kahramanmaraş Musiki Derneği Başkanı Bahattin BİLGİNER ise saz heyetinde yer alan sazendeleri ayrı ayrı takdim ederek, icra edilecek musiki hakkında bilgiler sundu.

Programda Türk Tasavvuf Musikisinin sevilen ilahileri okundu. Dernek mensubu semazenlerin icra ettiği sema mukabelesiyle izleyiciler güzel bir gece yaşadı. Program bitiminde KSÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Arif YÜCEL Kur’an tilavetiyle yer aldı. Tasavvuf musikisi icrası ve sema mukabelesi, Mesut BİLGİNER’in okuduğu Gülbank-ı Muhammedi ile son buldu.

Kahramanmaraş Öğretmen Akademileri Genel Koordinatörü Yüksel ESKALEN program sonrasında Şef Bahaeddin BİLGİNER ve Mesut BİLGİNER’e plaket takdim ederek bu anlamlı musiki programı icrası için teşekkür ettiler.

Bilindiği üzere Öğretmen; kültürel değerlerimize sahip, medeniyetimizin bilincinde, bütün insanlığı kucaklayan ve öz güveni yüksek nesiller yetiştirilmesinde önemli bir rehberdir. Sanatta, edebiyatta, bilimde ve daha birçok alanda ülkemizi zirvelere taşıyacak; çağa ve insanlığa yön verecek nesiller yetiştirmek için öğretmenlerimize büyük görevler düşmektedir. Milletlerin yazgısı öğretmenlerin elleri arasındadır. Evlatlarımızı, ana kucağından o güvenli ellere teslim ederiz.  Özverili çalışmaları ile ülkemizin geleceğini inşa eden öğretmen, toplumun en büyük mimarıdır.

Bilgi, tecrübe ve kabiliyeti ile belli saygınlığa ulaşmış kişilerin sosyal ve kültürel birikimlerinin öğretmenlerimize yansıtılması ve bu kazanımların öğretmenlerimiz vasıtasıyla da öğrencilerimize aktarılarak gelecek nesillere taşınması büyük önem arz etmektedir. Bu amacın daha da perçinlenmesi devletimiz “Öğretmen Akademileri” diye güzel bir proje geliştirmiştir. Buna göre her ilde uygulamaya geçen bu projede; Edebiyat Akademisi, Müzik Akademisi, Sanat Akademisi, Sosyal Bilimler Akademisi, Türk-İslam Düşüncesi ve Bilimi Akademisi ve Şehir Akademisi aracılığıyla bilgi, beceri, görüş, düşünce ve eserleri ile öne çıkan uzman kişilerin öğretmen ve yöneticilerle bir araya gelmesi hedeflenmiştir.

Öğretmen Akademileri ile duygu, düşünce ve davranışta güzeli arayan; Anadolu’nun binlerce yıllık medeniyetinin aklıselim, kalbiselim, zevkiselim seslenişinin günümüze sunduğu çağrıya kulak verecek nesilleri yetiştiren çelebi öğretmenlerin kişisel, sosyal ve kültürel yönden gelişimlerinin desteklenmesi amaçlanmıştır.

Akademi faaliyetlerine gelince, genellikle ders saatleri dışında, özellikle Cumartesi günleri düzenlenmektedir. Bu sayede öğretmenler, yoğun çalışma programlarına rağmen akademiye katılım sağlayabilmektedirler. Program kapsamında, alanında uzman yazarlar, şairler ve akademisyenler tarafından akademi dersleri verilmektedir.

Bu bağlamda Öğretmen Akademileri Biyografi Akademisi, Edebiyat Akademisi, Müzik Akademisi, Şehir ve Kültür Akademisi olarak 4 başlık olarak açılmıştır. Öğretmen Akademilerinin genel koordinatörlüğü Yüksel ESKALEN tarafından yapılmaktadır. Biyografi Akademisinin danışmanlığı  Mehmet IŞIK, Edebiyat Akademisinin danışmanlığı Mustafa KÖNEÇOĞLU, Müzik Akademisinin danışmanlığı Doç.Dr. Alper ŞAKALAR, Şehir ve Kültür Akademisinin danışmanlığı  Muhammed KILIÇSALLAYAN tarafından yürütülmektedir.

Bir Ramazan akşamının manevi atmosferinde “Kahramanmaraş Öğretmen Akademisi Tasavvuf Musikisi ve Sema” programını izlemenin zevkini çok sayıda izleyici öğretmen dostlarımızla birlikte yaşadık yaşadık. Bu vesile ile başta böylesine güzel bir organizeyi sağlayan  Kahramanmaraş Öğretmen Akademileri Genel Koordinatörü Yüksel ESKALEN hocamıza, KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper ŞAKALAR’a, Kahramanmaraş Musiki Derneği başkanı Bahattin BİLGİNER’e, Kahramanmaraş Hazreti Mevlânâ Kültürü Tasavvuf Musikisi ve Folklör Araştırma ve Yaşatma Derneği ikinci başkanı ve KSÜ İkdisadi İdari İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Mesut BİLGİNER’e, KSÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Arif YÜCEL’e ve programda yer alan  KSÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Ahmet GÖRÜZOĞLU  ve birbirinden değerli dernek mensubu sazende sanatçılar, semazenlere ve bilhassa programa katılan eğitim camiamızın değerli öğretmenlerine çok teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.

Programa katılan akademi öğretmenleri programdan çok güzel duygularla ayrıldıklarını ifade ettiler. Programa emek veren her bir hocamıza, dernek mensuplarına ve programı dinlemek için gelen misafirlerimize ayrı ayrı teşekkür ettiler.